Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, kompletowałem zestaw z nowym suportem, korbą. zębatka itd. Przypadkowo zrobiłem gafę i zamówiłem korbę 175mm zamiast 170. Czy zrobi dużą różnicę te 5mm? Napęd będzie dla 12 latka więc raczej dużej różnicy nie zauważy, ale pytam tak ogólnie. Lepiej zwrócić i zamówić 170 czy zostać przy 175?

IMG_8680.jpeg

Edytowane przez kamilodirt
Napisano

Jeżeli masz możliwość zwrotu i wymiany na 170 bez ponoszenia dodatkowych kosztów to ja bym wymienił. W ramach obowiązującej ostatnio mody na krótsze korby zmieniłem 172.5 na 165 i różnice nie są duże ale wszystkie na plus (mam 174 cm wzrostu). Nie zauważyłem żadnej różnicy w wydajności natomiast bardziej komfortowo mi się jeździ i przestałem zahaczać korbą o podłoże pomimo tak małej różnicy długości (z wymianą opon na ciut szersze wyszło niewiele ponad 1 cm). 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, RabbitHood napisał:

ale ja nie wierzę w ostatnio panującą modę na krótkie korby.

Ja też nie wierzyłem do póki nie nabawiłem się MCL kolana trzy tygodnie temu po jeździe na rowerze z za długą korbą 175mm, mając zbliżony wzrost do tego dwunastolatka. Na dzisiaj czekam na korbę 165mm zamówioną w Hiszpanii, bo w Polsce na już nie jest dostępna korba w tej długości i w tym modelu z firmy Shimano. Póki co próbuję jeździć na korbie 170mm i wbrew pozorom jest spora różnica, głównie w komforcie na plus bo zmienia się delikatnie pozycja na siodle, siodło idzie do góry, kąt zgięcia kolan jest inny, mniej obciążający niż przy poprzedniej korbie. Może i to jest moda, a może w końcu ktoś doszedł do wniosku że krótsza korba to mniejsza możliwość kontuzji kolan, lepsza aerodynamika spowodowana zmianą pozycji a co za tym idzie większa prędkość i wzrost kadencji.

Edytowane przez leejoonidas
Napisano (edytowane)

Potwierdzam - jest różnica. Korby 175mm często montowano w góralach (dobrych firm) o rozmiarach L, XL.  W mniejszych rozmiarach już krótsze. Mam rowery z korbami 175mm (górale), 172.5 (gravel), 165mm (gravel). Najlepiej mi się jeździ  kadencyjnie z korbą 165mm (krótsza, mniejszy qfactor) - aż zachęca do wyższej kadencji (85 - 90+).  Przetestowane na dziesiątkach jazd na tej samej trasie treningowej.

Edytowane przez dfq
Napisano

Całe życie śmigałem na jedynym i słusznym 😉 rozmiarze 175.   Jeździłem siłowo  , kolanka poleciały. Teraz  grzmocę na 170   i jak napisał wyżej @dfq  robię to " kadencyjnie " .  O niebo lepiej   jest teraz. 

• +1 pomógł 1