piotrekandpiotrek Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Cześć, Poszukuję roweru dla siebie waga ok 114 kg / 188 cm (z zamiarem schudnięcia) do jazdy z dzieckiem w foteliku waga ok 14 kg (3 lata), wiec musi się dać zamontować fotelik. Jak potomek podrośnie wiadomo, "samodzielna jazda". Częstotliwość raczej weekendy, chciałbym jeździć na wycieczki 20-40 km (po polepszeniu kondycji). Wyjechać z miasta i gdzieś bocznymi drogami czy przez las, rekreacyjnie, nie wyczynowo. Budżet na sam rower planowałem do ok 3 tys. ale jeśli realni warto dopłacić , że będę to odczuwał podczas jazdy to nie ma problemu, ale nie chciałbym "przerostu formy nad treścią". Polećcie coś proszę bo nawet nie wiem czy powinienem wybrać trekkingowy czy crossowy oraz jakiś dobry fotelik. PS mieszkam w Radomiu, jeśli coś stacjonarnie mogę tu kupić to najlepsza opcja by była. Edytowane 18 Kwietnia przez piotrekandpiotrek Cytuj
smw44199 Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia Zobacz sobie rowery w Decsthlonie, mają tam pod własną marką, dobrej jakości sprzęt, ale sprawdź dopuszczalne obciążenie, bo często producenci podają max 100kg rowerzysta Cytuj
WaGiant Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia (edytowane) 114+ 14 + waga roweru + waga fotelika = duużo. Sporo rowerów ma max obciążenie 120kg ( rowerzysta+ rower+bagaż) . Unibike mają 140 ale też lekko przekraczasz. Tu jest mocarz - 170kg. https://www.decathlon.pl/p/rower-podrozny-riverside-touring-520/_/R-p-332407?mc=8643286&c=Niebieski Jeśli planujesz zgubić trochę kg to możesz popatrzeć na Unibike 140kg, Treka 136kg , Gianta - jakoś podobnie, ten też ma 140 https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-900-wysoka-rama/_/R-p-305017?mc=8526944&c=Zielony. Typ roweru .... to już co lubisz - trekking, cross, a nawet jakiś niesportowy MTB . Na fotelikach się nie znam. Edytowane 18 Kwietnia przez WaGiant Cytuj
Maciorra Napisano 19 Kwietnia Napisano 19 Kwietnia Fotelik Hamax, może być odchylany, ale niekoniecznie. Najlepiej używany, bo jeśli nie masz kolejnych dzieci do wożenia, albo ich nie planujesz, to będziesz używał tego fotelika góra w tym roku. Czterolatki w większości są już za duże na fotelik, za to w sam raz na swój rower + hol na podjazdy, albo nagły spadek sił:) Cytuj
piotrekandpiotrek Napisano 19 Kwietnia Autor Napisano 19 Kwietnia Dzięki, za propozycje, podjadę na tygodniu do decathlona i obejrzę. A co powiecie o Kross Evado np. 6.0 ? AI mi go podsunęło (ponoć jest do 130 kg, chociaż ja na stronie producenta tego nie znalazłem). https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-kross-evado-6-0-pd43173/ Cytuj
clavdivs Napisano 19 Kwietnia Napisano 19 Kwietnia Unibike fusion 29. Niby MTB, ale raczej to taki cross na sterydach. Przy gabarytach pięta achillesową są koła, muszą być mocne i dobrze zaplecione. Unibike jest wyjątkiem, bo w tej cenie dają koła o których można cos powiedzieć. 1 Cytuj
piotrekandpiotrek Napisano Czwartek o 08:12 Autor Napisano Czwartek o 08:12 W dniu 19.04.2026 o 20:04, piotrekandpiotrek napisał: Dzięki, za propozycje, podjadę na tygodniu do decathlona i obejrzę. A co powiecie o Kross Evado np. 6.0 ? AI mi go podsunęło (ponoć jest do 130 kg, chociaż ja na stronie producenta tego nie znalazłem). https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-kross-evado-6-0-pd43173/ Podbije, czy o tym rowerze coś jesteście w stanie powiedzieć? Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 09:05 Napisano Czwartek o 09:05 (edytowane) W tym przypadku + 1 do: W dniu 19.04.2026 o 20:28, clavdivs napisał: Unibike fusion 29. Niby MTB, ale raczej to taki cross na sterydach. Pod warunkiem, że przełożenie nie będzie zbyt twarde. Nie wiedziałem, że teraz takie korby ładują... Nie widzę tutaj crossa z wąskimi oponami. Edytowane Czwartek o 09:09 przez chudzinki Cytuj
clavdivs Napisano Czwartek o 10:29 Napisano Czwartek o 10:29 W unibike ogarnęli, że mtb do 3tyś to on widzi ścieżki rowerowe a nie teren. W takim przypadku korba 42 to rozsądek, by łańcuch nie kwiczał wiecznie na 3 ostatnich zębatkach. + wszelkie mocowania i otwory pod miejskie akcesoria. Kto teraz jeździ na wąskich, opon pod 29 na rekreacyjne podłoże jest sporo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi