Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zebrałem się na napisanie posta po przeczytaniu sporej części tego forum.

Zdecydowałem się na pierwszy rower. Na początku myślałem o gravelu ale ostatecznie zdecydowałem się na fitnessa, Chciałbym zamknąć się w 2500.

Będę jeździł 90% po asfalcie, 10% jakiś szuter. Raczej prędkości średnie ok 25km/h- tyle wyciągam na ramce mojej żony 😂(proszę się nie śmiać)

Taki rowerek wpadł w oko, mam jednak dwie wątpliwość

1. Czy rozmiar nie będzie za duży - mój wzrost to 170, przekrój 77,5

2. Czy napęd 1x9 będzie wystarczający - czy nie braknie mi lekkich przełożeń pod górę i na płaskim asfalcie.

https://m.olx.pl/d/oferta/rower-gravel-marin-dsx-rozmiar-m-CID767-ID1aTAnt.html?search_reason=search|organic

Z góry dziękuję za pomoc !

Napisano

Moja żona ma 173cm i Marina DSX M. Rower jest dla niej dobry, co więcej, dobrze się czuje też na moim L, więc rozmiar ci przypasuje. Zakres napędu powinien być dostateczny, ale kaseta 9s z takim zakresem ma spore różnice między biegami (mój model ma 11 biegów i też narzekam troszkę). Korba 38 duża nie jest - jak rzeczywiście masz średnie 25km/h i nie jakąś wybitnie wysoką kadencję, to będziesz jechał na skraju kasety. Ja mam niższe średnie i moja korba 42 wydaje się optymalna. Może znajdziesz w podobnej cenie Marina DSX 1 - ten ma 11s i korbę 42 do tego lepszą ramę i karbonowy widelec.