razdwacztery Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) Pierwszy post, więc dzień dobry Szukam czegoś pokroju https://www.rmdbike.com/pl/p/Dartmoor-Primal-Evo-27.5-rower-MTB-Red-Devil/9698 184cm ~100kg, chcę spróbować większości "dyscyplin" mtb i tego typu rower wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem na początek. Przymierzałem się do 29 znajomego i wydaje mi się duży więc raczej 27,5. Sama rama 800zł, czy jest sens zawracać sobie tyłek składaniem samemu w w/w budżecie? Jeśli tak to podrzucicie jakieś linki do części/ tematów itd.? Jakie części budżetu przeznaczać na określone podzespoły? A może coś innego? Edytowane 8 godzin temu przez razdwacztery Cytuj
chester_jds Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jeżeli nie kupiłeś ramy, widelca, groupsetu w jakiejś turbookazyjnej cenie, to w zasadzie nigdy się to nie opłaca. Czy składanie ma sens? Ano czasem ma, jesli konkretna wymarzona konfiguracja na rynku nie występuje (lub występuje rzadko) i to jest jedyny sposób, by ją miec. Jeśli chcesz zrobić cos, co bez problemu występuje na rynku i nie masz dostepu do megatanich części (powiedzmy, że górna granica ceny to OEMowe produkty czasem wyrzucane na rynek) to wyjdzie po prostu drożej niż gotowy rower. Cytuj
razdwacztery Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Dostępu nie mam, tylko to co wyklikam w necie, jak każdy. Specjalnie mi się z zakupem nie pali ale też bez sensu poświęcić 50h na szukanie czegoś żeby 500zł zaoszczędzić. Jakieś niby promki -50% i więcej widziałem ale czy to rzeczywiście jest minus pięćdziesiąt to nie wiem, również nie wiem czy jest taniej bo jakiś leżak magazynowy który gnije na półce bo nikt tego nie chce czy okazja. np. https://www.centrumrowerowe.pl/hamulec-tarczowy-sram-db8-pd31524/?v_Id=288711&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjw2YDQBhD_ARIsAE1qeSdd7e0492G8b3hFE_oBx4yjNnB9Xx7RQ2bsheP13kS9KABmubYc2xMaAvNXEALw_wcB Nie rowerowe narzędzia pewnie w większości mam i w sumie lubię diy, więc składanie w teorii wydaje się być fajne. A w praktyce to nie wiem bo nakupuje jakiś rzeczy i nie będą pasowały i co wtedy xd Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Składanie nie ma sensu, bo wyjdzie drożej. Jedynym plusem składania jest to, że kupujesz komponenty takie jakie chcesz. Tyle że mając mocno ograniczony budżet, nie kupisz niczego lepszego niż to co oferuje producent. Rama i jakiś widelec na granicy przyzwoitości to już okolice 2000 zł. A gdzie cała reszta? Nie rowerowymi narzędziami to zrobisz podstawowe rzeczy, a będziesz potrzebował jeszcze sporo typowo rowerowych. Dodatkowo jak wnioskuję nie masz doświadczenia, a to dość często przepis na kosztowną katastrofę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi