Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Pisze z prośbą o poradę, bo czuje się jak totalny amator i nigdy nie spotkałem się z takim problemem. Nie mogę załozyć opon na obręcze, do tej pory na obręczy była opona schwalbe rocket ron i ona wchodzi "ręcznie" bez żadnego problemu. Z pewnych powodów postanowiłem je zamienić na race king drut, połamałem kilka łyżek, zniszczyłem dwie dętki taśmę na obręczy i nic nie zrobiłem. Pomyślałem  "dobra może te opony z tym drutem są nie halo".(Chociaż już je kiedyś używałem mają z 600km) Wziałem zatem race kingi zwijane połamałem 3 nowe łyżki a 3 kolejne pogiąłem tak,że są do śmieci a opona jak nie siedziała tak nie siedzi. Załamuje ręce, poczytałem sposoby jakich używali inni i nic. Stąd pytanie czy jest jakiś patent żeby to założyć czy mam to wszysto w śmietnik walnąć bo nerwów już mi brakuje a wyglada na to,że szybciej zniszcze obręcz niż założę te opony. Kurka zakładałem trudną do zliczenia ilość opon na różne obręcze ale takich historii to jeszcze nie miałem. Nie sądze,że może być tak,że się nie da. Chyba czegoś nie umiem😩

Napisano

Najpierw wkładasz obręcz do pustej opony. Zahaczasz od dołu oponę za obręcz wpychając ją w rowek. Zaczynasz nasuwać oponę na obręcz oburącz począwszy od miejsca gdzie ją zahaczyłeś. Ja to robię tak, że stopami i łydkami blokuję koło żeby nie uciekało, kciukami zapieram się za obręcz od strony brzucha (to jest od strony na którą NIE nasuwam opony), a palcami wskazującymi i resztą naciągam oponę.

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Zaczynasz od wentyla ?  Tu gość cierpliwie ugniata od 10 do 15 minuty, a używa łyżek plastikowych w ciężkich przypadkach

PS  kiedyś w akcie desperacji użyłem nawet taśmy klejącej, żeby założony fragment mi nie wyskakiwał z powrotem na zewnątrz :rolleyes:

• +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

Zaczynasz od wentyla ?

Tak zawsze robiłem, dziś próbowałem różnych opcji, ostatecznie się udało a łyżki połamałem bo źle  robiłem, za mocno się z nerwów mściłem nad tym😁. Do tej pory tylko czytałem o problemach i zastanawiałem się jak to jest,że inni je miewają a mi zawsze szło gładko. Dziś już wiem.😁 Ciekawe,że na inne koła wchodziły sprawnie. Gdybym kiedyś zdecydował się na Race Kingi do tych drugich kół zamiast Rocket Ronów to znałbym temat. Inna sprawa, że jak zawsze szło łatwo to nie musiałem kombinować  i nie próbowałem innych sposobów tylko ten swój własny który przy większych problemach zawiodł.

Napisano (edytowane)

Najśmieszniejsze, że teraz po tej walce zastanawiam się w ogóle czy brać ten rower, bo w razie złapania kapcia w terenie nie dam rady dętki wymienić😅

Dzięki wszystkim za porady.

Edytowane przez Przecietny
Napisano (edytowane)

Kupujesz ten narzędź który podlinkowałem i każdą oponę zakładasz w moment nie łamiąc przy okazji łyżek czy palców u rąk :) Nic nie trzeba ugniatać. Nie wiem po co ludzie się tak męczą skoro mniej więcej pięć dych rozwiązuje problem całkowicie.

Tu masz wersję mobilną: https://biostern.abstore.pl/narzedzia-i-klucze-pro-team-lyzki-do-opon-czarne,c98,p9115,pl.html

Trzeba tylko pamiętać że to rozwiązuje problem zakładania a nie zdejmowania.

Edytowane przez chrismel
Napisano

Zdejmowanie zawsze jakoś pójdzie ale chyba faktycznie przy okazji następnych zakupów w biostern zamowię sobie wersje mobilną. To duże które linkowałeś wcześniej znałem ale tych małych nie.👍

Napisano

Swoją drogą poszedłem dziś rano do garażu sprawdzić jak sobie poradzę z założeniem opony i dętki jednocześnie, bo nie robiłem tego z 6 lat.

Założyłem, lecz przypomniałem sobie dlaczego nie rozumiem ludzi z uporem maniaka używających dętek. Trudniej założyć oponę, nie łata się samo, zero zalet 😄

Napisano
11 godzin temu, chrismel napisał:

Kupujesz ten narzędź który podlinkowałem i każdą oponę zakładasz w moment nie łamiąc przy okazji łyżek czy palców u rąk :) Nic nie trzeba ugniatać. Nie wiem po co ludzie się tak męczą skoro mniej więcej pięć dych rozwiązuje problem całkowicie.

Tu masz wersję mobilną: https://biostern.abstore.pl/narzedzia-i-klucze-pro-team-lyzki-do-opon-czarne,c98,p9115,pl.html

Trzeba tylko pamiętać że to rozwiązuje problem zakładania a nie zdejmowania.

Ale tego typu przyrząd też nie pomoże w przypadku bardzo szerokich opon - 2.4 i szerszych.

Napisano
Cytat

nie rozumiem ludzi z uporem maniaka używających dętek

Czyli nie rozumiesz takich jak ja😁 Po prostu często coś wymyślam i zmieniam opony i nie chciałoby mi się bawić tak często w mleko i czyścić wszystkiego,bo taka moja fanaberia,że muszę mieć wyczyszczone do zera a i tak się nie udaje. Opona z 525 gramów  waży 535 a druga już 570 tragedia,że ujechać się nie da🤣🤣.  Ale czasem mnie najdzie i zalewam stansem także u mnie jest różnie. Do tego nie wszystkie koła mam TR.