mutos Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Cześć. Poszukuję bardzo lekkich platform aluminiowych z wkręcanymi pinami. Pedały będą używane w ogólnie pojętym MTB dla chłopca 8 lat (35 kg). Używa butów Five Ten, rozmiar 38. Na co zwrócić uwagę?: Ilość pinów? Jak rozmieszczone piny na platformie? Wymiar platformy? Wstępnie wybrałem takie trzy pozycje: https://pl.aliexpress.com/item/1005009054755575.html?pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000047735641047"}&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/1005001998526605.html?pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000045889188038"}&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol https://pl.aliexpress.com/item/32955146100.html?pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000025411310230"}&sourceType=1&spm=a2g0o.wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol Edytowane 16 godzin temu przez mutos Cytuj
Dokumosa Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Dla dzieciaka kup z takimi pinami jak środkowa pozycja ze wskazanych - czyli piny od strony podeszwy zakończone na okrągło. Nie ranią goleni jak w przypadku pinów ostrych (czyli np. tych gdzie pinem jest gwint śruby). Cytuj
mutos Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Dzięki za podpowiedź. A jak się ma sprawa z rozmieszczeniem pinów? Pytam ponieważ pedały ze środkowego linku nie mają pinów na środku platformy. Cytuj
Dokumosa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Te środkowe specjalnie nie potrzebne. Mogłoby być więcej tych zewnętrznych. Rozglądałeś się za nylonowymi korpusami? IMO lepsze nawet dla dorosłych. Cytuj
mutos Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Czy nylonowe też mają wymienne piny? Mam nylonowe dla siebie ale z pinami odlanymi wraz z korpusem. Są zdecydowanie tańsze ale nie wiem czy lepiej przyczepne a przyczepność obok wagi jest priorytetem bo niestety stopa przy mocnym i dynamicznym pedałowaniu obsuwa mu się z pedałów (teraz ma plastikowe) Cytuj
RabbitHood Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Bierz nylony -można na nich zrobić tysiące km. Co więcej - ja np u siebie wykręcam środkowe piny (dla swoich potrzeb nie widzę zasadniczej różnicy). Cytuj
Greg1 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Też chciałem się zapytać dlaczego mają być aluminiowe. Tak, nylonowe też mają wymienne piny i takie bym kupił. Na Ali masz np. MZYRH MZ926, które są "repliką" jakichś markowych albo inne "repliki" Crank Brothers Stamp 1 - link lub link. Miałem w mtb aluminiowe z takimi płaskimi, szerokimi pinami jak ktoś tu wyżej polecał i one bardzo kiepsko trzymają, może dla dzieciaka, który nie skacze, nie kombinuje, tylko "normalnie" jeździ są o.k. ale jak się przesiadłem na nylonowe z tymi innymi, węższymi i ostrymi pinami to różnica w trzymaniu jest kolosalna. Poza tym w tych aluminowych co podlinkowałeś masz bardzo "grubą" część środkową gdzie jest oś względem boków z pinami (duża różnica) i buty na tych osiach się jakby trochę bujają, nie jest to super stabilne Cytuj
mutos Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu @RabbitHood, @Greg1 Dzięki za podpowiedzi. Nie wiedziałem, że istnieją nylonowe z pinami bo się nie znam (jeżdżę na spd). Jeżeli rzeczywiście będą ranić golenie syna to sam sobie je zamontuję. PS czy istnieje jakaś lekka ochrona goleni? Cytuj
RabbitHood Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Chyba najlepiej będzie kupić od razu niższe śrubki m3 - w ten sposób co najwyżej się podrapie. A jak jesienią będzie jeździł w dresie to powinno wystarczyć. Cytuj
chudzinki Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Cytat niższe śrubki m3 A orientujesz się jakiej długości są zamontowane? Cytuj
mutos Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Czyli te piny to jest standardowa śrubka M3 z normalnym gwintem do dokupienia w sklepie? Cytuj
chudzinki Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Tak i ja myślę o kupnie plastikowych https://pl.aliexpress.com/item/1005004330711619.html Córka mi ostatnio marudziła, że jej się but ślizga i też myślę o zmianie. EDIT. @RabbitHood jakbyś mógł zmierzyć to byłbym wdzięczny. Chyba, że ktoś inny zna wymiar? Edytowane 12 godzin temu przez chudzinki Cytuj
RabbitHood Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Zwykłe śrubki M3 - z tego co pamiętam 12mm (ale głowy nie dam bo w robocie jestem). Co do plastikowych śrubek - mogą pękać. U siebie kupuję nierdzewki - w jednych pedałach po 5 latach nie widać śladu zużycia. 1 Cytuj
mutos Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Też myślę że plastikowe śrubki szybką się wyłamią i będziesz miał problem usunąć resztki z otworów gwintowanych. Poza tym sens pinów jest aby były metalowe, ponieważ jeśli chcesz plastikowe to kupisz platformy całe z jednego kawałka plastik korpus + plastik piny za 15 złotych - Takie mam i po kilku jazdach sens plastikowych pinów szybko znika, gdyż zaokrąglają i ścierają się szybko od butów. Cytuj
Greg1 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Godzinę temu, chudzinki napisał: Córka mi ostatnio marudziła, że jej się but ślizga i też myślę o zmianie. A jakie ma piny teraz? Bo ja, jak już pisałem wcześniej, miałem w aluminiowych pedałach Cube, takich: metalowe piny ale bardziej płaskie i szersze niż standardowe i one się strasznie ślizgały, w ogóle nie trzymały buta a szczególnie zimą jak podeszwa trochę stwardniała na mrozie i piny oblepił śnieg. Jak wymieniłem pedały na plastikowe Gianta Pinner Elite, takie: z tymi cieńszymi i bardziej ostrymi pinami to trzyma jak trzeba Cytuj
chudzinki Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) @Greg1 żadne 🙂. Zwykłe platformówki coś jak Dartmoor Candy i dlatego na początek zmienię jej śrubki na plastikowe. Problem się pojawił po wyjątkowo mokrej wycieczce, wcześniej nie narzekała. Edytowane 10 godzin temu przez chudzinki Cytuj
chudzinki Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, mutos napisał: ponieważ jeśli chcesz plastikowe to kupisz platformy całe z jednego kawałka plastik korpus + plastik piny za 15 złotych - Takie mam i po kilku jazdach sens plastikowych pinów szybko znika, gdyż zaokrąglają i ścierają się szybko od butów. I pedały bezużyteczne... 🙂 Cytuj
Greg1 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu @chudzinki w fitnessie miałem całe plastikowe najpierw Cube RfR HQP Race a potem Giant Pinner Comp i nie były takie złe, co prawda nie jeździłem nim w jakichś ekstremalnych warunkach ale nie pamiętam, żebym narzekał na trzymanie. Jeździłem nim przeważnie w jakichś butach trekkingowych lub typowych mtb więc może dlatego trzymanie było ok bo piny wpasowały się w bieżnik buta 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi