gogolalki Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Heja, próbuję odrestaurować starego crossa z intencją do jazdy po mieście i mam problem z instalacją hamulców, głównie na przednim amortyzatorze, bo nie jestem w stanie osiągnąć żadnego napięcia sprężyny na ramionach vbrake'a. Próbowałem z używanymi vkami Deore M530, ale efekt jest dokładnie ten sam, co na nowych T4000, ramiona nie stawiają żadnego oporu na drodze kontaktu klocka z obręczą. Przedni amortyzator ma tylko jeden otwór do regulacji napięcia na piwocie; z tyłu jest trochę lepiej, bo, jak zaczepię sprężynę o najwyższy otwór piwota, to napięcie się pojawia i hamulec można wyregulować, ale z przodu jest to niemożliwe. Nowe amortyzatory, jakiejś sensownej jakości też mają tylko jeden otwór do regulacji napięcia. Problem nie występuje z hamulcami tektro, których sprężyna stawia opór bez żadnego problemu na środkowym otworze. O co chodzi? Co robię nie tak? Ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam, że manewry z tuleją dystansową klocka nie mają znaczenia, bez względu na to, w jakiej kolejności są zainstalowane (szeroka-wąska, czy wąska-szeroka), napięcia na sprężynie brak. Edytowane 21 Kwietnia przez gogolalki poprawka literówek Cytuj
zekker Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Jak mocno próbowałeś wkręcać śruby regulacyjne? Nawet przy maksymalnym nie ma żadnego oporu na sprężynie? Cytuj
gogolalki Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu (edytowane) Cześć @zekker, dzięki za odpowiedź; tak, dokładnie tak, jak piszesz, nawet przy maksymalnie wkręconych śrubach w obu ramionach vki, nie ma żadnego napięcia, ramię już dotyka nawet opony (28x1.50), a napięcia brak. Przez 30 lat nigdy z czymś takim się nie spotkałem i przyznam szczerze, że trochę zgłupiałem... edit: amortyzator to ten pacjent https://allegro.pl/produkt/amortyzator-sr-suntour-28-sf15-nvx-p-700c-0166f8e9-30f9-4d1e-bb2c-e154f26644a6?fromInactiveOffer=archived&dd_referrer= Suntour 28 SF15 NVX P 700C Edytowane 10 godzin temu przez gogolalki link dodany Cytuj
marvelo Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Shimano BR-M530 V-Brake Set Linear Pull Mountain Bike Rim Brakes | eBay Analizując budowę hamulców BR-M530 (to stare Deore), jeśli sprężyna nie daje żadnego napięcia w pozycji, w jakiej powinna pracować, to może oznaczać że jest ona wygięta plastycznie (ma inny kształt niż pierwotnie), albo jest pęknięty jej punkt zaczepienia (plastikowy element). Teoretycznie sprężyna, poprawnie zaprojektowana i wykonana, nie powinna tracić sprężystości w trakcie pracy (zgodnie z warunkami projektu), ale w życiu różnie to bywa. Ktoś mógł ścisnąć ramiona hamulca mocno do środka bez zamontowanego koła i ich ruch przekroczył przewidziany w projekcie zakres, co spowodowało wykroczenie sprężyny poza jest zakres deformacji sprężystej, powodując trwałą deformację. Spróbuj wygiąć nieco te sprężyny w drugą stronę - powinno pomóc. Chyba że wspomniany plastikowy pierścień jest pęknięty. Edytowane 7 godzin temu przez marvelo Cytuj
chudzinki Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu W dniu 21.04.2026 o 14:19, gogolalki napisał: efekt jest dokładnie ten sam, co na nowych T4000, ramiona nie stawiają żadnego oporu na drodze kontaktu klocka z obręczą. Przedni amortyzator ma tylko jeden otwór Może po prostu są niewłaściwie złożone. Nawet z jednym otworem nie powinno być najmniejszych problemów z napięciem. W dniu 21.04.2026 o 14:19, gogolalki napisał: Dodam, że manewry z tuleją dystansową klocka nie mają znaczenia, bez względu na to, w jakiej kolejności są zainstalowane (szeroka-wąska, czy wąska-szeroka) Z tego co mnie wiadomo to tulejki służą do ustawienia właściwej odległości ramion. Przynajmniej ja tak to traktuję. Cytuj
Seb Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu https://sprint-rowery.pl/blog/post/hamulec-w-rowerze-nie-odbija-mamy-na-to-sposob Coś robisz nie tak najprawdopodobniej, wrzuć zdjęcia jak możesz jak to wygląda bo wróżymy z fusów. Dawno temu odszedłem od hamulców v-brake ale mam je w starszym MTB Tam powinny być śrubki do regulacji napięcia sprężyny którymi się reguluje naciąg. Jak masz stare linki i pancerze (czy gdzieś zgięte za mocno) to one też będą stawiały opór i mogą uniemożliwić prawidłowe odbijanie hamulca. Możesz mieć uszkodzone, połamane sprężyny lub coś jest z nimi nie tak po prostu. Hamulec powinien stawiać opór kiedy go wkładasz na piwot aby zaczepić sprężynkę o otwór. Obstawiam pogiętą, uszkodzoną lub wyrobioną sprężynkę odpowiadającą za naciąg. Cytuj
gogolalki Napisano 40 minut temu Autor Napisano 40 minut temu (edytowane) 6 godzin temu, marvelo napisał: [...] jeśli sprężyna nie daje żadnego napięcia w pozycji, w jakiej powinna pracować, to może oznaczać że jest ona wygięta plastycznie (ma inny kształt niż pierwotnie), albo jest pęknięty jej punkt zaczepienia (plastikowy element). [...] Takie też było moje pierwsze podejrzenie, ale kupiłem zupełnie nowe, nieużywane BR-T4000 i ich zachowanie jest identyczne, jak używek BR-M530, więc wydaje mi się, że wygięta i/lub zużyta sprężyna nie jest w tym przypadku powodem. Planuję zamówić teraz nowe BR-T610 i zobaczyć jeszcze na nich co się dzieje. 6 godzin temu, chudzinki napisał: Może po prostu są niewłaściwie złożone. Nawet z jednym otworem nie powinno być najmniejszych problemów z napięciem. Masz na myśli niewłaściwe złożenie podkładek klocków hamulca? Jeżeli tak, to nie, one są złożone prawidłowo, a same ramiona są nierozbieralne, więc nie ma mowy o niewłaściwym złożeniu. Z tymi tulejami dystansowymi miałem na myśli, że manewrowanie nimi skraca lub wydłuża dystans, jaki pokonuje klocek na skutek napięcia lub zwolnienia linki - to zasadniczo ma niewielkie znaczenie, bo sprężyna nie stawia żadnego oporu. @Seb nagram film z montażu BR-T610; sprężyny nie są uszkodzone, bo robiłem testy na używanych i nowych hamulcach, zachowanie takie samo było, a zapięta linka nie jest potrzebna do tego, żeby uzyskać napięcie na sprężynie. Mam zdjęcie samych vek 530 Edytowane 30 minut temu przez gogolalki info Cytuj
marvelo Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu (edytowane) Nie obraź się, że o to zapytam, ale muszę: nie zamieniłeś ramion hamulca stronami? Nic więcej mi już do głowy nie przychodzi. Sprężyny są dobrze zahaczone o bolec w ramionach (po właściwej stronie)? Naciśnij na samą sprężynę w kierunku obręczy i zobacz, czy w końcu pojawia się jakiś opór. 10 godzin temu, gogolalki napisał: nawet przy maksymalnie wkręconych śrubach w obu ramionach vki, nie ma żadnego napięcia, ramię już dotyka nawet opony (28x1.50), a napięcia brak. Jakiej szerokości jest obręcz? Taka sytuacja przy zamontowanych klockach może się zdarzyć jedynie wtedy, gdy mamy bardzo grubą oponę na wąskiej obręczy. Albo gdy ktoś odwrotnie założy szczęki... Edytowane 22 minuty temu przez marvelo Cytuj
gogolalki Napisano 3 minuty temu Autor Napisano 3 minuty temu Luzik, nie ma problemu 😉 Nie da się pomylić ramion stronami i zainstalować ramienia na piwocie; żeby tak zrobić, trzeba by odwrócić ramię tak, żeby klocek był na zewnątrz koła lub trzpień oporowy sprężyny był w ogóle po przeciwnej stronie niż otwory oporowe. Można teoretycznie pomylić przód / tył, ale te hamulce są akurat takie same przód i tył (obie wersje M530 i T4000). Testowałem z resztą, wszystkie kombinacje. Tak, podczas testów zwracałem uwagę, żeby na drodze sprężyny bolec był po jej właściwej (od wewnętrznej strony każdego z ramion). Opór pojawia się dopiero, jak zdejmę koło, dopiero wtedy jestem osiągnąć takie wychylenie ramiona, w którym sprężyna daje opór. W praktyce, V-brake staje się A-brakeiem 🙂 Obręcze są takie https://e-bmx.pl/obrecz-rodi-viper-622-19c-36h-oczkowana,id2166.html szerokość 24 mm. Ja wiem, że gdzieś robię błąd i najprawdopodobniej ten sam od 30 lat, tylko nie wiem gdzie 🙂 BTW, Mam ten sam problem, co chłop w tym wątku - https://www.facebook.com/groups/591659724221291/posts/8695706680483181/ jemu pomogły manewry z tuleją dystansową na klocku, u mnie ten manewr nie zadziałał. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi