mutos Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) Cześć. Poszukuję bardzo lekkich platform aluminiowych z wkręcanymi pinami. Pedały będą używane w ogólnie pojętym MTB dla chłopca 8 lat (35 kg). Używa butów Five Ten, rozmiar 38. Na co zwrócić uwagę?: Ilość pinów? Jak rozmieszczone piny na platformie? Wymiar platformy? Wstępnie wybrałem takie trzy pozycje: https://pl.aliexpress.com/item/1005009054755575.html?pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000047735641047"}&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/1005001998526605.html?pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000045889188038"}&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/32955146100.html?pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000025411310230"}&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol Edytowane 8 godzin temu przez mutos Cytuj
Dokumosa Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dla dzieciaka kup z takimi pinami jak środkowa pozycja ze wskazanych - czyli piny od strony podeszwy zakończone na okrągło. Nie ranią goleni jak w przypadku pinów ostrych (czyli np. tych gdzie pinem jest gwint śruby). Cytuj
mutos Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Dzięki za podpowiedź. A jak się ma sprawa z rozmieszczeniem pinów? Pytam ponieważ pedały ze środkowego linku nie mają pinów na środku platformy. Cytuj
Dokumosa Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Te środkowe specjalnie nie potrzebne. Mogłoby być więcej tych zewnętrznych. Rozglądałeś się za nylonowymi korpusami? IMO lepsze nawet dla dorosłych. Cytuj
mutos Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Czy nylonowe też mają wymienne piny? Mam nylonowe dla siebie ale z pinami odlanymi wraz z korpusem. Są zdecydowanie tańsze ale nie wiem czy lepiej przyczepne a przyczepność obok wagi jest priorytetem bo niestety stopa przy mocnym i dynamicznym pedałowaniu obsuwa mu się z pedałów (teraz ma plastikowe) Cytuj
RabbitHood Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Bierz nylony -można na nich zrobić tysiące km. Co więcej - ja np u siebie wykręcam środkowe piny (dla swoich potrzeb nie widzę zasadniczej różnicy). Cytuj
Greg1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Też chciałem się zapytać dlaczego mają być aluminiowe. Tak, nylonowe też mają wymienne piny i takie bym kupił. Na Ali masz np. MZYRH MZ926, które są "repliką" jakichś markowych albo inne "repliki" Crank Brothers Stamp 1 - link lub link. Miałem w mtb aluminiowe z takimi płaskimi, szerokimi pinami jak ktoś tu wyżej polecał i one bardzo kiepsko trzymają, może dla dzieciaka, który nie skacze, nie kombinuje, tylko "normalnie" jeździ są o.k. ale jak się przesiadłem na nylonowe z tymi innymi, węższymi i ostrymi pinami to różnica w trzymaniu jest kolosalna. Poza tym w tych aluminowych co podlinkowałeś masz bardzo "grubą" część środkową gdzie jest oś względem boków z pinami (duża różnica) i buty na tych osiach się jakby trochę bujają, nie jest to super stabilne Cytuj
mutos Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu @RabbitHood, @Greg1 Dzięki za podpowiedzi. Nie wiedziałem, że istnieją nylonowe z pinami bo się nie znam (jeżdżę na spd). Jeżeli rzeczywiście będą ranić golenie syna to sam sobie je zamontuję. PS czy istnieje jakaś lekka ochrona goleni? Cytuj
RabbitHood Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Chyba najlepiej będzie kupić od razu niższe śrubki m3 - w ten sposób co najwyżej się podrapie. A jak jesienią będzie jeździł w dresie to powinno wystarczyć. Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cytat niższe śrubki m3 A orientujesz się jakiej długości są zamontowane? Cytuj
mutos Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Czyli te piny to jest standardowa śrubka M3 z normalnym gwintem do dokupienia w sklepie? Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Tak i ja myślę o kupnie plastikowych https://pl.aliexpress.com/item/1005004330711619.html Córka mi ostatnio marudziła, że jej się but ślizga i też myślę o zmianie. EDIT. @RabbitHood jakbyś mógł zmierzyć to byłbym wdzięczny. Chyba, że ktoś inny zna wymiar? Edytowane 4 godziny temu przez chudzinki Cytuj
RabbitHood Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Zwykłe śrubki M3 - z tego co pamiętam 12mm (ale głowy nie dam bo w robocie jestem). Co do plastikowych śrubek - mogą pękać. U siebie kupuję nierdzewki - w jednych pedałach po 5 latach nie widać śladu zużycia. 1 Cytuj
mutos Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Też myślę że plastikowe śrubki szybką się wyłamią i będziesz miał problem usunąć resztki z otworów gwintowanych. Poza tym sens pinów jest aby były metalowe, ponieważ jeśli chcesz plastikowe to kupisz platformy całe z jednego kawałka plastik korpus + plastik piny za 15 złotych - Takie mam i po kilku jazdach sens plastikowych pinów szybko znika, gdyż zaokrąglają i ścierają się szybko od butów. Cytuj
Greg1 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, chudzinki napisał: Córka mi ostatnio marudziła, że jej się but ślizga i też myślę o zmianie. A jakie ma piny teraz? Bo ja, jak już pisałem wcześniej, miałem w aluminiowych pedałach Cube, takich: metalowe piny ale bardziej płaskie i szersze niż standardowe i one się strasznie ślizgały, w ogóle nie trzymały buta a szczególnie zimą jak podeszwa trochę stwardniała na mrozie i piny oblepił śnieg. Jak wymieniłem pedały na plastikowe Gianta Pinner Elite, takie: z tymi cieńszymi i bardziej ostrymi pinami to trzyma jak trzeba Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) @Greg1 żadne 🙂. Zwykłe platformówki coś jak Dartmoor Candy i dlatego na początek zmienię jej śrubki na plastikowe. Problem się pojawił po wyjątkowo mokrej wycieczce, wcześniej nie narzekała. Edytowane 2 godziny temu przez chudzinki Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, mutos napisał: ponieważ jeśli chcesz plastikowe to kupisz platformy całe z jednego kawałka plastik korpus + plastik piny za 15 złotych - Takie mam i po kilku jazdach sens plastikowych pinów szybko znika, gdyż zaokrąglają i ścierają się szybko od butów. I pedały bezużyteczne... 🙂 Cytuj
Greg1 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @chudzinki w fitnessie miałem całe plastikowe najpierw Cube RfR HQP Race a potem Giant Pinner Comp i nie były takie złe, co prawda nie jeździłem nim w jakichś ekstremalnych warunkach ale nie pamiętam, żebym narzekał na trzymanie. Jeździłem nim przeważnie w jakichś butach trekkingowych lub typowych mtb więc może dlatego trzymanie było ok bo piny wpasowały się w bieżnik buta 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi