Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Możecie coś polecić? Wszystkie te kurki przeciwdeszczowe na dłuższą metę się nie sprawdzają (mam na myśli ultra rowerowe). 
Więc jeśli mam jechać w deszczu to ok, mogę być mokry, ale staram się nie wychładzać. Znacie jakieś bluzy/kurtki, które po przemoczeniu wciąż utrzymują komfort cieplny?

Napisano

No właśnie zapomniałem napisać, że nie chcę merino. Mam i nie lubię w tym jeździć. Słyszałem, że polartec alpha jest ok, może ktoś to przetestował podczas deszczu?

Napisano

Każda dzianina/tkanina jak nasiąknie wodą to będzie chłodzić, cudów nie ma.

Im bardziej oddychający materiał, tym będzie mocniej wychładzał.
Im bardziej nieprzepuszczalny, tym bardziej będzie trzymał ciepło.
Trzeba znaleźć kompromis w zależności od temperatury i wkładanego wysiłku. Piszesz, że kurtki przeciwdeszczowe się nie sprawdzają, to punktem wyjściowym będzie co z nimi nie tak.

Napisano

To raczej nie kwestia co z nimi nie tak. Po prostu przy jeździe wielogodzinnej w deszcz, u mnie najwięcej to było ok 11 godzin ciągłego opadu, żadna, najlepsza nawet kurtka w końcu puści wodę. Dlatego szukam czegoś co po nasiąknięciu, nadal w miarę grzeje.

Napisano

Według mnie, to na długą jazdę w deszczu to trzeba zmieniać ubiór, aby się nie wyziębić. Niestety, ale na takie 11h deszczu na rowerze nie ma mocnych. Wszystko co oddycha to w końcu w dużej wilgotności nie da rady w tak długim czasie. Marino jak odpada, a to chyba jedna z niewielu opcji, to tylko zmiana ubioru co jakiś czas.

Napisano
13 godzin temu, chopmaz napisał:

To raczej nie kwestia co z nimi nie tak. Po prostu przy jeździe wielogodzinnej w deszcz, u mnie najwięcej to było ok 11 godzin ciągłego opadu, żadna, najlepsza nawet kurtka w końcu puści wodę. Dlatego szukam czegoś co po nasiąknięciu, nadal w miarę grzeje.

Moje doświadczenia są takie, że zanim przemokną, to w środku i tak już mam saunę i jestem mokry od potu.
Na dłuższą metę takie kurtki powinny trzymać ciepło i nie powinno robić się zimno, bo jak mają nie przepuszczać wody z zewnątrz, to tak samo nie wypuszczają ze środka, choćby były nie wiadomo jak oddychające.

Przy tylu godzinach to ja bym się zastanawiał czy to nie efekt zmęczenia, czyli za mało kalorii. Pewnie lepszą robotę zrobi termokubek ze słodką herbatą/kawą niż jakaś super odzież.

Koszulki termo na zmianę to tez dobry pomysł. Ja na zimowe wypady zwykle zabieram drugą parę rękawic, bo jak pierwszą przepocę to palce sztywnieją.

Napisano

Na płaskim czy pod górę to jeszcze nie jest wielki problem, bo można regulować temperaturę tempem, ale przy zjazdach to już się robi bardzo nieprzyjemnie i łatwo o wychłodzenie.
Tak myślę, że może polar pod spód i na wierzch jakaś kurtka przeciwdeszczowa typu cerata albo dobra wiatrówka...

Napisano

To że będę mokry to wiem, chodzi mi o nie wyziębienie. Jak jadę maraton to mam ograniczone miejsce do przewożenia bagażu, więc tych ciuchów na zmianę też nie wezmę nie wiadomo ile.