TomashP Napisano Niedziela o 07:44 Napisano Niedziela o 07:44 Cześć, mam prośbę odnośnie wyboru kolejnego gravela. Obecnie od kilku lat jeżdżę na Ridley Kanzo A w rozmarze M (183 cm, przekrok 83) https://www.bike4race.pl/product-pol-2047-Rower-gravel-RIDLEY-KANZO-A-GRX600-2x12s-kolor-KAA-04Bs-Belgian-Blue-Black.html Chciałbym przejść na karbon i tutaj pierwotnie napaliłem się na Bianchi Impulso Comp w rozmairze L https://velopoint.pl/gravel/4380-rower-gravelowy-bianchi-impulso-comp-grx610-celestegraphite-glossy.html?srsltid=AfmBOoqvos8EpyblhyprFKxT7L3E0ocHFtZv3ciqzZrQpwQwKO73K3a7 ale pojawiła sie ciekawa opcja (i tańsza) na rower Scott Addict Gravel 50 https://www.wysepka.pl/rowery-gravel/15335-rower-gravelowy-scott-addict-gravel-40.html?srsltid=AfmBOopt7YEJ0Yhfew_VE8EjAon2JYTK7a0w_RPgdcdySWTAcdcE91Jm Zacząłem porównywać geometrie wyżej wymienionych rowerów i im dłużej czytałem tym mniej rozumiałem Zasadniczo zawsze przy wyborze rowerów trzymałem się zasady że górna rura nie dłuższa niż 570 i mostek 100mm i zazwyczaj to się sprawdzało. Wcześniej miałem też szosę Giant TCR Advanced 2 z 2020 roku (zmieniałem mostek 110 na 100) Generalnie szukam czegoś co nie będzie bardzie znacząco bardziej agresywne niż mój obecny Ridley, który tez ma specyficzną rozmiarówkę - jedni uważają że Kanzo są agresywne, a inni że niekoniecznie, wiec sam zgłupiałem. Dla mnie Kanzo jest dość wygodny ale sztywny i na gorszych szutrach czuć to mocno. Obecnie mam w Ridleyu wszystkie podkładki pod mostkiem ale myślę, że 1 cm w dół nie spowodowałby u mnie dyskomfortu (lata temu na X-trailu, czyli poprzedniku Kanzo miałem niżej kierę). Bardziej nastawiam się na Scotta bo mostek ma 100 a w Bianchi 110 i zmiana na 100 może być bardziej kłopotliwa. Będę wdzięczny za pomoc i wskazanie czy w tych rowerach geometria jest wybitnie odległa od tego co mam w Kanzo. Pozdr. Cytuj
gnomon Napisano Niedziela o 08:15 Napisano Niedziela o 08:15 Nie oatrz na dl gornej rury, patrz wpierw na reach i stack. To powinno sie zgadzac. Dopiero pozniej mozna zerkać na mostek, szerokośc kierownicy, offset sztycy... jednak najwaźnoejsza jest dlugośc i wysokość ramy, bo tego nie zmienisz. Mostek możesz zapytać w sklepie przy kupnie czy nie podmienia na inna długość. 1 Cytuj
wojtt80 Napisano Niedziela o 09:41 Napisano Niedziela o 09:41 @TomashP L w Bianchi nie będzie za duża? Zresztą w Scott podobnie. Tak sobie porównując to Bianchi i Scott są trochę bardziej "sportowe" od Ridley. Czy to będzie dużo bardziej agresywna geo? aż tak bardzo chyba nie. 1 Cytuj
TomashP Napisano Niedziela o 20:20 Autor Napisano Niedziela o 20:20 11 godzin temu, gnomon napisał: Nie oatrz na dl gornej rury, patrz wpierw na reach i stack. To powinno sie zgadzac. Dopiero pozniej mozna zerkać na mostek, szerokośc kierownicy, offset sztycy... jednak najwaźnoejsza jest dlugośc i wysokość ramy, bo tego nie zmienisz. Mostek możesz zapytać w sklepie przy kupnie czy nie podmienia na inna długość. Addict ma rame dłuższą o 12.2mm ale jednocześnie jest też wyższy co z kolei jednak delikatnie przybliża kierownicę. Wydaje mi się że podmiana mostka, która da -10mm spowoduje że pozycja będzie porównywalna. Jest jeszcze kwestia przekroku ale powinno być ok, bo Scott ma prostą rurę górna, a w Kanzo jest po łuku i w najwyższym miejscu jest 84cm. https://bikeinsights.com/compare?geometries=61b0ec92f80cf0001e270e3a,67a962007f48e6001af9222f Jutro idę przekonać się na żywo 😉 Cytuj
gnomon Napisano Niedziela o 20:25 Napisano Niedziela o 20:25 Ja bym kupil nr mniejszy. Sam mam 190cm, i nie przekraczam reach 390mm. Cytuj
TomashP Napisano Niedziela o 21:39 Autor Napisano Niedziela o 21:39 Dzięki za sugestie. Na Redicie często pada stwierdzenie że Scott w szosie/gravele rozmiar w dół brać. Porównuje TCR M/L z Addict Gravel M - czy dobrze rozumiem, że pomimo krótszej główki w Addict i tak kierownicę ma delikatnie wyżej ? https://bikeinsights.com/compare?geometries=5f36db5e96b9f900174d2fc4,67a962007f48e6001af9222e Cytuj
marcesco Napisano Poniedziałek o 07:53 Napisano Poniedziałek o 07:53 Moim zdaniem w Scottcie jesteś w rozmiarze M. Impulso jest Gravelem nastawionym na wyścigi, nie będzie bardziej komfortowe niż Ridley. Cytuj
przemeg Napisano Poniedziałek o 08:09 Napisano Poniedziałek o 08:09 W tej kwocie bezkonkurencyjny jest cube nuroad c62 pro. Szukaj rozmiaru M. Cytuj
TomashP Napisano Poniedziałek o 08:28 Autor Napisano Poniedziałek o 08:28 34 minuty temu, marcesco napisał: Moim zdaniem w Scottcie jesteś w rozmiarze M. Impulso jest Gravelem nastawionym na wyścigi, nie będzie bardziej komfortowe niż Ridley. No to wygląda że faktycznie bliżej mi rozmiaru M 23 minuty temu, przemeg napisał: W tej kwocie bezkonkurencyjny jest cube nuroad c62 pro. Szukaj rozmiaru M. Tak, przeglądałem na necie ale w mojej okolicy chyba nie ma żadnego oficjalnego sprzedawcy tej marki a za bardzo nie chce mi się jeździć po innych miastach Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 16:25 Napisano Poniedziałek o 16:25 (edytowane) W dniu 3.05.2026 o 09:44, TomashP napisał: Dla mnie Kanzo jest dość wygodny ale sztywny i na gorszych szutrach czuć to mocno. Jeżeli stoi na Vittoriach to się nie dziwie. Zmiana na Riddlery i po kostce na Wolności można lecieć na pełnej prędkości Od tego bym zaczął Trenningowo mam Boreasa, aluminiak z karbą widłem( czyli tak jak ten Kanzo, geo też zresztą podobna) i na tych laczkach spokojnie bez dohamowania zjeżdżam Ankę przez Biesiec, a przy Ligocie wiadomo jak jest Edytowane Poniedziałek o 16:33 przez kaido2 Cytuj
przemeg Napisano Poniedziałek o 17:32 Napisano Poniedziałek o 17:32 (edytowane) @kaido2 smigazlsz waćpan na mleku czy dętki? Edytowane Poniedziałek o 17:33 przez przemeg Cytuj
TomashP Napisano Poniedziałek o 18:40 Autor Napisano Poniedziałek o 18:40 2 godziny temu, kaido2 napisał: Jeżeli stoi na Vittoriach to się nie dziwie. Zmiana na Riddlery i po kostce na Wolności można lecieć na pełnej prędkości Od tego bym zaczął Trenningowo mam Boreasa, aluminiak z karbą widłem( czyli tak jak ten Kanzo, geo też zresztą podobna) i na tych laczkach spokojnie bez dohamowania zjeżdżam Ankę przez Biesiec, a przy Ligocie wiadomo jak jest Mam Tufo na mleku, jest ciut lepiej, ciut 😉 Cytuj
TomashP Napisano Poniedziałek o 18:59 Autor Napisano Poniedziałek o 18:59 Panowie, byłem pojeździć na addict gravel. Dostałem najpierw L i wrażenia co do pozycji podobne jak w Ridleya. Potem dostałem M I najpierw euforia, że jakby dużo zwinniejszy ale do momentu jak na trochę dłuższej prostej chciałem w dolnym chwycie jechać - no niestety mało komfortowe to było, odczucia mialem jakbym miał kury łapać po wioskach 😉 także jeździłem jednym, potem drugim i tak kilka razy na zmianę i chyba rozmiar M mógłbym brać pod uwagę zakładając że dolny chwyt to u mnie będzie od święta. Finalnie raczej pójdę w L z planem zmiany mostka na 90mm. Jako ciekawostkę napisze jeszcze, że mierzyliśmy dla porównania odległości od sztycy na Addict i moim Kanzo (do mostka, do kiery) i wychodziło niemal identycznie, a odległość do klamek była nawet w Kanzo delikatnie większą. Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 20:11 Napisano Poniedziałek o 20:11 2 godziny temu, przemeg napisał: @kaido2 smigazlsz waćpan na mleku czy dętki? Dendki Treningowo butyle, w sportowych TPU. Ciśnienia stosowne stosowane i jazda nie na sztywno do krzesła Myślałem nad mlekiem, ale u mnie awarie najczęściej na scigankqch od kamienia z boku ,że palec wchodzi, więc nie zaklei 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi