Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Posiadam rower Giant Rapid 4. Rower trochę wiekowy, bo z około 2013 roku. Muszę wymienić

-klamkomanetki

-chwyty na kierownice

-pancerze hamulca i przerzutki wraz z linkami, końcówkami

-zestaw kół z oponami, dętkami, fartuchem, kasetą

-łańcuch +spinka

-przerzutka przód

ogólnie naprawa wyjdzie coś koło 2 000 zł. Czy warto? Czy w tej cenie da się kupić podobnej klasy rower? Rama raczej zadbana. Znalazłem specyfikację:

parametry

specyfikacja

rower.jpg

Edytowane przez Szymon_B
zmiana treści
Napisano

Osobiście uważam, że to jest fajny materiał na commutera, rower typu fitness, idealny do miasta. Jako starsza konstrukcja też nie będzie narażona tak bardzo na amatorów cudzej własności. Pytanie jakie trzeba sobie zadać to jaki napęd chciałbyś tam włożyć? Części nowe, zdemontowane z nowych rowerów można kupić dużo taniej niż w sklepie na olx. Koła też kupisz za 2-4 stówy, nie potrzebujesz w nim jakichś karbonowych stożków. Chińskie podróby gripów ESI Chunky kosztują kilka złotych. Jakby co to mam w garażu prawie kompletny (korba, kaseta, przerzutka przednia i tylna, łańcuch, prawa manetka, bez lewej manetki) napęd Shimano Claris 2x8 z przebiegiem jakichś 500-1000 km, który mogę opchnąć. Ale ja osobiście poszedłbym w jakiś napęd 1x9, Cues albo coś w tym stylu, może też być korba z Aliexpress i przerzutka tylna jakieś Alivio

Napisano

Jak ma być budżetowo, to:
1.klamkomanetki
co z nimi nie tak, że do wymiany?

2.pancerze hamulca i przerzutki wraz z linkami, końcówkami
-w tych przerzutkach to nie ma co się popsuć, jak nie została uderzona mocno mechanicznie to wyczyścić i będzie działać :) ;
-wymienić linki i pancerze;

3.korba;
też nie musi być zła, ewentualnie do wymiany wkład;

4.koło przód
rozebrać, nasmarować, sprawdzić bicie;
zardzewiałe mogą być nyple szprych, i ewentualnie wżery/stan misek piasty; 

5.koło tył;
-zakupić używkę(z kasetą lub bez

Każde z powyższych(oprócz tylnego koła) po rozebraniu można ocenić czy się jeszcze nada, lub czy trzeba wymienić.

Jakby wydać 2000zł, jak ktoś chce to można, ale racjonalnie w takim wypadku lepiej kupić coś nowego. 

Napisano

Chciałbym raczej nim po szosie polatać i przywrócić go do stanu "jak z fabryki". Napęd 3x8 raczej zostawię. Na tą chwilę rower jest w sklepie Giant i czekam na wycenę naprawy. W klamkomanetkach nie mam śrub kontrujących do regulacji linki. Zębatki zjechane już jak zęby rekina (jak to Pan w serwisie ujął), łańcuch przyrdzewiał. Koła niestety też do wymiany, nie ma co tam ratować.

Napisano

Tylko, że w sklepie Gianta to Ci zaoferują części i ceny jak ze "sklepu Gianta", przede wszystkim nowe, z półki, z cenami jak za nowe. Jakbyś sobie poskładał części sam, upolował coś na przecenie, coś na olx, to zapłacisz za te części połowę ceny. Wiadomo, że niektóre jak łańcuch czy kasetę raczej trzeba nowe ale resztę już niekoniecznie. Można z demontaż z nowego. Ja tak sobie przez zimę uzbierałem prawie kompletną Tiagrę, tylko łańcuch i kasetę kupiłem nowe. Koła też z demontażu z nowego roweru kupisz na olx o wiele taniej niż w "sklepie Gianta". Jak będziesz miał już części to popytasz w kilku serwisach ile by chcieli za złożenie wszystkiego do kupy i wybierzesz najlepszy

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Szymon_B napisał:

W klamkomanetkach nie mam śrub kontrujących do regulacji linki. 

Zamiast wymieniać obie klamkomanetki można też poszukać brakujące śruby. Przykłady (strony przypadkowe, minutę szukałem): 

Serwis nie może dobrać części do naprawy? Odczytaj z klamkomanteki oznaczenie i wyszukaj TUTAJ swój model. Przykład:

https://si.shimano.com/pl/pdfs/ev/ST-R221-2585/EV-ST-R221-2585.pdf

Resztę cześci trzeba by obejrzeć, na przykład przerzutka przednia nie wygląda na pękniętą. Może po prostu jest za wysoko ustawiona. Każdy rower warto naprawiać, prawie każdy, powodzenia.

Edytowane przez Ortix
Napisano

Dzięki Panowie za odpowiedzi, w sklepie na razie jest robiona wycena. Jak powali mnie z nóg, to zabieram to co z roweru zostało i sam skompletuję brakujące elementy. Może i też mi pomożecie z doborem kompletnych kół przód i tył.