grzech1991 Napisano Niedziela o 19:39 Napisano Niedziela o 19:39 Cześć, zastanawiam się między tymi dwoma rowerami https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905?mc=8873988 https://www.ibkbike.com/chisel-specialized-2025-gloss-dove-grey-ashen-grey/p Na jutro mam odbiór rockridera, ale mogę jeszcze zrezygnować. Szukam roweru uniwersalnego, który ma jeździć wszędzie poza górami. Czyli od miasta, krawężników, po las i jakąś jurę. Z tego co oglądałem, czytałem to na plus rockridera to waga i carbon - 12,7kg, tymczasem specalized waży 13,9kg Czy jest coś, na co powianiem zwrócić uwagę? Szukałem w google i nie ma też jednoznacznej odpowiedzi. Poza tym, że spec to lepsza marka. A rockrider ma swoje drużyny. W specu brakuje mi blokady zawieszenia i sprzęt na sramie, zdecydowanie wolę shimano. Z zalet to dożwyotnia gwarancja na rame, ale z kolei rower wyjdzie ok. 500 zł drożej. Cytuj
KSikorski Napisano Niedziela o 20:08 Napisano Niedziela o 20:08 Zdecydowanie lepiej mieć obsługę posprzedażową i gwarancyjną stacjonarnie w Polsce niż wysyłkowo daleko za granicą. Reszta to kwestia gustu i upodobań. Moim zdaniem jeśli chisel to przynajmniej wersja Comp. 2 Cytuj
KNKS Napisano Poniedziałek o 06:50 Napisano Poniedziałek o 06:50 Spec to Spec. Tyle tylko że kiedy jest przyciężkawy, aluminiowy i na kombinacji SX/NX to chyba nie warto brać go pod uwagę. 2 Cytuj
michalr75 Napisano Poniedziałek o 15:14 Napisano Poniedziałek o 15:14 Znam dwie osoby które maja RR - jedna full karbon, druga mieszanka karbonu i alu. Osoba z karbonem zachwala, dużo jeździ, nawet długie dystanse i nie narzeka. Druga osoba z wersją mieszaną to drugi biegun - najpierw była zachwycona, później zaczęły się jakieś problemy z luzami wahacza, później cos skrzypiało, rower był kilka razy na naprawach gwarancyjnych. Został finalnie ogarnięty ale jakiś tam lekki niesmak pozostał. Osobiście siedziałem na tym RR i np jak dla mnie to jednak szoruje się dupskiem po asfalcie, nawet przy blokadzie amortyzacji na full, rower się ugina i jest stosunkowo miękki. Dla mnie osobiście in minus ale całe życie jeździłem na HT 1 Cytuj
KSikorski Napisano Poniedziałek o 16:29 Napisano Poniedziałek o 16:29 Jak by co to dziś byłem w sklepie i chisela w Polsce są się kupić w cenie zbliżonej do tej z zza granicy. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano Poniedziałek o 17:41 Napisano Poniedziałek o 17:41 2 godziny temu, michalr75 napisał: Osobiście siedziałem na tym RR i np jak dla mnie to jednak szoruje się dupskiem po asfalcie, nawet przy blokadzie amortyzacji na full, rower się ugina i jest stosunkowo miękki. Dla mnie osobiście in minus ale całe życie jeździłem na HT O czym to świadczy w przypadku roweru ustawionego pod kogoś innego (waga) ? 1 Cytuj
KNKS Napisano Wtorek o 07:02 Napisano Wtorek o 07:02 (edytowane) ...nie ma to jak wartościowe opinie o FS, kogoś kto całe życie jeździ na HT 😁. Tym bardziej że, w większości przypadków, to kwestia regulacji. Edytowane Wtorek o 07:58 przez KNKS 3 Cytuj
KSikorski Napisano Wtorek o 08:30 Napisano Wtorek o 08:30 14 godzin temu, PawelW84 napisał: O czym to świadczy w przypadku roweru ustawionego pod kogoś innego (waga) ? o tym że w istocie to może być bardzo sztywny rower, tyle że za mało napompowany. 1 Cytuj
michalr75 Napisano Wtorek o 10:54 Napisano Wtorek o 10:54 17 godzin temu, PawelW84 napisał: O czym to świadczy w przypadku roweru ustawionego pod kogoś innego (waga) ? Akurat wagę mamy taką samą, wzrost zresztą też, więc pudło A kolega tez się wtedy przesiadł z HT, tylko jemu bardziej odpowiadało takie ustawienie. @KSikorski Napompowany był wg wagi jeźdźca 1 Cytuj
grzech1991 Napisano wczoraj o 09:22 Autor Napisano wczoraj o 09:22 przecież zawieszenie zawsze delikatnie się buja, jak chcesz mniej to zwiększasz psi. Anti-squat zależy od typu ramy również... Więc tak poczytałem trochę, chisela poleca punkt zaczepienia i faktycznie ludzie którzy go mają, piszą, że dobrze jeździ. Natomiast liczy się dla mnie tym razem waga, mam ciężkiego kloca 15.5kg i nie chce kolejnego. Byłem go w salonie oglądać i sprzedawca powiedział - stary typ suportu. Była wersja jeszcze na shimano, ale ona jest jeszcze droższa o jakieś 300-500 zł. Za chiselem za dużo minusów względem plusów. Największa obawa to rama, która jest do 195 (mam 194), z tego co widziałem i wyliczył mi chatgpt to jest to odpowiednik 23" w cube, więc powinno być jednak ok. Rower dotarł jednak serwis zerowy w decathlonie wygląda tak jak w sklepach internetowych - nie ma go. Najgorzej, że jeden hamulec jest po prostu miękki. Na plus pierwszy serwis do pól roku jest za darmo. Ale chyba nie chodzi jednak o to aby odbierać rower z zapowietroznym hamulcem, łatwiej śrubkę dokręcić kluczem nm. A te i tak były podkręcane w cały świat... Jeszcze brak tabeli jakiejkolwiek z momentami. dziękuję każdemu za pomoc Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 12:41 Napisano wczoraj o 12:41 @grzech1991delikatnie tak, ale nie aż tak że czujesz jak siadając, ciało ci się opuszcza o ilka cm Tak czy siak to fajny rower, chyba najtańszy nowy karbonowy full obecnie. Niech Ci się dobrze jeździ. 1 Cytuj
emski Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu jasne, że chisel, super rower, gwarancje można realizować w PL, rejestrujesz rower na stronie spec..., na stronie jest też instrukcja z momentami ... ja chcesz zbić wagę, zmienisz widelec ~0,5kg mniej, koła/obręcze speca są lekkie, przednie koło (27mm wew.) ważyłem wczoraj - 881g. W dniu 30.11.2025 o 20:39, grzech1991 napisał: Cześć, zastanawiam się między tymi dwoma rowerami https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905?mc=8873988 https://www.ibkbike.com/chisel-specialized-2025-gloss-dove-grey-ashen-grey/p Cytuj
grzech1991 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu tak to ja mogę w decathlonie zbić do 11kg na M wagę. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Tak z punktu gościa lubiącego lekkie rowery, żeby z tego Chisela coś wyciągnąć , to zostaje rama i hamulce Z Rockrider podobnie I dlatego wolę kupować same ramy Cytuj
KSikorski Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Rama chisel z damperem waży około 2,74kg, to by znaczyło że sama rama waży około 2,4kg. Tyle samo co NS Synonym cały w carbonie. Cytuj
KNKS Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) 9 godzin temu, marcin_ostrów napisał: Tak z punktu gościa lubiącego lekkie rowery, żeby z tego Chisela coś wyciągnąć , to zostaje rama i hamulce Z Rockrider podobnie I dlatego wolę kupować same ramy A suma sumarum rama tez poleci na OLX, bo chyba tylko "nawiedzeni" marketingowcy od Speca dalej wierzą w aluminium 😁. 12 godzin temu, emski napisał: zmienisz widelec ~0,5kg mniej, koła/obręcze speca są lekkie, przednie koło (27mm wew.) ważyłem wczoraj - 881g. Proste. Dołożysz 10 000zł i masa roweru osiągnie poziom akceptowalny. Tyle tylko że temat dotyczy "budżetowego" FS a nie "manii lekkości". Godzinę temu, KSikorski napisał: Rama chisel z damperem waży około 2,74kg, to by znaczyło że sama rama waży około 2,4kg. Tyle samo co NS Synonym cały w carbonie. ... który to jest jak yeti. Podobno ktoś go kiedyś widział, ale nie ma pewności na 100% 😁. Sorry, nie mogłem się powstrzymać. Bardzo lubię rowery od Specialized. Głównie Epic i Tarmac, ale zupełnie nie rozumiem koncepcji propagowania wyższości hydroformowanego aluminium nad karbonem... I nie chodzi o masę bo, jak dobrze wiemy, dopiero sploty kategorii HMX pozwalają zaoszczędzić max. 150gr na ramie, względem standardowych HMF. Edytowane 6 godzin temu przez KNKS 1 Cytuj
KSikorski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Wyższość aluminium nad carbonem objawia się tylko w jednym aspekcie - możliwości niemal nieskończonego recyklingu. Carbon to w zasadzie taki sam problem jak eternit. 1 Cytuj
wr81 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, KNKS napisał: bo chyba tylko "nawiedzeni" marketingowcy od Speca dalej wierzą w aluminium 😁. Niedawno był wysyp youtubowych influencerów wychwalających pod niebiosa aluminiowe Ibis Ripmo/Ripley AF więc nie tylko oni... Cytuj
KSikorski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Rzecz w tym, że w specu to żadna nowość. Kilka ostatnich generacji w ramach epic`ka można było wybrać ramy aluminiowe i carbonowe. Teraz aluminiowego epic`ka nazwali chisel. Po za rozróżnieniem nazwy platformy aluminiowej i kompozytowej - nic nowego. Cytuj
grzech1991 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, marcin_ostrów napisał: Tak z punktu gościa lubiącego lekkie rowery, żeby z tego Chisela coś wyciągnąć , to zostaje rama i hamulce Z Rockrider podobnie rockridera masz w trzech wersjach: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-900s-karbonowa-rama-axs-karbonowe-kola/_/R-p-341293?mc=8758199&c=Niebieski GX + rockshox + lekkie koła alu + hamulce sram https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-900s-karbonowa-rama-axs-karbonowe-kola/_/R-p-341293?mc=8758199&c=Niebieski AXS + rockshox + koła carbon + hamulce sram https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905?mc=8873988&snrai_campaign=vQdGsDy78g39&snrai_id=04e17c50-7ac9-4f0d-b3e8-c6b2f7238cdf SLX / XT + manitou + ciężkie koła alu + hamulce shimano Hamulce: są ok, wolę te niż srama. Co prawda ulepszone MT200 oznacza pewnie ich spalenie ale co tam Zawieszenie: jest ciężkie i to chyba jedyna jego wada, manitou ma opinie, że albo działa albo padnie, najwyżej dam rockshoxa Koła: są naprawdę dobrej jakości, ale do wymiany na carbon Przerzutka: do zmiany ew. manetka z SLX na XTR Ogólnie największa robotę robią koła, przynamniej dla mnie i na to jest budżet aby kupić lepsze niż w opcji pośredniej. Cytuj
KNKS Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, wr81 napisał: Niedawno był wysyp youtubowych influencerów wychwalających pod niebiosa aluminiowe Ibis Ripmo/Ripley AF więc nie tylko oni... Podobnie nawiedzeni jak brodaci hipsterzy wychwalający pod niebiosa zalety rurek Reynolds'a i temu podobne bezecenstwa. 1 godzinę temu, KSikorski napisał: Rzecz w tym, że w specu to żadna nowość. Kilka ostatnich generacji w ramach epic`ka można było wybrać ramy aluminiowe i carbonowe. Teraz aluminiowego epic`ka nazwali chisel. Po za rozróżnieniem nazwy platformy aluminiowej i kompozytowej - nic nowego. Tak jest. Od zawsze, czyli od jakichś 12 lat, Spec upiera się że przed aluminiowymi ramami maluje się świetlana przyszłość. Co nie zmienia faktu, że Spec raczej nie odwala maniany i pewnie są to porządne ramy. Niepękające jak, nie przymierzając, w Meridach i Marinach 😁. Edytowane 2 godziny temu przez KNKS 1 Cytuj
KSikorski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tyle że aluminiowe ramy speca robi Merida... 😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi