Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukam roweru pod specyficzną budowę: 184 cm wzrostu, dość długie nogi (91 cm) i krótki tułów. Chciałbym pozycję dość wyprostowaną. Muszę mieć kierownicę wysoko i blisko, żeby nie "leżeć".

Rower używany będzie głównie w mieście, trochę w lesie. Chciałbym rower MTB o rekreacyjnej pozycji. Zależy mi na tym, aby rower miał napęd 2x, gdyż będę dużo jeździł po asfalcie.

Mierzyłem już Cube Aim:

Wersja XXL: mam zbyt mało miejsca nad ramą (brak luzu w kroku).

Wersja XL: mam zbyt bliską odległość od kolana do kierownicy (czuję się ściśnięty, bo rama jest krótka).

Znalazłem rower Merida Big.Nine 300.

Specyfikacja jak w linku poniżej:

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4087/bignine-300

Mam dwa pytania:

Dobór rozmiaru: Jak ugryźć temat rozmiaru przy takich dysproporcjach (bardzo długa noga, krótki tułów)? Czy przy nodze 91 cm powinienem celować w ramy XL/21" (żeby kierownica była wyżej i nie lądowała drastycznie niżej niż siodełko), czy jest to ryzykowne ze względu na przekrok? W Meridzie celuję w XL, ale nie wiem, czy to dobry kierunek.

Alternatywy: Czy w budżecie do 4000 zł są jakieś inne rowery o podobnej geometrii (wysoki przód, krótka górna rura), które pasowałyby do mojej budowy?

• Mod Team
Napisano

Musisz sprawdzać stacjonarnie, żeby nie było niespodzianki.  XL to na pewno max, nawet po bułki (normalnie przy tym wzroście wybiera się L). Poza tym, to pamiętaj, że górna rura się wydłuża w miarę zwiększania rozmiaru, więc też to trzeba brać pod uwagę, bo nie do końca chodzi o to, żeby potem zmieniać mostek na 40 mm (chyba, że to wyjątkowo leniwa rekreacja, to może nawet nie będzie różnicy w odczuciach).

Napisano
8 godzin temu, Kamil177 napisał:

Dobór rozmiaru: Jak ugryźć temat rozmiaru przy takich dysproporcjach (bardzo długa noga, krótki tułów)? Czy przy nodze 91 cm powinienem celować w ramy XL/21" (żeby kierownica była wyżej i nie lądowała drastycznie niżej niż siodełko), czy jest to ryzykowne ze względu na przekrok? W Meridzie celuję w XL, ale nie wiem, czy to dobry kierunek.

Celowałbym tak, żeby przekrok był ok, bo tego zasadniczo nie zmienisz. Kierownicę można przesunąć zmieniając mostek na dłuższy/krótszy, z większym kątem wzniosu. Są też adaptery przedłużki rury sterowej (do jazdy rekreacyjnej powinny być ok). W ostateczności wymiana rury sterowej (jak się da) lub amortyzatora i niedocinanie pod główkę ramy, tylko nawalenie podkładek pod mostek do oporu.

Jak nie jesteś zbyt ciężki, to niską ramę idzie skompensować dłuższą sztycą. Standardowo są dostępne 400mm ale idzie dostać 450mm (mam ale dawno nie widziałem w sklepach) czy nawet 550mm (z tego co widzę średnica tylko 31,6mm). Długie droppery łatwiej dostać ale to chyba zbędny wydatek. Do weryfikacji czy rama przyjmie tak długą (kwestia czy rura podsiodłowa prosta, otwory/śruby na koszyk nie blokują itp.) i czy są dostępne o odpowiedniej średnicy.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli to ta Merida z linku, to są technicznie lepsze konstrukcje - nawet tej samej marki. Ta rama jest jeszcze pod QR, a w nowszych rocznikach są już sztywne osie Boost (np. w modelu 300 Lite). Jedyne czego byś nie chciał, to te ostatnie wersje ram, które są już długie, a do tego mają krótkie podsiodłówki, więc nie dla Ciebie. Kierownica to temat do przemyślenia - na pewno nie trzeba jej zwężać natychmiast, a wypadałoby najpierw chociaż kilka razy pojeździć i ocenić (zakładając, że wyjściowo nie ma bardzo dużej różnicy w długości pomiędzy starą, a nową).