Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, postanowiłem wymienić oryginalny tłumik Charger na RaceDay2 dokładnie ten model  00.4318.087.001 mam cały zestaw do odpowietrzania + olej przelać go przed włożeniem czy olać i wkładać ? Wiemy jak bywa z montażem Amortyzatorów w fabryce że są na sucho prawie że składane więc może nie zaszkodzi. Macie również jakieś odczucia z pracy tego tłumika? 

• Mod Team
Napisano

Jak koledzy pisali; sprawdzić i nie ruszać jak działa.

W dniu 11.01.2026 o 18:54, PeresKTM napisał:

Wiemy jak bywa z montażem Amortyzatorów w fabryce że są na sucho prawie że składane więc może nie zaszkodzi

Są składane na sucho w sensie że nie ma lub jest bardzo mało oleju w dolnych lagach, nie oleju w tłumiku.

• +1 pomógł 1
Napisano

Panowie przyszedł dziś tłumik nie wydawał się być zapowietrzony ale mam inny problem nie ma wyczuwalnej różnicy między open a pedal tak jak by nie działało dopiero na lock robię się „twardy”  nawet jak ręcznie kręcę blokadą na koronie widelca macie jakiś pomysł czy przyszedł jakiś wadliwy tłumik ? 

Napisano

Różnica między 1, a 2 ustawieniem (gdy 3 jest blokada) powinna być bdb wyczuwalna podczas pracy tłokiem tłumika przed jego montażem do amortyzatora. 
Z moich serwisowych doświadczeń wynika, że zdecydowana większość osób po instalacji kartridża w widelcu nie czuje różnicy między opcją 1, a 2. Często sam jej nie odczuwam. 

Raz ktoś u mnie wymieniał tłumik MC na Chargera i po wszystkim twierdził, że to niemożliwe, aby nie było czuć różnicy - coś musi być nie tak. Rozebrałem przy nim amortyzator, mógł poruszać tłokiem tłumika. Powiedział, że teraz to czuje i pojechał (po skręceniu amortyzatora) 😉

Napisano

No dla mnie to jest nowość ponieważ zawsze miałem tłumiki 2p (open/lock) i jak włożyłem i skręciłem wszystko już na gotowe to między open a pedal jest różnica jak by ten tłumik stał się bardziej taki ospały/tłumiący (na pierwsze odczucia prawie nie zauważalne trzeba to dobrze wyczuć) dlatego wolę się upewnić i zapytać kogoś kto ma większe pojęcie niż ja… kto pyta ten nie błądzi 😂

Napisano (edytowane)

Z Twojego opisu wynika, że jest jak należy. Tego typu tłumiki to konstrukcyjnie bardzo proste rozwiązanie. Czy to za pomocą przesłony, czy iglicy, regulujesz ilość przepływającego oleju. 

Czyli masz jakiś otwór, olej przepływa sobie swobodnie - to pozycja nr 1: open. Opcja nr 2 (niech będzie pedal) to mechaniczne przysłonięcie (mniej lub bardziej) otworu co sprawia, że tłok tłumika kompresuje się wolniej (czyli jest "zmulony"). Pozycja nr 3 - całkowite (mocno uogólniając na potrzeby tych rozważań) zamknięcie przepływu - tłumik jest zablokowany. 

Producenci w różny sposób podchodzą do konstrukcji tłumika kompresji i u jednych działa to bardziej wyraźnie, u innych mniej. Podobnie zresztą jak z twardością blokady.

Edytowane przez Punkxtr