Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 

co polecacie w tej cenie?  82 kg. 176 wzrostu. Jeżdżę głównie po lasach ale chcę mieć rower na którym spokojnie wybiorę sie w góry.  Oczywiście nie żadne downhille czy jakie super trasy enduro.  Taki żeby sobie spokojnie pojeździć po górskich szlakach. 

Gdybyście uznali ze z jakiś powodów absolutnie warto dołożyć do 2 tys. do może być też. Ale im taniej tym lepiej.  Nie jestem jakimś super wyczynowcem. Obecnie mam giganta anthema fulla. 

Napisano (edytowane)

Generalnie rower do takiej jazdy kupisz już od 12000 zł. Obczaj np Raymony TrailRay. Wybierz takiego z bateria 720 Wh i silnikiem PW-X3. Ja mam jego odpowiednik z GasGas (MXA-1, kupiłem za 9999 zł, normalnie około 12500 zł) i jestem bardzo zadowolony. Do takiej jazdy nie potrzebujesz też jakiejś topowej amortyzacji.

Edytowane przez Jaco80
Napisano

Ja mam i polecam Scott Patron. Fajnie to jeździ, ale żeby w budżecie się zmieścić, musiałbyś na promkę dobrą trafić. 

Jakby Shimano Di2 ci się trafiło, to też warto. Całkiem inna przyjemność jazdy i zmiana biegów bez pedałowania.

Nie leciałbym natomiast w 1x12 tylko raczej linkglide 1x11 albo 1x10 - w zupełności wystarczające a wytrzymałość całkiem inna.

Dzisiaj nie jesteś wyczynowcem, to nie znaczy że na dobrym sprzęcie jutro ci się nie spodoba i jednak będziesz. Kupuj raczej na wyrost, a nie się ograniczaj.

Napisano

Ja bym poszukał Cube Stereo Hybrid ONE44 HPC SLX (140mm skoku z tyłu, koła 29') lub ONE77 (170mm skoku z tyłu koła mulet)

np. tutaj: https://www.staterabikes.com/p/cube-stereo-hybrid-one44-hpc-slx-29-inch-800-wh-102510M

spoko rowery z dobrym stosunkiem ceny do jakości. jedyną ich wadą wg mnie jest prowadzenie linek prze stery.

Inną opcją jest Mondraker Crafty Carbon R https://www.ridewill.com/p/en/mondraker-01025342-crafty-carbon-r-29-12v-160mm-800wh-bosch-performance-line-cx-cruise-grey-red-2025-size-m/1620776/ który z kodem rabatowym 24CLUB8FANTIC wychodzi trochę ponad 20 tyś. zł

jeszcze miesiąc temu był lepszy wybór rowerów w takim budżecie, ale szybko się rowery wyprzedają.

Napisano
2 godziny temu, Patron920 napisał:

Nie leciałbym natomiast w 1x12 tylko raczej linkglide 1x11 albo 1x10 - w zupełności wystarczające a wytrzymałość całkiem inna.

Wytłumacz blizej proszę profanowi 😁

Napisano

12 rzędowy napęd zużywa się zdecydowanie szybciej niż 11 rzędowy Linkglide czyli Cues serii 6000 lub 8000 a przy elektryku większe skoki pomiędzy zębatkami kasety 11 czy 10 rzędowej nie powinny przeszkadzać.

• +1 pomógł 1
Napisano

@Jaco80 dobrze ci radzi z tym Raymonem. Bardzo dobra firma a jak nie musi być silnik Boscha to nie wiem czy znajdziesz coś lepszego. Za 15 tys ma już Lyryka z przodu a w budżecie to samo w wersji Ulitimate, pełne XT z heblami i całkiem fajne koła DT 1900. Głupot o napędach 1x10 nawet nie słuchaj. Albo tego wielu już nie montuje albo masz jakieś wynalazki prawie na płaskopolską puszczę a nie jazdę w górach. Avinox już ma 150 Nm przeniesienia mocy na tył i wszystko to jest sparowane z 12-kowym napędem. Elektronika też zaczyna coraz bardziej pomagać w utrzymaniu napędu a że zużywa się to taka to zabawka jest i do tego służy. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Po licho kupować wysyłkowo elektryka a jak coś się rypnie a ma co to będziesz się bujał na odległości? Drugi to w sumie SL-ka - bez sens na szlaki. Dżajant sory ale bez jajec bo nawet kijem bym tego nie ruszył. Nie wiem czy ktoś robi większy E-syf niż ta marka pod względem cena-jakość-wygląd... Za bardzo kombinujesz bo u nas spokojnie coś przyzwoitego kupisz. Nawet tak pospolitego jak Haibike jak ci RS Psylo styka. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano (edytowane)
Po pierwsze nieusuwalny dziwny dźwięk przy jeżdżeniu. Jak to powiedział serwis - Yamaha tak ma.  Po drugie sypnął się wyświetlacz i to w 3 sezonie pomimo tego że rower używany jest od święta (koszty wymiany horrendalne). Co do podzespołów to nawet nie wiem. 

Edytowane przez gregxgregx
Napisano (edytowane)

Horrendalne? Wyświetlacz Yamaha jak się dobrze poszuka to 400-650 zł w zależności od modelu a wymiana jest banalna. Wymieniałem u siebie na wyższy model. Coś mam wrażenie ze kolega chce raczej potwierdzenia swoich wyborów niż rady co kupić.

Edytowane przez Jaco80
Napisano (edytowane)

Dla mnie jesli serwis kasuje 1/10 ceny roweru za sam wyświetlacz to drogo. Oczywiście kwestia percepcji ceny 🙂 Ale nie odbiegajmy od tematu wątku

Edytowane przez gregxgregx
Napisano
12 godzin temu, Tyfon79 napisał:

@Jaco80 Głupot o napędach 1x10 nawet nie słuchaj. Albo tego wielu już nie montuje albo masz jakieś wynalazki prawie na płaskopolską puszczę a nie jazdę w górach. Avinox już ma 150 Nm przeniesienia mocy na tył i wszystko to jest sparowane z 12-kowym napędem. Elektronika też zaczyna coraz bardziej pomagać w utrzymaniu napędu a że zużywa się to taka to zabawka jest i do tego służy. 

i później zmieniasz łańcuch i kasetę 2x na sezon. Może powiedz mi co jest złego w linkglide 1x11 11-50 - stworzonej WŁAŚNIE dla ebike? Zbyt mała rozpiętość napędu wg ciebie? Tak się składa,  że to właśnie jest nowość.

Napisano

To się zmienia bo na tym polega ta zabawa. Nie widzę tutaj płaczu jak u analogowców zwłaszcza "dawniej", że są koszta, trzeba dbać, szejkowanie łańcucha, rotacje, srety i inne bzdety. Po drugie to nie kwestia czy coś jest złe lub nie tylko po prostu braku wyboru. Jeśli ~80/90% fulli na góry ma napęd 12sp to jak można polecać te 20% gdzie część to ujowy Cues, kiepskie zawieszenie i tak dalej? Nie wiem może ja coś przeoczyłem ale raczej tak obecnie wygląda rynek. Łańcuch też częściej się zrywa i jest to już tak powszechne jak łapanie kiedyś analogowo snejka. Trzeba nauczyć się z tym robić a nie demonizować, że łańcuchy są za cienkie.