artur_ Napisano Środa o 13:30 Napisano Środa o 13:30 Witam, orientujecie się czy mogę oddać rower na gwarancji ze stukającą linką w środku ramy? A może jest jakiś prosty patent na to? Dziękuję. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Środa o 14:57 Napisano Środa o 14:57 Cześć, Można kupić takie otuliny na pancerze, podobne do tego co się nakłada na rury. Taka elastyczna pianka. Kosztuje to około 10 zł za metr, ale wymaga rozpięcia pancerza. W Google znajdziesz to pod hasłem "osłona piankowa pancerza". Szkoda Twojego czasu na reklamację. To nie ma szans się udać. 1 Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 07:45 Napisano wczoraj o 07:45 A linka jest puszczona w ramie goła, czy w pancerzu? Jak goła, to ciężko będzie coś z tym zrobić. Jak w pancerzu, to jak wyżej - możesz założyć specjalną piankową osłonkę. Żeby nie rozpinać kabli, możesz ją rozciąć i nasunąć na pancerz. Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 11:20 Napisano wczoraj o 11:20 Dobra, już widzę, wewnątrz jest goła linka. Może coś innego ci stuka, bo napięta linka nie powinna... Cytuj
urmom Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu No może nie będzie to górnolotna odpowiedź..... próbowałeś może trochę tą linką po prostu "pomajtać"? Ja tak mam/miałam w treku ds i nie mogłam namierzyć co to, aż w pewnym momencie myślałam, że coś mi się rozklekota w trasie. Wrukwiona po prostu mocno poruszałam tymi kablami wchodzącymi w ramę iii... problem solved🙉. To se tam wraca co jakiś czas, długo tego nie miałam, teraz spokój. Cytuj
Thomass13 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu W takich linkach puszczonych w ramie powinien być założony specjalny neopren czy pianka jak to zwał. Która wytłumi własnie takie dżwięki. Nie tak dawno wymieniałem łożyska w suporcie to taki neopren na pancerzach u siebie mam. Ale nie ma to jak linki które ida na zewnatrz. Rozwiązanie było proste jak chodzi o sam serwis czy ewentualne wymiany. Ma to swoje plusy ale tez i wady np. to stukanie przewodów w ramie. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @Thomass13 na linki się nic nie zakłada. Cytuj
TheJW Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @Thomass13 Ty mówisz o osłonie pancerzy, a tu w ramie idą gołe linki, już to ustaliliśmy. Na linkę możesz sobie co najwyżej teflonową rurkę nałożyć, ale to nic nie zmieni w kwestii wygłuszenia. A tak w ogóle, to niektóre te piankowe osłony w zimne dni też potrafią nieźle stukać, bo twardnieją. Cytuj
artur_ Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Czyli co pomoże? Bo ewidentnie dźwięk dochodzący z ramy i idealnie mi pasuje pod stukanie takiej gołej linki o aluminium. Popróbuję jeszcze nią poruszać itp Cytuj
chudzinki Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) 22 godziny temu, TheJW napisał: Dobra, już widzę, wewnątrz jest goła linka. Pewnie wyjdę na ignoranta, ale nie miałem do czynienia z czymś takim. @TheJW, jak jest wtedy rozwiązany opór pancerza który dochodzi do ramy? EDIT po odpowiedzi @TheJW. Dobrze, że ja w żadnym nie mam takiej kupy 🙂. Edytowane 3 godziny temu przez chudzinki Cytuj
TheJW Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu W ramę są wspawane przelotki, o które opiera się pancerz, dalej linka wchodzi mniejszym otworem i leci "luzem" wewnątrz. Potem linki wychodzą zazwyczaj pod suportem do ślizgów i dalej to już zależnie od wizji producenta. Baaardzo często jest jeszcze tak, że linki się wewnątrz ramy krzyżuj trąc jedna o drugą. W tym modelu to widzę w ogóle popłynęli z umiejscowieniem otworów na kable... 1 Cytuj
szczupak56 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu W moim Roamie 2021 wyglądało to tak, że linki od przerzutek od manetki do główki ramy miały pełny pancerz, następnie wchodziły w ramę gdzie linka miała cienką otulinę coś jak wkład od długopisu aż do suportu gdzie następnie była goła linka na ślizgu i dalej znowu pełny pancerz do samej przerzutki. Tylni przewód hamulcowy też się obija w ramie. Gołe linki szły po ślizgach widocznych na zdjęciu (na zdjęciu jedną linkę puściłem w pełnym pancerzu). Cytuj
smw44199 Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu Tam sie obijają w ramie nie linki od przerzutek, tylko pancerz od hamulca. Tak jak już jedna osoba napisała można włożyć taki kokon piankowy. Żeby nie zlewać oleju, można spróbować rozciąć tą otulinę wzdłuż i odcinkami nakładać na pancerz, analogicznie jak otulina na rury co. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi