mutos Napisano Wtorek o 11:11 Napisano Wtorek o 11:11 Cześć. Przygotowuję się do składania chinola na treningi/zawody MTB dla chłopca 8-10 lat. Założenia to jak najniższa waga/koła 29 cali/hardtrail z amorem 120mm/napęd 1x11 Ramkę w rozmiarze S w karbonie kupię od chińczyków. Chłopak do tej pory jeździ na hardtrailu 26" na ramie starego typu (główka ramy prawie pionowa). Mam pytania, bo nie jestem obeznany w temacie: 1. Najczęściej chińczycy produkują ramy z główką 68,5st. Czy to jest optimum pomiędzy zwrotnością a statecznością na podjazdach? 2. Czy oś typu BOOST staje się standardem? 3. Czy stery Tapered 1,5"-1-1/8" są standardowe (powszechne)? 4. Czy suport BSA 73mm jest dobrym pomysłem? 5. Trochę poza tematem ram: jaka jest obecnie tendencja w wyborze długości korby? Czy nadal wybiera się te krótsze? (myślę o zastosowaniu 165mm). Cytuj
StrayRider Napisano Wtorek o 15:25 Napisano Wtorek o 15:25 Jaki wzrost zawodnika? Jaki budżet? - może coś gotowego. Dlaczego nie 26" lub 27."5? - będzie zwrotniejszy. Pytania o "Standardy" - przecież to nie będzie rower na całe życie, ale żeby był optymalny, to na 1-2 sezony. Cytuj
dragonek Napisano Środa o 09:58 Napisano Środa o 09:58 Na 8-10 latka aż 29"? Nawet jak jest bardzo wysoki to nie wiem czy więcej niż 26" nie będzie za duże i mało zwrotne. No i waga. Cytuj
PawelW84 Napisano Środa o 10:47 Napisano Środa o 10:47 23 godziny temu, mutos napisał: Cześć. Przygotowuję się do składania chinola na treningi/zawody MTB dla chłopca 8-10 lat. Założenia to jak najniższa waga/koła 29 cali/hardtrail z amorem 120mm/napęd 1x11 Zdecydowanie za duże koła. Mój 9 latek jezdzi w MTB na 24" i według mnie to optymalny rozmiar. Kilku rówieśników ma 26" i w mojej opinii są to rowery zdecydowanie za duże i za ciężkie. W szosie ma ramę XS i opony 700c i jest to zestaw zdecydowanie na wyrost. Wszystko poskracane na minimum łącznie z mostkiem i przesunięciem siodełka do przodu. 1 Cytuj
afly Napisano Środa o 17:44 Napisano Środa o 17:44 29" to widzę dla osoby o wzroście od 160cm. Dla mojej rodziny przyjąłem: 20" 112 - 125 cm 24" 125 - 140cm 26"/27,5 140/145-160cm 29" powyżej 160cm Cytuj
mutos Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dzięki za wasze sugestie co do rozmiaru koła - są one jak najbardziej słuszne, gdyż sam biję się z myślami co wybrać. Chłopak ma obecnie 142cm wzrostu i 8 lat i jak na swój wiek jest bardzo wysoki. Na wiosnę przewiduje jakieś 145cm. Trenuje, startuje na małych zawodach od 1,5 roku na rowerze 26" z ramą 13" (rower waży 10.5kg z amorem 120mm). Rower składałem sam, łącznie z zaplataniem kół tak aby był optymalny dla niego. Na dzień dzisiejszy rozmiar ramy 13" i kół 26" to jest sam środek dla niego. (jeszcze wcześniej jeździł na złożonym przeze mnie 20"). Obserwuje co się dzieje na zawodach w kategorii 9-10 lat to "czołówka" jeździ na hardtrailach 29". W jego kategorii (7-8 lat) chłopaki którzy mają 27'5" mają przewagę nad 26" na wszystkich zjazdach i prostych odcinkach. Przewaga ta jest na tyle duża, że wygrywają zawody, mimo że teoretycznie tracą na krętych, ciasnych zakrętach. 27,5" nie wchodzi w rachubę, gdyż od razu chcę wskoczyć na rozmiar 29", ponieważ musiałbym co pół roku przygotowywać nowy rower. Natomiast wskoczenie od razu na 29" z małą ramką daje mi o wiele większą elastyczność na przyszłość przez podmianę jedynie ramy. Co do masy 29". Składając chińczyka masa będzie w okolicach 9.2kg. Kupując gotowca (np Romet Monsun 3) waga to 9.7kg (łatwo można ją obniżyć zmieniając set koło i opona). Także uwaga co do tego iż 29 jest cięższe nie zawsze znajduje poparcie w rzeczywistości - powód jest tego taki że 26" obecnie nie jest produkowane oraz rowery sprzed 30 lat, kiedy produkowano 26 wagowo przegrywają. Aczkolwiek zgadzam się że 26" jest bardziej zwrotny, łatwiej go opanować na technicznych odcinkach, łatwiej przenieś, podnieść, wsiąść, rozpędzić, itp. Cytat 29" to widzę dla osoby o wzroście od 160cm. Dla mojej rodziny przyjąłem: 20" 112 - 125 cm 24" 125 - 140cm 26"/27,5 140/145-160cm 29" powyżej 160cm Wg mojej obserwacji 24" dla 140 cm to zdecydowanie za małe koło. Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu A które rowery/ramy na kole 29 są pod wzrost 142-145 cm? Cytuj
PawelW84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Mój ma 9 lat i 143 wzrostu i według mnie na przesiadkę z 24" na 26" jest jeszcze za wcześnie. Może w przyszłym sezonie. Kiedyś zrobiłem ten błąd i próbowałem przesadzić go z Wooma 3 bezpośrednio na Wooma 5 off air (10kg). Mimo, że wzrostowo dawał radę (był wtedy bardzo wysoki jak na wiek) i naprawdę ogarniał jazdę to zbyt duży rower totalnie zniechęcił go do jazdy. Po 3 miesiącach w garażu miałem już kolejnego Wooma 4 off (8kg), a 5 poszła pod koc. Chęć do jazdy od razu wróciła Odnośnie jakiejś drastycznej przewagi 29", 26" nad 24" w przypadku 9 latka to ja nie zauważyłem. Są u nas w szkółce dzieciaki o podobnej posturze do mojego syna, które cały sezon przelatały na 26" i na treningach ewidentnie nie radzą sobie z tak dużymi rowerami. Po prostu się z nimi szarpią. Co prawda nie są to rowery z górnej półki więc i waga robi tu swoje. Na marginesie tylko dodam że na treningach syn spokojnie oblatuje te 26". Cytuj
mutos Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Dzięki za podpowiedzi. Czy mógłbym Was prosić o odniesienie się do pierwszego postu zostawiając temat czy 29 dla 9 latka jest odpowiedni? Cytuj
chudzinki Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Sorry, nie doczytałem pytania. Ja odpadam, bo takich ram to chyba nie ma 🙂. Edytowane 3 godziny temu przez chudzinki Cytuj
mutos Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 23 minuty temu, chudzinki napisał: A które rowery/ramy na kole 29 są pod wzrost 142-145 cm? XS Cytuj
afly Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Wstaw proszę geometrię takiej ramy, ponieważ również nie wierzę iż jest możliwość wsadzenia dziecka ok. 145cm na rower 29". Cytuj
mutos Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Nie mam geometrii na papierze. Widzę kto na jakim rozmiarze jeździ na zawodach. Cytuj
afly Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Bez geometrii nikt Ci nie wskaże - "tak, kup ramę pod koło 29" ", a widzę że tego oczekujesz - czyli poparcia swojej tezy ;). Tutaj geometria roweru 27,5" pod wzrost 145-160cm, mostek 50mm, kierownica 620 mm Cytuj
mutos Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Cytat Bez geometrii nikt Ci nie wskaże - "tak, kup ramę pod koło 29" ", a widzę że tego oczekujesz - czyli poparcia swojej tezy ;). Jesteś całkowicie w błędzie i nie rozumiem skąd takie twoje wnioski. Od samego początku oczekuje aby mi ktoś uprzejmy pomógł w odpowiedzi na 5 pytań postawionych w pierwszym poście. Dyskusja czy 9 latek może jeździć na 29 jest bezcelowa. Cytuj
afly Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To odpowiadając na Twoje pytania (które nie są elementem kluczowym w doborze właściwej ramy): 1. Najczęściej chińczycy produkują ramy z główką 68,5st. - to zależy od długości górnej rury, osobiście warunkowo bym to zaakceptował. 2. Czy oś typu BOOST staje się standardem? - TAK 3. Czy stery Tapered 1,5"-1-1/8" są standardowe (powszechne)? TAK 4. Czy suport BSA 73mm jest dobrym pomysłem? - TAK 5. Trochę poza tematem ram: jaka jest obecnie tendencja w wyborze długości korby? Czy nadal wybiera się te krótsze? (myślę o zastosowaniu 165mm). - 165mm przy wzroście +145cm będzie OK. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi