Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Nadszedł czas wyboru nowego kasku Cross-country, Gravel. Do tej pory przez kilka lat używałem Fox'a, ale przyszedł już czas na wymianę. Teraz chciałbym coś bardziej przewiewnego i lżejszego. Czytając różne testy najbardziej przypasowały mi Abus airbrakeer 2.0 MIPS oraz Lazer Z1 ewentualnie Giro Aries MIPS. Jak sądzicie, który byście wybrali?

Napisano

Tak jak napisał @Mihau_ kask ma padować do Twojej głowy i Tobie ma być w nim wygodnie. Przykładowo dla mnie z Abusa wygodny był najniższy model czyli Macator a te wyższe modele mnie ugniatały a najbardziej wygodne okazały się kaski MET, bez względu na model i mam dwa różne modele od nich. Mam też kask mtb Lazer i ten też jest wygodny ale jak go kupowałem to zamówiłem kilka różnych modeli, chyba cztery czy pięć i ten wybrałem. Tak więc wybór kadku to kwestia mocno indywidualna

Napisano

Jak masz możliwość to idź i przymierzaj, niewygodny kask tylko denerwuje podczas jazdy. Abusa kilka modeli przymierzałem i w ogóle mi nie siadły na głowie. Także lepiej przymierzać jak jest taka opcja.

• +1 pomógł 1
Napisano

Cześć,

Jak wyżej, chyba najlepiej przymierzyć i dopiero wybrać. Raczej nie ma co nastawiać się na jedną firmę. No i z doświadczenia powiem tylko tyle, że jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, to zwróć. Jak trafisz dobry kask, od razu będziesz czuł że jest taki jak trzeba.

Aktualnie mam Abus Gamechanger i jest to chyba najlepszy kask jaki miałem. Kształt mi pasuje idealnie, więc nawet brak rozbudowanej wyściółki nie przeszkadza. Jest także dość mały, więc nie ma efektu "grzyba". No ale to raczej kask szosowy.

Napisano

@KNKS v1, 2.0 wyszedł niedługo po zakupie :P

Problemów nie zauważyłem, nawet w największe upały. Z tym że ja raczej mało kiedy jeżdżę dłużej niż 2h.

Obstawiam że przy jeździe w górach, przy małej prędkości i dużym wysiłku może być średnio, natomiast w płaskopolsce jest ok.

• +1 pomógł 1