Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

orientujecie się czy mogę oddać rower na gwarancji ze stukającą linką w środku ramy? A może jest jakiś prosty patent na to?

Dziękuję.

Napisano

Cześć,

Można kupić takie otuliny na pancerze, podobne do tego co się nakłada na rury. Taka elastyczna pianka. Kosztuje to około 10 zł za metr, ale wymaga rozpięcia pancerza. W Google znajdziesz to pod hasłem "osłona piankowa pancerza".

Szkoda Twojego czasu na reklamację. To nie ma szans się udać.

Napisano

A linka jest puszczona w ramie goła, czy w pancerzu? Jak goła, to ciężko będzie coś z tym zrobić. Jak w pancerzu, to jak wyżej - możesz założyć specjalną piankową osłonkę. Żeby nie rozpinać kabli, możesz ją rozciąć i nasunąć na pancerz. 

Napisano

No może nie będzie to górnolotna odpowiedź..... próbowałeś może trochę tą linką po prostu "pomajtać"? Ja tak mam/miałam w treku ds i nie mogłam namierzyć co to, aż w pewnym momencie myślałam, że coś mi się rozklekota w trasie. Wrukwiona po prostu mocno poruszałam tymi kablami wchodzącymi w ramę iii... problem solved🙉. To se tam wraca co jakiś czas, długo tego nie miałam, teraz spokój. 

Napisano

W takich linkach puszczonych w ramie powinien być założony specjalny neopren czy pianka jak to zwał. Która wytłumi własnie takie dżwięki. Nie tak dawno wymieniałem łożyska w suporcie to taki neopren na pancerzach u siebie mam. Ale nie ma to jak linki które ida na zewnatrz. Rozwiązanie było proste jak chodzi o sam serwis czy ewentualne wymiany. Ma to swoje plusy ale tez i wady np. to stukanie przewodów w ramie. 

Napisano

@Thomass13 Ty mówisz o osłonie pancerzy, a tu w ramie idą gołe linki, już to ustaliliśmy. Na linkę możesz sobie co najwyżej teflonową rurkę nałożyć, ale to nic nie zmieni w kwestii wygłuszenia.

A tak w ogóle, to niektóre te piankowe osłony w zimne dni też potrafią nieźle stukać, bo twardnieją.

Napisano

Czyli co pomoże? Bo ewidentnie dźwięk dochodzący z ramy i idealnie mi pasuje pod stukanie takiej gołej linki o aluminium.

Popróbuję jeszcze nią poruszać itp

Napisano
21 godzin temu, TheJW napisał:

Dobra, już widzę, wewnątrz jest goła linka.

Pewnie wyjdę na ignoranta, ale nie miałem do czynienia z czymś takim. @TheJW, jak jest wtedy rozwiązany opór pancerza który dochodzi do ramy? 

Napisano

W ramę są wspawane przelotki, o które opiera się pancerz, dalej linka wchodzi mniejszym otworem i leci "luzem" wewnątrz. Potem linki wychodzą zazwyczaj pod suportem do ślizgów i dalej to już zależnie od wizji producenta. Baaardzo często jest jeszcze tak, że linki się wewnątrz ramy krzyżuj trąc jedna o drugą. :)