mutos Napisano wczoraj o 11:11 Napisano wczoraj o 11:11 Cześć. Przygotowuję się do składania chinola na treningi/zawody MTB dla chłopca 8-10 lat. Założenia to jak najniższa waga/koła 29 cali/hardtrail z amorem 120mm/napęd 1x11 Ramkę w rozmiarze S w karbonie kupię od chińczyków. Chłopak do tej pory jeździ na hardtrailu 26" na ramie starego typu (główka ramy prawie pionowa). Mam pytania, bo nie jestem obeznany w temacie: 1. Najczęściej chińczycy produkują ramy z główką 68,5st. Czy to jest optimum pomiędzy zwrotnością a statecznością na podjazdach? 2. Czy oś typu BOOST staje się standardem? 3. Czy stery Tapered 1,5"-1-1/8" są standardowe (powszechne)? 4. Czy suport BSA 73mm jest dobrym pomysłem? 5. Trochę poza tematem ram: jaka jest obecnie tendencja w wyborze długości korby? Czy nadal wybiera się te krótsze? (myślę o zastosowaniu 165mm). Cytuj
StrayRider Napisano wczoraj o 15:25 Napisano wczoraj o 15:25 Jaki wzrost zawodnika? Jaki budżet? - może coś gotowego. Dlaczego nie 26" lub 27."5? - będzie zwrotniejszy. Pytania o "Standardy" - przecież to nie będzie rower na całe życie, ale żeby był optymalny, to na 1-2 sezony. Cytuj
dragonek Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Na 8-10 latka aż 29"? Nawet jak jest bardzo wysoki to nie wiem czy więcej niż 26" nie będzie za duże i mało zwrotne. No i waga. Cytuj
PawelW84 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 23 godziny temu, mutos napisał: Cześć. Przygotowuję się do składania chinola na treningi/zawody MTB dla chłopca 8-10 lat. Założenia to jak najniższa waga/koła 29 cali/hardtrail z amorem 120mm/napęd 1x11 Zdecydowanie za duże koła. Mój 9 latek jezdzi w MTB na 24" i według mnie to optymalny rozmiar. Kilku rówieśników ma 26" i w mojej opinii są to rowery zdecydowanie za duże i za ciężkie. W szosie ma ramę XS i opony 700c i jest to zestaw zdecydowanie na wyrost. Wszystko poskracane na minimum łącznie z mostkiem i przesunięciem siodełka do przodu. 1 Cytuj
afly Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 29" to widzę dla osoby o wzroście od 160cm. Dla mojej rodziny przyjąłem: 20" 112 - 125 cm 24" 125 - 140cm 26"/27,5 140/145-160cm 29" powyżej 160cm Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi