smw44199 Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Mam przerzutkę kupioną na ali i zachowuje się tak: cues.mp4 Mam drugą taką samą w innym rowerze i ten ruch jest "sprężysty", nie "lata" luźno. Rozumiem, że jedna ma sprężyna druga nie? To ma jakieś znaczenie? Domyślam się, że pytanie z serii głupich, ale nurtuje mnie to. Dwie identyczne (z nazwy) przerzutki i inne zachowanie Cytuj
KSikorski Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Ruch przerzutki na haku jest blokowany przez napięcie łańcucha. Nie ma tam żadnej sprężyny. Jak przerzutka na haku siedzi ścisło, to będzie jej bardzo trudno zrzucać z biegów miękkich na biegi twarde. Na tym filmie wszystko jest prawidłowo. Ma chodzić luźno, ale może mieć luzu promieniowego i osiowego. Cytuj
smw44199 Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca Właśnie wydaje mi się, że jest poprawnie, ale mam taką samą w drugim rowerze i "sprężynuje" nawet po zdjęciu łańcucha. Stąd moje pytanie😉 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Lipca Mod Team Napisano 23 Lipca Może masz jedną z tzw. sprzęgłem - wtedy ruch wózka jest ograniczony, żeby łańcuch nie latał na wybojach. 1 Cytuj
smw44199 Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca To będzie to👍 Tylko nie miałem świadomości, że w taki sposób też to się realizuje😉 Cytuj
chudzinki Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca (edytowane) Ale sprzęgło jest w innym miejscu... Przy takim ruchu ono nie działa 🙂. Ruch przerzutki z filmiku jest prawidłowy, nie może być sprężysty. Edytowane 23 Lipca przez chudzinki 1 Cytuj
smw44199 Napisano 24 Lipca Autor Napisano 24 Lipca To jak to wytłumaczysz? Drugi rower i "taka sama", a jednak nie taka sama😁 przerzutka: cuesgiant - Trim.mp4 Cytuj
cyklista Napisano 24 Lipca Napisano 24 Lipca (edytowane) Pierwszą przerzutką bujasz bez włożonego pancerza, drugą z włożonym pancerzem i to on pręży. Innego wytłumaczenia nie widzę. Edytowane 24 Lipca przez cyklista 1 Cytuj
smw44199 Napisano 24 Lipca Autor Napisano 24 Lipca Uwierz mi, to nie pancerz tak "pręży" Nie chcę odpinać linki, żeby udowadniać swoją rację, bo nie o to chodzi 😉 Cytuj
cyklista Napisano 24 Lipca Napisano 24 Lipca Dodatkowo w drugiej przerzutce ma założony łańcuch, który ją napina. Ruszasz nim w nieporównywalny warunkach, dlatego inaczej się zachowują. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 24 Lipca Napisano 24 Lipca @smw44199, nie możesz porównywać gołej przerzutki do przerzutki z włożonym łańcuchem, o czym już wspomniano. Jak z tej drugiej wyciągniesz łańcuch i pancerz to na 99,9% ich ruch będzie identyczny 🙂. Cytuj
smw44199 Napisano 27 Lipca Autor Napisano 27 Lipca Wypada sprostować, Faktycznie mieliście rację. Zdjąłem dzisiaj koło odpiąłem linkę i faktycznie nie pręży. Przepraszam, za mój brak wiary😉 Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi