Ktyczynski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Cześć, szukam podkładki do korby Tiagry ta która zakłada się bezpośrednio na wałek przed samym założeniem lewego ramienia korb i ma ona na celu zlikwidowanie luzu który sprawiałby że cała korba latałaby w prawo i lewo. Poprzednia mi eksplodowała i musiałem ja wyrzucić i teraz mam problem ze znalezieniem jej w necie, nie bardzo wiem po jakiej frazie szukać bo wpisując dystansowa podkładka wyskakują te wsadzane gdzieś do środka suportu. Szukam takiej jak na zdjęciach, najlepiej na grubosc 0,7mm lub 1mm. Pomógłby ktoś? Najlepiej na Allegro. Pozdro! *Ta podkładka jest akurat na prawą stronę, lewa z tego co pamiętam nie miała tych dwóch wypustek możliwe że nie była taka szeroka. Edytowane 10 godzin temu przez Ktyczynski Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cześć, A który model korby Tiagra masz? Jeżeli 4700, to na 100% to nie jest element korby. Zresztą 4600 też raczej nie, bo ma typową budowę korb HT2, a wydaje mi się że Twój opis właśnie wskazuje na taką konstrukcję. Ogólnie taki element nie występuje w korbach Shimano HT2. Nie jest to także element który niweluje luz, bo za to jest odpowiedzialna śruba wkręcana w oś korby, która dociska ramię do łożysk suportu. Jesteś pewny że to nie jest jakaś osłona łożyska suportu? Ja bym sugerował kupno suportu Shimano, bo koszt to zaledwie 60 zł. Cytuj
Ktyczynski Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu FC-4700, raczej jest to element tej korby chociaż wymieniał mi ją serwis i ręki nie dam sobie uciąć że przełożyli to ze starej. Wcześniej miałem Sore 3 blatową, zamieniłem ją na Tiagre 2 blatową i został mały luz przez co korba chodziła lewo prawo i może dlatego wsadzili ta podkładkę ze starej korby, może, tego nie wiem. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) To nie jest element ani korby, ani suportu Shimano który masz. To jest schemat korby: W obydwa ramiona wchodzi element #5, ale jest to malutki metalowo gumowy pierścień. Tyle że jest on mocno wciśnięty w ramiona korby i trzeba się natrudzić żeby go wyjąć. Ten element który pokazujesz jest totalnie zbędny i ciężko powiedzieć po co jest u Ciebie zamontowany. Jedyne co mi przychodzi do głowy, ale zahacza to o absurd, to sytuacja kiedy mufa suportu z jakiegoś powodu by była za wąska i zamiast mieć 68 mm, miałaby 67 mm. Ktoś wtedy mógłby uzupełnić przestrzeń taką podkładką, co także nie ma sensu, bo lepiej w takiej sytuacji umieścić podkładkę pomiędzy mufą a suportem. No ale takie rzeczy się nie zdarzają, taki teoretyczny wywód. Edytowane 8 godzin temu przez przecietny.kolarz Cytuj
Ktyczynski Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Ma to sens co piszesz, Mufa ma niby 68mmm ale może faktycznie coś nie zagrało albo u producenta albo podczas wymiany korby za pierwszym lub drugim razem, znając moje szczęście pewnie ma 67 xd Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Zawsze możesz to zmierzyć. Natomiast jeżeli ta wyssana z palca teoria by się okazała prawdą, to idę dzisiaj zagrać w Lotto. Cytuj
leejoonidas Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Ta podkładka to jest element jakiegoś starego suportu, jest to osłona i uszczelnienie łożyska. Korba Tiagra z trzema blatami jak i też Sora miały podkładki na ośi korby ale były one dużo grubsze. Edytowane 7 godzin temu przez leejoonidas Cytuj
kaido2 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Te podkładki były z suportami BB-RS500 ( Tiagra) W razie potrzeby można taką zastąpić czymkolwiek wyciętym z plastiku, byle najważniejsze wymiary się zgadzały 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Rzeczywiście. Jak się spojrzy na niektóre fotki, to widać coś podobnego. To ciekawe, bo miałem ze 2 takie suporty i nigdy tego nie widziałem. W takim razie tak czy inaczej czeka Cię zakup suportu. Cytuj
gnomon Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Takie podkładki były standardowo stosowane przez shimano w korbach 3x np. 6703 mìała taką. Y1MD14100 Y1GF11000 Korby 3x mają inne linie łancucha, a ta podkładka sprawia że korby sa symetrycznie wzgledem osi roweru. Prawa strona też powinna miec podkładkè. Inną. :-)) 7 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: To nie jest element ani korby, ani suportu Shimano który masz Ten element który pokazujesz jest totalnie zbędny i ciężko powiedzieć po co jest u Ciebie zamontowany. Jedyne co mi przychodzi do głowy, ale zahacza to o absurd, to sytuacja kiedy mufa suportu z jakiegoś powodu by była za wąska i zamiast mieć 68 mm, miałaby 67 mm. Ktoś wtedy mógłby uzupełnić przestrzeń taką podkładką, co także nie ma sensu, bo lepiej w takiej sytuacji umieścić podkładkę pomiędzy mufą a suportem. No ale takie rzeczy się nie zdarzają, taki teoretyczny wywód. :-)) Sugeruje sprawdzic schemat dowolnej korby 3x shimano road. Cytuj
wr81 Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu (edytowane) Takie podkładki przychodzą z korbami mtb Mx120 - czyli na linię łańcucha 55. Dają te dodatkowe 3mm w stosunku do 52mm Mx100. Przychodzą na pewno z korbami nie z suportem. Ktoś zrobił "patent". Edytowane 31 minut temu przez wr81 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi