smw44199 Napisano Środa o 09:32 Napisano Środa o 09:32 Mam przerzutkę kupioną na ali i zachowuje się tak: cues.mp4 Mam drugą taką samą w innym rowerze i ten ruch jest "sprężysty", nie "lata" luźno. Rozumiem, że jedna ma sprężyna druga nie? To ma jakieś znaczenie? Domyślam się, że pytanie z serii głupich, ale nurtuje mnie to. Dwie identyczne (z nazwy) przerzutki i inne zachowanie Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 11:25 Napisano Środa o 11:25 Ruch przerzutki na haku jest blokowany przez napięcie łańcucha. Nie ma tam żadnej sprężyny. Jak przerzutka na haku siedzi ścisło, to będzie jej bardzo trudno zrzucać z biegów miękkich na biegi twarde. Na tym filmie wszystko jest prawidłowo. Ma chodzić luźno, ale może mieć luzu promieniowego i osiowego. Cytuj
smw44199 Napisano Środa o 14:08 Autor Napisano Środa o 14:08 Właśnie wydaje mi się, że jest poprawnie, ale mam taką samą w drugim rowerze i "sprężynuje" nawet po zdjęciu łańcucha. Stąd moje pytanie😉 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Środa o 18:29 Mod Team Napisano Środa o 18:29 Może masz jedną z tzw. sprzęgłem - wtedy ruch wózka jest ograniczony, żeby łańcuch nie latał na wybojach. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Środa o 19:06 Autor Napisano Środa o 19:06 To będzie to👍 Tylko nie miałem świadomości, że w taki sposób też to się realizuje😉 Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 19:15 Napisano Środa o 19:15 (edytowane) Ale sprzęgło jest w innym miejscu... Przy takim ruchu ono nie działa 🙂. Ruch przerzutki z filmiku jest prawidłowy, nie może być sprężysty. Edytowane Środa o 19:16 przez chudzinki 1 Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 10:16 Autor Napisano wczoraj o 10:16 To jak to wytłumaczysz? Drugi rower i "taka sama", a jednak nie taka sama😁 przerzutka: cuesgiant - Trim.mp4 Cytuj
cyklista Napisano wczoraj o 10:34 Napisano wczoraj o 10:34 (edytowane) Pierwszą przerzutką bujasz bez włożonego pancerza, drugą z włożonym pancerzem i to on pręży. Innego wytłumaczenia nie widzę. Edytowane wczoraj o 10:35 przez cyklista 1 Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 10:46 Autor Napisano wczoraj o 10:46 Uwierz mi, to nie pancerz tak "pręży" Nie chcę odpinać linki, żeby udowadniać swoją rację, bo nie o to chodzi 😉 Cytuj
cyklista Napisano wczoraj o 11:21 Napisano wczoraj o 11:21 Dodatkowo w drugiej przerzutce ma założony łańcuch, który ją napina. Ruszasz nim w nieporównywalny warunkach, dlatego inaczej się zachowują. 1 Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 11:50 Autor Napisano wczoraj o 11:50 Dobra, nie było tematu, to nie ma sensu Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 17:57 Napisano wczoraj o 17:57 @smw44199, nie możesz porównywać gołej przerzutki do przerzutki z włożonym łańcuchem, o czym już wspomniano. Jak z tej drugiej wyciągniesz łańcuch i pancerz to na 99,9% ich ruch będzie identyczny 🙂. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi