Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry, 

Chciałbym w najbliższych dniach zakupić trenażer WAHOO KICKR Core, żeby w końcu zacząć trenować również jesienią i zimą :)
Wiem, że po za samym trenażerem trzeba kupić jakąś podstawkę pod przednie koło, matę ? Oraz pewnie kasetę. 

W związku z tym moje pytanie jest następujące - co jest niezbędne do zakupu do trenażera, tak żeby mieć wszystko czego potrzebuję. 
Oraz dwa - jaką kasetę dobrać do trenażera, żeby pasowała do mojego roweru - tutaj zastanawiam się czy muszę kupować identyczną jaką mam - shimano 105 11 rzędowa, czy może są tańsze alternatywy (I czy wg ma sens kupować tanszą alternatywę)

Pozdrawiam,
MP

Napisano

Absolutny numer 1 to wentylator, duży i mocny. Nawet jadąc powoli bez niego będziesz tonął w pocie.

Mata na podłogę. Ja kupiłem w Decathlonie ale możesz przyoszczędzić i kupić dużą wycieraczkę z gumowym spodem.

Podstawka pod przednie koło jest mocno opcjonalna, tzn zamiast coś kupować możesz podłożyk kawałek deski żeby tylko koło zostawiało śladów na podłodze. Jak masz kafelki a nie dywan albo drewno to 100% możesz pominąć (jeśli bez niej rower jest wypoziomowany).

Kaseta może być taka sama jaką masz jeśli używasz programu który nie ma 'wirtualnych biegów'. Nie szukałbym tańszych zamienników których nie stosowałbyś normalnie bo szkoda sobię psuć zmianę biegów żeby oszczędzić parę złotych. Jeśli masz w programie wirtualne biegi to możesz kupić dowolną i tylko ustawiasz łańcuch 'na prosto' żeby był jak najcichszy.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedź. 
Właśnie co do wentylatora to mam taki średni wentylator nie za mocny, ale też mam klimatyzację w salonie, więc nie wiem czy klima by nie wyrobiła. 

Jeszcze w sumie się zastanawiam bo mam na oku
- WAHOO KICKR Core za 2000 zł, 
Albo WAHOO KICKR Core v2, z już wbudowaną kasetą 11s (shimano) za 2400 zł

I się zastanawiam, bo ten zwykły core to jeszcze muszę dokupic kasetę za ~180 zł więc wyjdzie pod 2200 zł, a core v2, jest nowszy - z tego co czytałem to za dużo nowości nie ma, poza lepszą stabilizacją i wifi. I kurczę zastanawiam się, czy warto te 200 zł dopłacać :D