Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Państwo,

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w wyborze nowego roweru. Obecnie posiadam rower crossowy ROMET Orkan 4 M z 2017 roku, z którego korzystam głównie rekreacyjnie. Jeżdżę dla zdrowia i przyjemności, zazwyczaj po asfalcie i szutrze, czasem wjeżdżam do lasu. Zdarza mi się również przewozić rower w bagażniku samochodu na różne wycieczki – obecny waży ok. 14 kg, więc dość wygodnie się go pakuje.

Chciałbym jednak wymienić rower na model bardziej komfortowy i nowocześniejszy. Waham się, czy powinien to być rower klasyczny, czy elektryczny. Z jednej strony elektryk wydaje się ciekawym rozwiązaniem, z drugiej – mam obawy, że będzie trudniejszy w transporcie i cięższy w codziennym użytkowaniu.

Nie mam też pewności, jaki budżet będzie dla mnie odpowiedni. Rozważam przedział 5 000 zł – 12 000 zł i zastanawiam się, czy w tej kwocie znajdę rower, który spełni moje oczekiwania pod kątem wygody, jakości i wszechstronności.

Będę wdzięczny za Państwa sugestie dotyczące wyboru odpowiedniego modelu roweru (lub kilku propozycji), które najlepiej sprawdzą się przy moim stylu jazdy i potrzebach.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i wszelkie wskazówki.

Napisano

Elektryk ciezki

w tej kwocie masz ogromny wybor

mtb xc po okolo 7-10k juz na super wypasie z waga okolo 10kg

gravel carbonowy za okolo 10k, tez z waga okolo 10kg

szuter / las - lekki mtb xc sprawdzi sie super

gravela trzeba ustawic w zaleznosci od trasy, inne opony i cisnienie na asfalt a imne na las. Ale na oponach asfaltowych bedziesz jechal ponad 25km/h bez zadnego zmeczenia na asfalcie. Czyli szybciej niz elektryk.

Wiec pytanie jakie trasy chcesz jezdzic, jakie dystanse itd