Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, od tygodnia zbieram informacje przygotowujące mnie do zakupu roweru MTB. 

[o mnie]
180cm, 85kg. Kiedyś regularnie jeździłem po lasach (2/3 w tyg.) ale od 6 lat cisza co chciałbym zmienić.

[zastosowanie roweru]
las (70%) + szuter (30%) (weekendy) (piorytet), kostka+asfalt (codzienna jazda). Raczej bez stromych podjazdów ani zjazdów. Raz na jakiś czas jakaś bardziej dynamiczna akcja.

[Wymagania]:
amortyzator - powietrzny, min. 100mm, koniecznie z blokadą na kierownicy (MUST)
koła: 29"
cena: 3000-4000 PLN
rama: M/L
Szukam czegoś gotowego do jazdy. Najwcześniejsze modyfikacje rozważałbym za 2/3 lata. Moze byc polska lub niemiecka strona.

[Dotychczasowa lista]
1. Merida BIG.NINE 300 LITE [3150 pln] [link]- wyczytałem, że dobra rama i osprzęt. Podoba mi się, że są dwie kasety z przodu. Najbardziej skłaniam się ku niemu z dwoma zastrzeżeniami. Po pierwsze to dość stary model. Po drugie amortyzator... opinie o SR XCR Air są niezbyt przychylne.
2. KTM ULTRA SPORT [3100 pln] [link]- lepszy amortyzator (SR raidon) a i podobno kwestia upadłości KTM została już rozwiązana więc nie powinno być problemu z serwisem/rękojmą/gwarancją.
3. Centurion Backfire PRO 600 [~ 3800 pln] [link] - troszke drozsza opcja, ale za to mniejsza waga oraz Markhor. Mój rower sprzed przerwy to byl wlasnie backfire z 2008 i byłem bardzo zadowolony.
4. Merida BIG.NINE Limited [3450 pln] [link] - markhor, deore 1x11 oraz hamulce tektro

Propozycje, które rozważałem ale odpadły:
Trek Marlin, Canyon grand canyon al 5 - brak blokady amortyzatora na kierownicy
Scott Aspect 9XX - niższe wersje amortyzatorów SR a ceny podobne

Będę wdzięczny za polecenia z listy ale też spoza. Jeśli ktoś zna modele spełniające wymagania (nie ma ich zbyt wiele😅), których używki chodzą za 1.5-2k to też chętnie rozważę.

Dzięki!