Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chciałbym kupić amortyzator:

* tylko QR 9 !!!
* tylko powietrzny !
* max 100 mm skoku !
* średnica lag 32 mm
* blokada na goleni
* jak najprostszy w budowie / serwisie
* może być bez regulacji
* sztyca tapered
* do ok 1800 pln oficjalnie nowy, ale i tak będę szukał świeżaka z drugiej ręki
* opona wg ERTRO tak do 55 szerokości

+ moja waga 64 kg
+ charakter jazdy to przemieszczanie od schroniska do schroniska taki górski trekking, ale na rowerze i bez napinki
+ prędkości 20-40 km/h, z nastawieniem na wolniej, ale trudniejszy teren gdzie niekiedy trzeba przenieść sprzęt lub zsiąść (najbardziej lubię piesze szlaki, w mniej uczęszczanych porach roku / dnia lub odludnych regionach)
+ bez skoków > ok 30 cm
+ pod górę w 80% zsiadam i prowadzę pieszo zamiast pedałować

Myślę o Rock Shock:
Reba (jeździłem na jakimś najprostszym z ok 2012 roku i w pełni mi wystarczał, podobnie jak Manitou Black)
lub
 "30-ce" i Judy (oba z racji wagi TYLKO Gold / RL )
ale podobno ostatnio są jakieś problemy jakościowe.

1 Od którego rocznika można śmiało kupować ?
2 Ewentualnie, jak rozpoznać "wadliwe" serie z wyżej wymienionych ?

W sieci wysyp ofert typu Judy Gold tapered typu demontaż z nowego roweru w cenie 500-700 pln. W większości rzadziej poszukiwane opcje pod oś wkręcaną i taper. Może stąd te niskie ceny ?

Co do alternatyw:
Manitou Markhor lagi 30 mm i mniej sztywny.
FOX-y i RS Sid droższe i nie wykorzystam potencjału, b.skomplikowane w serwisie.

Przed poradą proszę skrupulatnie doczytać moje potrzeby i w szczególności temat :)

Z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez szybszy
  • Mod Team
Napisano

Fox mimo większej wiotkości od RS'a, lepiej od niego pracuje (mam porównanie Rhythm vs. Reba). Nie wiem ile w tej chwili kosztuje wersja Performance, która jest lżejsza od Rhythm o ok. 0.35 kg

Napisano

Z nowych amortyzatorów Twoje wymagania spełnia tylko Judy Gold RL - lepsze widelce, w tym Reba, są pod oś 15x110 lub 15x100 mm. 

Zakup używanego widelca to spore ryzyko, bo o jego faktycznym stanie przekonasz się dopiero jak go rozbierzesz. 

Napisano

Pod oś qr i pewnie jeszcze prostą główkę nic co jest min. przyzwoitości nie występuje (z nowych). Jeśli masz jednak główkę rozszerzaną to brałbym współczesną rebę (nawet boost) i przeplótł koło - wyjdzie pewniej i taniej niż podchody w poszukiwaniu złotego środka.

• Mod Team
Napisano

Z uwagi na małą sztywność i dużą wagę nie brałbym pod uwagę Judy. Jeszcze wersja Gold nie jest tragiczna, ale mimo wszystko to najniższy model w gamie RS.

Reba jest ok i już działa przyzwoicie, natomiast w wersji taper i QR to już trudny temat do zakupy. Niestety najlepszym pomysłem na teraz i przyszłościowo będzie opcja podana przez @Dokumosa czyli przeplecenie koła, ewentualnie kombinacja z adapterami jeśli takie są dostępne do Twojej piasty.

Napisano (edytowane)

Dzięki. Pisałem.. główka taper :)

Popatrzę zatem jeszcze za Rebą 29 qr9. Nie śpieszy się. Po sezonie będzie nieco łatwiej.

Mam już koła 29" qr9 stąd koncepcja. 

Wcześniej myślałem o zakupie kół 29" TB.. jest ich od groma w dobrych cenach, ale z tyłu nieśmiertelne retro 135 mm zatem trzeba by kombinować z podtaczaniem bocznych tulejek dystansowych (tzw end cap-ów) lub szukać nie zawsze dostępnych oryginalnych tychże tulejek ale pod qr9. Zdaje się w piastach DT290 i kilku innych są takie konwersje dostępne, ale to kolejne poszukiwania:

Są adaptery żeby amortyzator pod wkręcaną osią pożenić z piastą qr9 ??? Bo odwrotnie to do "wyboru do koloru".

Edytowane przez szybszy