babilon2k Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja Hej, przymierzam sie do zakupu merdiy scultura endurance 5000 z roku 2022r bo znalazlem fajna promocje, jednak zastanawiam sie czy rozmiar L nie jest dla mnie za maly? Mam 186 cm i przekrok 88cm. Pomozecie cos doradzic ? Dodam ze chce sie przesiac z roweru trekingowego na szose. Geometria wyglada nastepujaco Rozmiar S M L XL Seat tube (ST) 490 mm 510 mm 530 mm 560 mm Top tube (TT) 538 mm 553 mm 568 mm 583 mm Head tube angle 72° 73° 73° 73.5° Seat tube angle 74° 73.5° 73.5° 73.5° Head tube length 161 mm 177 mm 197 mm 222 mm Chainstay 418 mm 418 mm 418 mm 418 mm BB drop 66 mm 66 mm 66 mm 66 mm Reach 376 mm 380 mm 389 mm 397 mm Stack 565 mm 584 mm 603 mm 629 mm Wheelbase 1001 mm 1001 mm 1017 mm 1026 mm Standover 785 mm 803 mm 823 mm 852 mm Cytuj
Chociemir Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja (edytowane) Nie będzie za mały. Na stronie Meridy masz kalkulator wpisz swoje parametry i pokaże Tobie rozmiar L. Ja, mając 182 cm wzrostu i 87 przekroku, na 100% wybrałbym M-kę. Edytowane 16 Maja przez Chociemir Cytuj
babilon2k Napisano 17 Maja Autor Napisano 17 Maja No właśnie opinie podzielone. Dlatego pytam. Dzięki wszystkim za wyrażenie opinii. Czekam na kolejne. Ale chyba mimo wszystko wybiorę się na bike sizing. Cytuj
Chociemir Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja Chcesz iść na bike sizing, żeby dowiedzieć się, że rozmiar L będzie odpowiedni? Nikt, kto ma chociaż minimalne pojęcie, nie doradzi Tobie rozmiaru większego... Cytuj
babilon2k Napisano 18 Maja Autor Napisano 18 Maja Szukam opcji zeby nie kupic zlego rozmiaru na dzien dobry, to moja pierwsza stycznosc z szosa od lat, dotychczas jezdzilem na norwerze trekingowym na oponach 35mm i z lemondkami dla szosowego sznytu :D. Gdy usiadlem na ta meride wydala mi sie jakas taka mala, jednak potem pojezdzilem chwile na krosie vento 8.0 L i ten juz wydawal mi sie dobry, a ma zblizona geomtrie do meridy. Chyba musze podjechac do sklepu i jeszcze raz sie przymierzyc. Cytuj
clavdivs Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja (edytowane) 4 godziny temu, Chociemir napisał: Chcesz iść na bike sizing, żeby dowiedzieć się, że rozmiar L będzie odpowiedni? Nikt, kto ma chociaż minimalne pojęcie, nie doradzi Tobie rozmiaru większego... Tam pitolisz. Jakaś dziwna moda na małe ramy, jeszcze w takim kuriozum jak w rowerze endurance. Wystarczy zerknąć w tabelkę niewielka róznica w długości ramy (reach), a róznica jest w wysokosci (stack), czytaj wyżej kierownica, wygodniej. Jedynie czego bym się obawiał to długości rury pod siodłowej, ale w xl 56 to nie jest jakiś wysoki wynik, za to 53 w L wydaje się mały, żeby nie było ze sztyca będzie wywalona w kosmos. @babilon2kMasz możliwość przymierzenia się do roweru w obu rozmiarach? Pamietaj że każda opinia dotycząca rozmiaru to tylko sugestia i tak to traktuj, a nie jako wyroczni. P.S. Zanim pobiegniesz na fitting, zmierz rurę podsiadłową w swoim rowerze trekkingowym, a potem przymierz parametr miarą z wartoscią 53, to da jakąś wartość porównawczą. Wymiar ten obowiązuje tak samo w trekkingu jak i szosie. Edytowane 18 Maja przez clavdivs 1 Cytuj
Chociemir Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja (edytowane) 3 godziny temu, babilon2k napisał: Szukam opcji zeby nie kupic zlego rozmiaru na dzien dobry, Wygląda raczej na to, że koniecznie chcesz kupić za duży rower... Tu nawet nie trzeba bikefittera - każdy w miarę ogarnięty i uczciwy sprzedawca doradzi rozmiar L. Edytowane 18 Maja przez Chociemir 2 Cytuj
Michal2008 Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja Taaa, w tym przypadku to L będzie git, jeżeli chodzi o czyste dane wzrost/przekrok - tabelka, ale jeżeli jest opcja przed zakupem iść na bikefiting to bardzo spoko opcja. o XL, zapomnij, bo potem będzie klasyka, jak zmniejszyć za duży rower, chyba że masz jakieś mega dysproporcje lub ograniczenia dlatego bikefiting wskazany 1 Cytuj
nossy Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja (edytowane) Bike sizing, a bike fitting to lekka różnica jakby co....bike sizing (czyli dobór rozmiary do wzrostu i parametrów ciała) to Tobie online zrobi Bartek z roadracing.pl, podobnie jak kalkulatory na stronach producentów. Bike fitting to jednak pare godzin zabawy od bloków, przez siodło po kierę, mostek itp. p.s.L-ka w tym przypadku spoko. Edytowane 18 Maja przez nossy Cytuj
gnomon Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja 10 godzin temu, Chociemir napisał: Chcesz iść na bike sizing, żeby dowiedzieć się, że rozmiar L będzie odpowiedni? Nikt, kto ma chociaż minimalne pojęcie, nie doradzi Tobie rozmiaru większego... Ew można sprawdzić M...ale Xl to zdecydowanie nie ten kaliber. Cytuj
babilon2k Napisano 19 Maja Autor Napisano 19 Maja Dzieki za odpowiedzi, będę celował w L tak jak to doradza kalkulator Meridy, chat gpt, oraz wiekszosc z was na tym forum. Pozdro Cytuj
clavdivs Napisano 19 Maja Napisano 19 Maja @babilon2kXL to była tylko moja sugestia, dlaczego taka. Z tabelki mozna sporo wyczytać, długosć nogi masz 88cm, w XL standover to jest 85cm czyli klejnotów nie potłuczesz. Xl jest 1 cm dłuższa, ale prawie 3cm masz wyżej kierownice. Duże ramy rosną raczej w góre, a nie w długość by nie rozciągnąć za bardzo bazy kół. Mało kto mówi o problemach malych ram. małe ramy to stos podkładek, mocno wysuniętą sztyca, praktycznie brak możliwości podniesienia kierownicy. Dolny chwyt staje sie zbyt wymagający i rowerzysta prawie go nie wykorzystuje, a to podstawa jazdy na rowerze szosowym. Jak masz możliwość przymierzyć sie do xl, zrób to. praktyka więcej warta niż tomy pisania. Opinia że taka wartosć powinienes mieć a taka bez robienia wywiadu i poparcie jakimiś danymi z Tobą jest nic nie warta. W internecie taka opinia nie ma żadnej konserwacji mogę npisać: "Kazdy w miarę ogarnięty sprzedawca sklepu który zna temat doradzi ci rozmiar S" 1 Cytuj
Michal2008 Napisano 19 Maja Napisano 19 Maja @clavdivs po części masz racje, ale równie dobrze można napisać, że nie przeginajmy w drugą stronę. Nie róbmy z szosy dziadkowoza, endurance to dalej szosa, a nie trekking, jakieś podnoszenie kiery, może mostek na plus jeszcze? a potem mamy siodełka na poziomie kiery lub nawet niżej, jak ktoś szuka komfortowego roweru to niech odpuści szosę. Cytuj
Chociemir Napisano 19 Maja Napisano 19 Maja Jeżeli planujesz urosnąć jeszcze minimum 10 cm to faktycznie możesz zastanowić się nad XL... Cytuj
nossy Napisano 19 Maja Napisano 19 Maja @clavdivs....no wiesz pytanie jaki mostek jest w L, a jaki w XL.1cm na ramie, 2 cm na mostku i jest kosmos różnica. Żeby nie było- nie sprawdzałem. Tak tylko rzucam. Cytuj
clavdivs Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja @nossy do L i XL dają ten sam. 20 godzin temu, Michal2008 napisał: @clavdivs po części masz racje, ale równie dobrze można napisać, że nie przeginajmy w drugą stronę. Nie róbmy z szosy dziadkowoza, endurance to dalej szosa, a nie trekking, jakieś podnoszenie kiery, może mostek na plus jeszcze? a potem mamy siodełka na poziomie kiery lub nawet niżej, jak ktoś szuka komfortowego roweru to niech odpuści szosę. Mnie takie dylematy moralne dawno przestały ruszać, gdyby było inaczej to pewnie by mi przeszkadzało że do tej Meridy wejdzie opona 35c. 20 godzin temu, Chociemir napisał: Jeżeli planujesz urosnąć jeszcze minimum 10 cm to faktycznie możesz zastanowić się nad XL... Taaaaa L to pasuje cud miód gitarka, a dłuzszy rower o 1cm to dla chłopa 196cm. Dajmy mostek 120 i będzie rower dla gościa 206cm. Cytuj
clavdivs Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja Tak, jeszcze Mu zonę wybierz. Doradziłem tylko przymierzenie się do Xl, tylko tyle albo aż tyle. Jak wspomniałem każda opinia jest tylko sugestią a nie wyrocznią. Nikt za nią nie ponosi odpowiedzialność w internecie, aby opinia miała jakąś wartość powinna być poprzedzona jakimś wywiadem. Na co ten rower? jaki to rower? jaki to jest jeździec, kto doradza.. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi