leotdipl Napisano Poniedziałek o 19:19 Napisano Poniedziałek o 19:19 Jak kolega powyżej napisał. Zdecydowanie rozmiar "L" jest za duży. Cytuj
bad811 Napisano Poniedziałek o 19:37 Autor Napisano Poniedziałek o 19:37 Ups, no to zaczynam zabawę od nowa. Jedną z alternatyw, ale wstępnie odrzuconą ze względu na przekroczony budżet był Ghost Lector Universal. W tej chwili jest ostatnia sztuka w rozmiarze S za 4999zl. Warto wyjsc poza budżet? Parametrami, z tego co juz zdążyłem sie nauczyć- pod kazdym wzgledem wygrywa Ghost (no, moze amortyzator jest lekko dyskusyjna kwestia? : -lżejsza, karbonowa rama - dużo lepszy napęd Deore/XT - nieco lepsze hamulce Jak z geometrią dla Ramy S (162-174 cm)?- będzie bardziej uniwersalna, mniej sportowa, wiekszy komfort, lepsza dla dolnej czesci pleców? No i jesli juz zwiekszylem budżet, to czy cos lepszego, porównywalnego w tej cenie dostanę? Cytuj
leotdipl Napisano Poniedziałek o 20:04 Napisano Poniedziałek o 20:04 (edytowane) Gdzie ostatnia sztuka? Ja tam je wszędzie widzę. Np. w Centrum Rowerowym (model 2024 *). Osprzęt jak przerzutka Shimano XT to bajka. Mam, i jestem zachwycony. Blat 32T. Szkoda, że nie 34T. Amor. Już pisałeś. Można przeżyć. Fajna waga. Szerokie opony 2,4". Sylwetka sportowa, więc jak najbardziej rozmiar S się potwierdza (mniej będziesz leżeć). - Warto jednak zwrócić uwagę, że model ten występuje w różnych rocznikach (np. 2023, 2024, 2025) oraz wariantach (Hardtail lub Full Suspension "FS"), co znacząco wpływa na cenę. - CentrumRowerowe.pl: Często posiada ten model w ofercie, warto sprawdzać pod kątem sezonowych wyprzedaży. Te -uwagi pochodzą od AI - nie ode mnie 🤪 Edytowane Poniedziałek o 20:08 przez leotdipl Cytuj
bad811 Napisano Poniedziałek o 20:17 Autor Napisano Poniedziałek o 20:17 11 minut temu, leotdipl napisał: Gdzie ostatnia sztuka? No wlasnie o centrum rowerowe mi chodzilo. Po wyborze ramy S, wyskakuje ze ostatnia sztuka. Na green bike S jest za 5500, na innych portalach tez drozszy. Cytuj
leotdipl Napisano Poniedziałek o 20:44 Napisano Poniedziałek o 20:44 (edytowane) Zauważyłem. Ktoś kupił przedostatnią o 21:38. Rower jest Spoko. Dwa aspekty. Karbon i Waga + przerzutka Shimano Deore XT. Dobre hamulce. Blokada też się przyda. Decyzja należy do ciebie. Jeśli już wszystkie inne odrzuciłeś, a ten ci pasuje ? Ghost to solidna marka. PS. Dla twojego wzrostu i przekroku 80 cm niemiecki kalkulator wyliczył rozmiar S. Tak więc na 100% to dla ciebie. Kalkulator -> wciśnij "Meine Größe finden" (podajesz Mann -> Wzrost -> przekrok). https://www.ghost-bikes.com/de-de/p/lector-universal-glbr1/?HEIGHTS=S Edytowane Poniedziałek o 20:55 przez leotdipl Poprawki Cytuj
ahaja Napisano Wtorek o 13:57 Napisano Wtorek o 13:57 Wydaje mi się, że z racji budowy i wymiarów ramy nie ma co liczyć na pozycję jak w rowerze trailowym. Będziesz Pan nieco wyciągnięty, bo: noga 80cm, rura górna 603mm, szeroka kierownica 760mm, amorek nieco siądzie bo musi, czyli pójdzie w dół a noga musi być odpowiednio ustawiona - siodełko pewnie będzie wyżej niż kiera. Najlepiej by się było gdziesik przymierzyć ... Piszę to jako 172 centymetrowiec z 'nogą' 78cm ujeżdżający Peak'a 29 TA w rozmiarze S. Kierę skróciłem do 700mm (z rogami) i mam mostek 35mm, a skok amora ze 100 zwiększyłem do 120mm. Cytuj
leotdipl Napisano Wtorek o 18:25 Napisano Wtorek o 18:25 To oczywiste. Mostek trzeba wymienić na jak najkrótszy z 35°. Ja wymieniłem ori Krossa na 35°/70mm. Będzie Bliżej jak z 35mm, a dodatkowo jeszcze Wyżej. Kierownica? Jest szeroka. To fakt. Z drugiej strony, szeroka kierownica zapewnia fajną kontrolę. 760mm to sporo i to jest fakt. Niestety. Nigdy nie uda się mieć wszystko co dobre za pierwszym zamachem. Najważniejsza jest RAMA. Geometria + Rozmiar. To punkt wyjścia. Tu kolega powyżej ma rację. Jak i w tym, że dobrze jest najpierw się "przymierzyć" w sklepie. Ja tak zrobiłem, wiedziałem, że to to, ale już kupowałem - po paru miesiącach - w necie Cytuj
bad811 Napisano Wtorek o 22:05 Autor Napisano Wtorek o 22:05 (edytowane) Ghost zamówiony, mleko się już rozlało . Jeśli pozycja nie będzie mi do końca odpowiadała, będę kombinował. W zasadzie to nie mając doświadczenia z rowerami od lat to nawet ciężko mi powiedzieć jaka pozycja będzie mi odpowiadała bardziej, a jaka mniej. Ba, nawet nie wiem jeszcze czy robiąc sobie trening kardio bardziej polubie teren, utwardzona nawierzchnie, czy mieszaną. Uczepiłem się bardziej komfortowej sylwetki, a w praniu może wyjść inaczej. Nie sądzę nawet , czy przymierzenie roweru by mi coś pomogło, bo nie mam porównania. Nie będę tego wiedział dopóki nie przejadę przynajmniej kilkudziesięciu kilometrów w różnym terenie. Zobaczymy . Mam nadzieję, że będzie ok, a jeśli będą potrzebne jakieś korekty pozycji i trzeba będzie coś wymienić, to to po prostu zrobię. Uznałem, że skoro rama jest na mój wzrost, a osprzęt na moje potrzeby nawet więcej niż wystarczający to wejdę w to i już. Jutro dostawa Edytowane Wtorek o 22:10 przez bad811 Cytuj
leotdipl Napisano Środa o 14:59 Napisano Środa o 14:59 (edytowane) Gratulacje. Prawidłowe podejście. Odnośnie mostka i jego ew. wymiany. Kupiłem na Ali firmy Uno MTB. Koszt 30 zł. Regulowany odpada. Musi być sztywny. PS ostatecznie gdzie kupiłeś ? Edytowane Środa o 15:01 przez leotdipl poprawka Cytuj
bad811 Napisano wczoraj o 07:21 Autor Napisano wczoraj o 07:21 Centrum Rowerowe. Złożony, napompowany. Musiałem przyciąć sztyce siodełka, bo schowana na maxa była na wzrost chyba 180 cm. Kurier przyszedł późno, nie zdążyłem jeszcze pojeździć. Dziękuję wszystkim za propozycje i komentarze! 2 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 07:31 Napisano wczoraj o 07:31 I na zdjęciu masz wysokość siodełka pod siebie...? Cytuj
przemeg Napisano wczoraj o 07:54 Napisano wczoraj o 07:54 Kolega ma 171 cm wzrostu, jesli wział M to tak może być. Ale to za duży rower. Jeśli na foto masz ustawione pod siebie, to szkoda, ze przyciąłeś sztyce, bo wypadałoby raczej zrobić zwrot. Cytuj
Nurbon Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu A ktoś się orientuje czy zwrot jest bezproblemowy w CR i jak to wygląda, trzeba odwieźć im rower czy rozkręcić i odesłać? Cytuj
NerfMe Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Jeśli na tym zdjęciu siodełku jest dobrze ustawione to faktycznie rower jest stanowczo za duży. Cytuj
bad811 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu To jest rozmiar S. Teraz siodełko jest ustawione tak, że mając piętę na pedale mam wyprostowaną nogę. Muszę chwilę przejechać się sprawdzić czy mi pasuje. Wyżej na pewno już nie będzie. Teraz linia siodełko- kierownica jest prawie idealnie w poziomie. Nie pytajcie nawet czym się sugerowałem ustawiając siodełko wcześniej 😂. No i oczywiscie sztyca też nie wymagała przycięcia, na szczęście przy tym ustawieniu mam 12 cm sztycę schowaną. Czy teraz wygląda to lepiej? 3 Cytuj
chudzinki Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Teraz to zupełnie co innego tylko, z tego mnie wiadomo, to mając piętę na pedale noga nie powinna być całkiem wyprostowana. Cytuj
przemeg Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu No panie, teraz jest ok, i jesli to S to przy 171 masz dobry rozmiar. Nie pytam nawet, czemu rure ciąłeś Niech ci rower służy, kilometrów życzę. Cytuj
wr81 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 15 minut temu, bad811 napisał: No i oczywiscie sztyca też nie wymagała przycięcia, na szczęście przy tym ustawieniu mam 12 cm sztycę schowaną. Czy teraz wygląda to lepiej? Wygląda dobrze . P.S. jakby Cię ta przycięta sztyca niepokoiła i chciał zachować "100% fabryki" to oryginalne Ghosta są za grosze w bike-discount (nie wiem czy 30.9 czy 31.6 jest w Lectorze). https://www.bike-discount.de/en/ghost-spdc1-30.9x400mm-seatpost https://www.bike-discount.de/en/ghost-spdc1-31.6x400mm-seatpost Jeżeli byś skracał kierownicę (co w sumie może być potrzebne jak dla mnie 760mm dla ramy S to dość dużo) i przedobrzył to kierownice też są Cytuj
leotdipl Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowane) @bad811 wymień mostek i będzie git. Lepiej, gdyż dodatkowo wyżej. Tak jest u mnie teraz. Edytowane 17 godzin temu przez leotdipl 2 Cytuj
emski Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu kierownica ze wzniosem, a nie taki mostek 1 Cytuj
leotdipl Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Co kto woli. XC wyglądałby komicznie. W jednym mam taką kierownicę, i nie wygląda to dobrze. To twoje zdanie. Mnie pasuje. Cytuj
NerfMe Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Może i Tobie pasuje, ale polecanie czegoś takiego do roweru z zacięciem terenowym jest niebezpieczne. Cytuj
wr81 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu +1 Do kierownicy, zacząłbym od szerokości - w opisie na CR jest 760mm niezależnie od wielkości ramy... skoro to S a ta sama wielkość jest do L to jest pole do korekty. U syna w Giancie Talonie S 27.5 było 780mm... Tylko z obcinaniem to tak max 1cm na stronę na raz... Oprócz wzniosu polecam też zainteresować sie parametrem backsweep - wygięcie do tyłu. Cytuj
leotdipl Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) 26 minut temu, NerfMe napisał: Może i Tobie pasuje, ale polecanie czegoś takiego do roweru z zacięciem terenowym jest niebezpieczne. Jakbyś przeczytał, że autor szuka komfortowej pozycji dla jazdy rekreacyjnej - jak ja - to byś tego nie napisał. Po prostu. Robisz z igły widły. Trochę wysiłku. Czyli czytaj co autor wątku napisał. Przecież nie napisałbym tego, gdyby rower XC był wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem czyli hardcorowo. Edytowane 11 godzin temu przez leotdipl Cytuj
emski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 godzin temu, leotdipl napisał: ... XC wyglądałby komicznie ... etc. Brednie Waść piszesz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi