Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem zupełnie nowym użytkownikiem forum. 

Mam pytanie odnośnie naprawy dętki w trasie. Od kilku lat / miesięcy jeżdżę mniej więcej prawie codziennie do 10-20km dziennie, ale ostatnio chciałem sobie pojeździć trochę dalej. O ile przy takim dystansie 10-20km jak się przebije dętka w trasie to na spokojnie mogę rower przyprowadzić z powrotem do domu i tam wymienić dętkę, to na dłuższych dystansach np. leśnych ścieżkach oddalonych o 30km to nie wchodzi w grę.

Co jest najlepsze na "załatanie" tymczasowe dętki, żeby można było ją napompować w trasie bez konieczności jej ściągania i tak dalej

Napisano

Zrobiłem mały rozpoznanie tematu i produktów do uszczelnienia dętki po przebiciu nie jest dużo. Jeżeli ktoś uprawia Bikepacking, to można taką puszkę 75/100ml wrzucić do torby, natomiast ciężko mi sobie wyobrazić wożenie tego w kieszeni czy nawet małej torbie.

Najlepiej chyba pozostać przy łatkach samoprzylepnych lub zapasowej małej dętce. Przy odrobinie wprawy, można załatać dętkę bez zdejmowania koła.

Napisano

Do sakwy roweru miejskiego wrzuciłem taką puszkę spray’u, ale nigdy tego nie użyłem. Łatki kleiłem w trasie wiele razy, jak są łyżki i pompka ro nie jest wielką robota. Można też wymienić dętkę - TPU są malutkie i lekkie. Ja ostatecznie na wycieczkach mam opony bezdętkowe i to polecam.