JWO Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Cytat Co to za marka? Ulep 2.0 Cytat A jak enduro to może ten 2700 Euro, dobra cena. Staniala ostatnio rowery? Cytuj
Xzc Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Zaciekawił mnie ten rower, bo pisałeś, że robiłeś coś na wzór Megatowera ale rozumiem, że twoja rama geometrycznie bardzo różni sie od wspomnianej santy ? Pytam dlatego, że sam rozglądam się za megatowerem, ale geometria która podesłałeś jest conajmniej dziwna wiem, że to chińska rama ale chyba nie mająca wiele wspólnego z oryginałem ? Cytuj
Pietrash Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu A jak sprawa wygląda między RockShox a Fox jeżeli chodzi o serwis? Swojego Judy Silver TK sam przeserwisowałem całego, czy z tymi wyższymi modelami też nie ma większego problemu? Słyszałem że Fox jest trudniejszy w serwisie, czy to prawda? Cytuj
JWO Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Xzc To jest prawie identyczna kopia SC. Nie pamietam tylko dokladnie ktorego modelu. Roznila sie chyba tylko dlugoscia rury podsiodlowej. Cytat A jak sprawa wygląda między RockShox a Fox jeżeli chodzi o serwis? @Pietrash obiegowa pltka mowi ze Fox servis jest drozszy. Do RS Sram udstepnia dokladne manuale. Po sezonie mam zamiar zabrac sie za to samodzielnie. Cytuj
Xzc Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 11 minut temu, Pietrash napisał: Swojego Judy Silver TK sam przeserwisowałem całego, czy z tymi wyższymi modelami też nie ma większego problemu? Słyszałem że Fox jest trudniejszy w serwisie, czy to prawda? Teoretycznie Fox wymaga serwisu w aurtoryzowanym serwisie, np u nas do 2022 mimo kilkunastu serwisów rowerówych był z tym problem, RS możesz serwisować tak naprawdę wszędzie, co do trudności jak to określiłeś wyższe modele, więc pewnie Ci chodzi z chargerami są bardziej skomplikowane niż na motion control. Osobiście mi serwis robi od lat kolega za 150 zł i wszystko działa jak nowe Nie wypowiem się z praktyki bo nie jeździłem na fox factory, natomiast kilku znajomych ma porównanie do foxa 36 factory i liryka ultimate, którego ja również posiadam i częściej wybierane były liryki i to nie ze względu na cenę, kolega który ściga się w enduro mowił, że bardziej odpowiada mu praca liryka, a jeśli idzie już o cenę to swojego nowego ultimate kupiłem za niecałe 2,5k gdzie używki foxów 36 factory zaczynały się od 3,5, generalnie jestem mega zadowolony z pracy RS i zawszę je polecam. Foxy to świetne widelce i z kashimą rzucają się w oczy, ale dla codziennego użytkowania gdzie jednak koszty są istotne zawieszenie RS wypada zdecydowanie korzystniej. Cytuj
Maciorra Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cytat Teoretycznie Fox wymaga serwisu w aurtoryzowanym serwisie, No właśnie chyba nie wymaga:) W instrukcji jest taki zapis: Cytat WARNING: FOX products should be serviced by a qualified bicycle service technician, in accordance with FOX specifications W gwarancji też nie widzę nic na temat wymagania serwisu w autoryzowanym centrum. Cytuj
Xzc Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Nie kłócę się pewnie tak jest bo dawno już nie miałem styczności z foxami, ale pamiętam, że wtedy ten wykfalifikowany serwis według zapisu miał posiadać certyfikat ich szkolenia a u nas w mieście nikt tego nie miał ale być może jest łatwiej niż mi się wydawało. Cytuj
Maciorra Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) No w zasadzie jest też możliwość że Gregorio ma jakieś swoje wymagania, ale nie kupowałem u nich dampera, więc nie spodziewam się po nich i tak niczego:) Edytowane 7 godzin temu przez Maciorra Cytuj
Pietrash Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jeżeli chodzi o rowery Enduro to obecnie nie mam dużego wyboru w Radonie, brak rozmiarów albo cena za wsoka. Rozważam te dwa modele https://www.bike-discount.de/de/radon-swoop-9.0-4 albo ten https://www.bike-discount.de/de/radon-swoop-10.0-4 chociaż ten zielony kolor do mnie nie przemawia. Albo odpuszczę Enduro i wybiorę ten, myślę że na początek wystarczy https://www.bike-discount.de/de/radon-slide-trail-10.0-3 Cytuj
NerfMe Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Z każdego z tych rowerów osprzętowo będziesz zadowolony. Kwestia po prostu przeważającego użycia. Mają być bike parki z czerwonymi czy czarnymi trasami, dropy, hopy itd. bierz Swoopa, jak będziesz jeździł trochę mniej agresywnie to Slide też będzie świetnym wyborem, szczególnie na początek. Cytuj
leotdipl Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) 20 godzin temu, Pietrash napisał: Rower fajny tylko poza budżetem. Chciałbym wydać max 2500 Euro. W radonach mam też problem co do rozmiaru, jestem pomiędzy 18 a 20 " mam 179 cm. wzrostu i przekrok 85 cm. Też jednak bardziej skłaniałbym się do roweru All Moution. Np. ten https://www.bike-discount.de/de/radon-slide-trail-8.0-3 tylko trochę obawiam się karbonitu. Powinieneś przymierzyć się. W DE masz taką możliwość - bardziej niż my. Nie ryzykowałbym bez przymiarki. Ten rower z w/w linku to ciekawa propozycja. Pytanie do mądrych. 1. Czy te 2 amortyzatory Rock Shox można samemu ogarnąć, tj. serwisować ? 2. Jakość Hamulców Magura MT5 z tarczami 203/180 mm ? 3. Jakość Osprzętu SRAM X1, GX, SX i NX ? Gdzie następuje połączenie karbonu z Alu ? Moim okiem wygląda na to, że tam gdzie jest czarny lakier mat - tam jest Alu. Reszta (lakier) to karbon. Czyli ok. 1/2 rury podsiodłowej w dół + Suport oraz trójkąt to Alu. Tak to widzicie ? Edytowane 3 godziny temu przez leotdipl Cytuj
JWO Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie, Alu to tylny trojkat. Nie ma bezpośredniego połączenia Alu-Carbon. Połączenie jest na zawiasach. Cytuj
Pietrash Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Cytat Powinieneś przymierzyć się. W DE masz taką możliwość - bardziej niż my. Tak ale musiałbym jechać 300 km do sklepu. Wybór padnie chyba na ten model https://www.bike-discount.de/de/radon-slide-trail-10.0-3 dobre podzespoły, poza tym z tych wszystkich najbardziej mi się podoba. Mam trochę obawy co do napędu Sram oraz zawieszenia Fox ale to głównie dlatego że nigdy ich nie posiadałem w żadnym rowerze. Edytowane 2 godziny temu przez Pietrash Cytuj
lelek2 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mam foxa i jestem bardzo zadowolony. Pomysl nad 10hd tam masz tez dropper foxa, ktory dla mnie dziala znacznie lepiej od droppera rockshoxa, ktory tez mam. Mam sram i shimano. Nie ma roznicy. Dla pewnosci zamow od razu z 1-2 haki do przerzutki Z tego co czytalem to amatorsko powyzej sram GX nie ma sensu isc Cytuj
leotdipl Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu LELEK2, jeszcze raz. FOX czy Rock Shox ? Pytam ze względu na możliwość "Samodzielnego serwisowania" Rock Shox. Dla mnie to rozstrzygający czynnik dla zakupu. Cytuj
lelek2 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ja mam foxa factory i jestem zadowolony. Mysle ze rockshox to tez dobry wybor. Brat sam serwisuje foxa. Wiec mysle ze i Ty dasz rade Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi