renmaister Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Szanowni Państwo, Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w wyborze nowego roweru. Obecnie posiadam rower crossowy ROMET Orkan 4 M z 2017 roku, z którego korzystam głównie rekreacyjnie. Jeżdżę dla zdrowia i przyjemności, zazwyczaj po asfalcie i szutrze, czasem wjeżdżam do lasu. Zdarza mi się również przewozić rower w bagażniku samochodu na różne wycieczki – obecny waży ok. 14 kg, więc dość wygodnie się go pakuje. Chciałbym jednak wymienić rower na model bardziej komfortowy i nowocześniejszy. Waham się, czy powinien to być rower klasyczny, czy elektryczny. Z jednej strony elektryk wydaje się ciekawym rozwiązaniem, z drugiej – mam obawy, że będzie trudniejszy w transporcie i cięższy w codziennym użytkowaniu. Nie mam też pewności, jaki budżet będzie dla mnie odpowiedni. Rozważam przedział 5 000 zł – 12 000 zł i zastanawiam się, czy w tej kwocie znajdę rower, który spełni moje oczekiwania pod kątem wygody, jakości i wszechstronności. Będę wdzięczny za Państwa sugestie dotyczące wyboru odpowiedniego modelu roweru (lub kilku propozycji), które najlepiej sprawdzą się przy moim stylu jazdy i potrzebach. Z góry dziękuję za poświęcony czas i wszelkie wskazówki. Cytuj
Mihau_ Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Cytat zastanawiam się, czy w tej kwocie znajdę rower, który spełni moje oczekiwania pod kątem wygody, jakości i wszechstronności. czyli jakie te oczekiwania są? Cytuj
lelek2 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Elektryk ciezki w tej kwocie masz ogromny wybor mtb xc po okolo 7-10k juz na super wypasie z waga okolo 10kg gravel carbonowy za okolo 10k, tez z waga okolo 10kg szuter / las - lekki mtb xc sprawdzi sie super gravela trzeba ustawic w zaleznosci od trasy, inne opony i cisnienie na asfalt a imne na las. Ale na oponach asfaltowych bedziesz jechal ponad 25km/h bez zadnego zmeczenia na asfalcie. Czyli szybciej niz elektryk. Wiec pytanie jakie trasy chcesz jezdzic, jakie dystanse itd Cytuj
NerfMe Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Autor szuka bardziej komfortowego roweru, niż jego dotychczasowy rower crossowy. Wydaje mi się że polecanie rowerów XC czy graveli to chyba nie w tym wątku. Cytuj
renmaister Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Proszę o poradę w doborze roweru do moich potrzeb. Szukam modelu, który będzie lepszy, wygodniejszy i bardziej komfortowy od mojego obecnego. Nie znam się na typach rowerów, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze οdpowiedniego rodzαju oraz kilkυ konkretnych modeli. Cytuj
StrayRider Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Wygodniejsze to były by rowery tzw. "miejskie", gdzie pozycja jest bardziej wyprostowana, np: Gazelle Chamonix C7 Albo crossowe, trekkingowe, miejskie - różnie są kategoryzowane - gdzie kierownica będzie wyżej od siodełka, pozycja wygodniejsza niż w Romet Orkan, i/lub bardziej gięta kierownica. Na początek do sprawdzenia kilka propozycji: Koga F3 5.0 - Koga GAZELLE Orange C7 CUBE Nature UNIBIKE CROSSFIRE - Unibike Cytuj
burchlak Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Trudno ocenic co bedzie lepsze, wygodniejsze i bardziej komfortowe kiedy nie znamy wad aktualnego roweru ewentualnie informacji co chcesz zmienic. Znajomy jezdzil na orkanie, pasowal mu i nie narzekal to kupil wersje MM (ebike) i jest "lepiej", wygoda i komfort zostaly takie same Te rowery maja regulowane mostki itd. wiec daja duzo miejsca na dopasowanie pod siebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi