Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam porady jaki rower wybrać: gravel czy cross. Od zeszłego roku uzytkuje genesis cross, jednak pod koniec czerwca go zwracam.

Budżet mam około 3000-400 zł. Rower ma mi służyć głównie do dojazdów do pracy po mieście. Mój obecny dojazd to około 10 km w jedną stronę, a obecnie jadę ten odcinek ze  średnią prędkościa 18,3

Jeżdżę głównie po mieście, ale nie szukam roweru do spokojnej, rekreacyjnej jazdy. Lubię jeździć szybciej, dynamicznie i zależy mi bardziej na sprawnym, żywym rowerze niż na maksymalnie wyprostowanej i turystycznej pozycji.

Od czasu do czasu robiłbym też dłuższe trasy, rzędu 50–70 km, a czasem może 100 km, ale nie byłoby ich bardzo dużo — powiedzmy około 5-10 takich wyjazdów w skali roku.

Z jednej strony większość jazdy to miasto, z drugiej lubię szybszą jazdę i chciałbym, żeby rower dawał też frajdę na dłuższej trasie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie w tym budżecie?  W moim przypadku — co byście wybrali: gravel czy cross, a może jeszcze cos innego ?

Napisano (edytowane)

To może fitness bez amortyzatora z przodu. Będzie lżejszy i nieco szybszy.

Jeżdżę "crossem" zrobionym z ramy mtb+ błotniki, bagażnik (czyli w sumie trekking 😁), prędkości średnie mam podobne.

Jak chcesz jechać szybciej to coś z barankiem, bo największy problem to zawsze opory powietrza

Edytowane przez smw44199
Napisano (edytowane)

Przy szybkościach przelotowych nie przekraczających często i ZNACZĄCO 30/h opory powietrza są na tyle małe, że fitness o nieco bardziej pochylonej pozycji nie będzie stawiał oporu, a w mieście jest poręczniejszy. A jak dasz do niego szybkie semislicki 40-44 mm, to masz rower bardzo uniwersalny, jak najbardziej też na dłuższe wycieczki po różnej maści asfaltach, szutrach itd. Mówię z autopsji.

Edytowane przez Miro1970
Napisano

Ja do takich celów mam Marina DSX (1) ze zmienionymi kołami i oponami. Wycieczki nawet ponad 100km, jazda po mieście. Co prawda do dojazdów do pracy kupiłem inny rower, ale to nie dla tego, że DSX jest zły, tylko szkoda mi go było zimą. DSX 2 (żona ma taki) jest idealny. Lepsze opony, mleko i lecisz...

Napisano

Też jestem za fitnessem (obecnie często nazywanym "grawelem z prostą kierownicą"). Miałem Cube SL Road, teraz ten model nazywa się Cube Nulane i idealnie nadaje się do takich zastosowań jak opisujesz. Ma hydrauliczne hamulce, karbonowy widelec, miejsce na opony 42-45 mm. Występują też w wersji FE (Fully Equipped), czyli z błotnikami, bagażnikiem, stopką i oświetleniem używanymi w mieście.

Nie bierz tylko najtańszej wersji Nulane ONE bo zdegradowali ją do napędu 1x8. W ogóle wersje sprzed roku czy dwóch były lepsze bo np. wersja Nulane Pro była na napędzie GRX 2x10