Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam roweru do 2000zł,  wycieczki z dziećmi, rekreacyjna jazda, do sklepu po bułki, ogólnie bez szaleństw. Głównie ścieżki rowerowe, ale też trochę lasu, drób polnych . Rower dla mnie, 40 lat, 180 cm; 100kg. Wcześniej miałem rower crossowy z dołożonym bagażnikiem, błotnikami i zastanawiałem się nad czymś podobnym. Wpadł mi w oko Rower miejski długodystansowy

Elops 500   https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-wysoka-rama/_/R-p-305016?mc=8526940 

Czy ktoś może się podzielić opinią o tym rowerze lub zaproponować jakieś alternatywy ?

Dzięki

Napisano

Żona ma tego Elopsa (ale damkę) a ja https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-vortrieb-modell-1-2-pd51385/?v_Id=280259.

Vortrieb - 100PLN tańszy. Korba Shimano na zewnętrzych łożyskach, hamulce hydrauliczne Shimano, opony Schwalbe, błotniki niemieckie, jak w czołgu, oświetlenie markowe, przykręcane gripy, bagażnik pod sakwy, którego nie widać, a jest, przekładnia w piaście premium 8 biegów - wszystko jest w nim lepsze. Do tego rama jest dostosowana do napędu paskiem.

Ale przyznam, że Elops jest ok 1kg lżejszy i robi wrażenie szybszego. Elops zmieścił opony 45c (ale trzeba było kombinować ze środkami bagażnika), zaś Vortieb na 40c się raczej kończy. 

Pozycja podobna. 

Do asfaltu, dróg dla rowerów - Vortieb. Las - ostatecznie Elops z innymi oponami, ale jak więcej terenu to ani ten, ani ten (do lasu i na szutry też mam sztywny rower, ale z oponami 50c).

Napisano

Hej, a masz może coś konkretnego do zaproponowania na więcej terenu, na sztywnym widelcu? może przekroczyć budżet do 2500 zl  

Napisano

600PLN powyżej budżetu, ale wygląda fajnie. Opony fabrycznie 40 ale jest potencjał. Uważam, że brak błotników, nóżki itp. nie jest istotny przy zastosowaniu rekreacyjnym, a tylko przy użytkowym, gdy się jeździ niezależnie od pogody i do tego w nierowerowych ciuchach. Niższe Kentfieldy są dość biedne. A jak 3000 się znajdą to Muirwoods się nada - ten to już mocno terenowy.