r0o0b3rT Napisano wczoraj o 10:27 Napisano wczoraj o 10:27 Witajcie Czy jest jakakolwiek możliwość przerobienia tak napędu, aby pod RD-9150 11s podeszła kaseta 11-36 ? Na froncie mam korbę 52-36, więc teoretycznie pojemność napędu przy kasecie 11-30 jest maksymalnie zapełniona. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj
gnomon Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Może po zmianie przerzutki na ultegre 8050 z długim wózkem... Cytuj
leejoonidas Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) Wymiana wózka z krótkiego SS na średni GS powinna rozwiązać problem. Edytowane 20 godzin temu przez leejoonidas Cytuj
r0o0b3rT Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu No właśnie to była moja pierwsza myśl, żeby wymienić wózek na GS, natomiast nigdzie nie mogę znaleźć takiego wózka do mojej zmieniarki.. W grę wchodzi również Ceramicspeed, ale z tego co widzę obsługuje max 32T. Cytuj
leejoonidas Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowane) Spróbuj z modelu rd-r8050. Można jeszcze dolne kółko przerzutki zmienić na większe o dwa ząbki a jak się da to nawet o trzy i dołożyć w łańcuchu dwa ogniwa. Edytowane 20 godzin temu przez leejoonidas Cytuj
KNKS Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowane) Ostatnio latałem "testówką" na DuraAce 9150 gdzie jako żywo siedziała kaseta 11-34. Wózek wyglądał na seryjny. Jak to wygląda z 36T nie wiem. Edytowane 20 godzin temu przez KNKS Cytuj
Chociemir Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Może to by pasowało: https://www.wolftoothcomponents.com/collections/derailleurlinks/products/roadlink-dm Cytuj
leejoonidas Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Tak, ten roadlink zwiększy zakres pracy przerzutki ale pojemności nie zwiększy. A tutaj jest potrzebny większy zakres i większa pojemność, z tym wszystkim wiąże się też zwiększenie długości łańcucha bo przeskok o sześć ząbków z 30T na 36T jest już spory. Cytuj
uzurpator Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1. Będzie trzeba przedłużyć łańcuch, na 99%. 2. Załóż kasetę 36 i sprawdź, jest spora szansa, że współczesne wózki szosowe typu "brona do głębokiej orki" dadzą radę. 3. W razie czego, na aliexpress jest od wuja pana wózków z dużymi kółeczkami za drobne ( 100-200zł ) które do tej przerzutki podejdą. Cytuj
gnomon Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Wozek bedzie pasował od 8050 gs, bo do 9150 był tylko ss carbonowy, i wózki do 8050 i 9150 ss są wymiarowo identyko. Natomiast przerzutki ss i gs nie różni tylko wózek, a cały pantograf, który jest nieco większy. Dodaykowo w apce nie da się wybrać kaset pod gs mając przerzutkę ss, więc jeśli soft ma robić jakiś micro adjust, to on będzie dalej dla wersji ss. Nawet mam gdzies w szufladach obie te przerzutki w wersjach fabrycznych. Cytuj
gnomon Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu Sprawdziłem, ramie pośrednie to które łaczy cześc od haka do czesci przy wózku ma ok 5mm rożnicy miedzy tymi przerzutkami, dodatkowo element do którego mocowany jest wózek też ma inna geometrie. Jedynie element mocowania haka jest geometrycznie taki sam w ss i gs....wiec jest szansa że przerzutka ss nie ogarnie w miły sposób kasety 36T...serio kupiłbym 8050GS, lub Ultegre rx jesli sie trafi ew mozna wrzucic grx. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi