kamilodirt Napisano wczoraj o 12:31 Napisano wczoraj o 12:31 (edytowane) Cześć, kompletowałem zestaw z nowym suportem, korbą. zębatka itd. Przypadkowo zrobiłem gafę i zamówiłem korbę 175mm zamiast 170. Czy zrobi dużą różnicę te 5mm? Napęd będzie dla 12 latka więc raczej dużej różnicy nie zauważy, ale pytam tak ogólnie. Lepiej zwrócić i zamówić 170 czy zostać przy 175? Edytowane wczoraj o 12:32 przez kamilodirt Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 12:41 Napisano wczoraj o 12:41 Jedna i druga korba będzie radykalnie za długa i trudno zrozumieć ten wybór skoro korby w okolicy 140-150mm długości są łatwo dostępne. Cytuj
RabbitHood Napisano wczoraj o 12:53 Napisano wczoraj o 12:53 Wszystko zależy od tego jak wysoki jest ten 12 latek. Sama różnica w długości żadna - ale ja nie wierzę w ostatnio panującą modę na krótkie korby. Cytuj
kamilodirt Napisano wczoraj o 13:02 Autor Napisano wczoraj o 13:02 165 około, ale jest w wieku dorastania więc wszystko się może zmienić… a na 170mm jeździ od 3 lat Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 13:06 Napisano wczoraj o 13:06 No dobra, to jest bardzo wysoki jak na 12 lat 😄 Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 13:18 Napisano wczoraj o 13:18 Jeżeli masz możliwość zwrotu i wymiany na 170 bez ponoszenia dodatkowych kosztów to ja bym wymienił. W ramach obowiązującej ostatnio mody na krótsze korby zmieniłem 172.5 na 165 i różnice nie są duże ale wszystkie na plus (mam 174 cm wzrostu). Nie zauważyłem żadnej różnicy w wydajności natomiast bardziej komfortowo mi się jeździ i przestałem zahaczać korbą o podłoże pomimo tak małej różnicy długości (z wymianą opon na ciut szersze wyszło niewiele ponad 1 cm). Cytuj
leejoonidas Napisano wczoraj o 14:23 Napisano wczoraj o 14:23 (edytowane) 1 godzinę temu, RabbitHood napisał: ale ja nie wierzę w ostatnio panującą modę na krótkie korby. Ja też nie wierzyłem do póki nie nabawiłem się MCL kolana trzy tygodnie temu po jeździe na rowerze z za długą korbą 175mm, mając zbliżony wzrost do tego dwunastolatka. Na dzisiaj czekam na korbę 165mm zamówioną w Hiszpanii, bo w Polsce na już nie jest dostępna korba w tej długości i w tym modelu z firmy Shimano. Póki co próbuję jeździć na korbie 170mm i wbrew pozorom jest spora różnica, głównie w komforcie na plus bo zmienia się delikatnie pozycja na siodle, siodło idzie do góry, kąt zgięcia kolan jest inny, mniej obciążający niż przy poprzedniej korbie. Może i to jest moda, a może w końcu ktoś doszedł do wniosku że krótsza korba to mniejsza możliwość kontuzji kolan, lepsza aerodynamika spowodowana zmianą pozycji a co za tym idzie większa prędkość i wzrost kadencji. Edytowane wczoraj o 14:39 przez leejoonidas Cytuj
dfq Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Potwierdzam - jest różnica. Korby 175mm często montowano w góralach (dobrych firm) o rozmiarach L, XL. W mniejszych rozmiarach już krótsze. Mam rowery z korbami 175mm (górale), 172.5 (gravel), 165mm (gravel). Najlepiej mi się jeździ kadencyjnie z korbą 165mm (krótsza, mniejszy qfactor) - aż zachęca do wyższej kadencji (85 - 90+). Przetestowane na dziesiątkach jazd na tej samej trasie treningowej. Edytowane 7 godzin temu przez dfq Cytuj
pecio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Całe życie śmigałem na jedynym i słusznym 😉 rozmiarze 175. Jeździłem siłowo , kolanka poleciały. Teraz grzmocę na 170 i jak napisał wyżej @dfq robię to " kadencyjnie " . O niebo lepiej jest teraz. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi