Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Posiadam Focus Paralane 8.8 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-focus-paralane-8-8-pd48594/?v_Id=261967&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=20018174782&gclid=Cj0KCQjw7IjOBhDyARIsAFzrWQy-OeFfYpUp_QAJMQN6EyNaS6wZgVpYlcxl_oM9JMjz-lPtXJ0zw7waAnFlEALw_wcB

Chciałam sobie kupić koła karbonowe pod oponę 32mm., zastanawiam się nad chińskimi tylko problem mam taki, że się na tym nie znam i nie wiem jak to dopasować.

interesuje mnie stożek 50mm + pod oponę 32mm.

polecicie coś konkretnego ? 

Dodatkowo pytanie mam czy mogę sobie założyć tarcze hamulcowe  Shimano Tarcza Sm-Rt800 160Mm ? 

wizualnie mi się bardziej podobają:)

Pozdrawiam:)

Napisano

Jak ma być tanio to csc albo elitewheels. Sztywna oś 12x100/12x142, bębenek sram/shimano, szerokość wewnętrzna 23 lub 25, zewnętrzna najlepiej ok.30. Przy CSC dołóż do lepszych piast, ale te koła są głośne. Pytanie o stożek....dlaczego 50.?

Jak jeździsz po płaskim to luz, na góry mając 42mm już bym drugi raz nie wziął. 35-40 to max na góry. 

Napisano
20 godzin temu, Chociemir napisał:

Czy wysokość obręczy 50mm "interesuje" Ciebie bo to ładnie wygląda?

Tak

To chyba się muszę zastanowić nad stożkiem , może faktycznie max 40 .

50 mi się po prostu  wizualnie podoba. 

Napisano
18 godzin temu, nossy napisał:

Jak ma być tanio to csc albo elitewheels. Sztywna oś 12x100/12x142, bębenek sram/shimano, szerokość wewnętrzna 23 lub 25, zewnętrzna najlepiej ok.30. Przy CSC dołóż do lepszych piast, ale te koła są głośne. Pytanie o stożek....dlaczego 50.?

Jak jeździsz po płaskim to luz, na góry mając 42mm już bym drugi raz nie wziął. 35-40 to max na góry. 

Czemu max 40 na góry?

Napisano

1. może waga, im niższy stożek tym lżejsze

2. wiatr zwiewa większe stożki a wiatr na zjazdach 60km/h+ potrafi być straszny

Ina sprawa, że wszystko zależy od tego ile waży kolarz, inaczej zwiewa 60kg inaczej 90kg. 

Napisano
Cytat

Ina sprawa, że wszystko zależy od tego ile waży kolarz, inaczej zwiewa 60kg inaczej 90kg. 

Dzisiaj, przy baaardzo silnym wietrze i jeszcze silniejszych porywach, mnie i moje 90 kg na szosie ze stożkiem zaledwie 30 mm rzucało na boki jak cholera. Momentami z wiatrem i lekko z góry jechałem ponad 50 km/h - przy stożkach 50 mm to by mnie chyba zwiało z ulicy...

Napisano

@Talrand....bo poza redaktorem Jankiem nie znam nikogo zadowolonego ze stożka 50mm w górach. A tak serio to problemem dla niewprawionego w boju amatora w górach na zjazdach będzie wiatr. Komu podwiało choć raz na zjeździe przy 50kmh lub wyżej ten wie....i tak też na stożku 32mm mam na niego wywalone, na 42 i 55 emocje dodatkowe gwarantowane. Trochę jeżdżę po górach (głównie Sudety) i optimum na góry wg mnie to 35/38, na płaskie wolę 50/55. Zatem idealny kompromis dla mnie to 38-42. 

• +1 pomógł 1