Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Siemano, chciałem tylko zapytać, czy tylko mój Midloader wygląda jak na poniższym obrazku, czy Was też spotkało to badziewie?

topeak-midloader-6.thumb.jpg.4070d7f0de7756e43c3f3a2ccafd954f.jpg

Torba ma około dwóch lat. Kilka kilkudniowych, grzecznych wyjazdów. 

To wersja 6L. Z inną - 4.5L - sprzed około 4-5 lat nie było takich problemów.

Szy.

Edytowane przez szy
Napisano (edytowane)

Mam 4,5 l, którą mam z 5 lat i przeżyła kilka dłuższych wyjazdów i intensywne użytkowanie "wokół komina", wymieniłem ją na kolejną bo zamek zepsułem - na siłę upychałem 2 puszki piwa (na spokojnie wchodzą bez problemu ;) )

Aż zaraz zobaczę i zamelduję, bo jej nie wyrzuciłem (zamek naprawiłem ale była okazja, żeby kupić nową, to kupiłem).

Edyta:

image.thumb.jpeg.cb39e1774f9d6ef21bce78280f9a5d62.jpeg

Wygląda na to, że albo pechowy egzemplarz albo może intensywne użytkowanie, jakieś przedmioty o ostrych krawędziach? Chociaż sam w to za bardzo nie wierzę...

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Tak jest, moja stara 4.5L wygląda identycznie:

image.png.9c038b183eede9577ace9c6305168689.png

Woziłem - wiadomo :) - dokładnie te same rzeczy i nawet w dokładnie tym samym ułożeniu. Te same dętki, te same klucze, trytytki, itp.

Sprawdziłem datę, żeby reklamować - niestety, przegapiłem termin. Podczas używania wydawało mi się, że to drobna usterka i nie myślałem o reklamowaniu, teraz po opróżnieniu i po ponad dwóch latach, widzę że to ewidentna wada. Przestrzegam 😕 

A ta 4.5L na sprzedaż, tak btw.

Szy.

Edytowane przez szy
Napisano
1 godzinę temu, spidelli napisał:

jakieś przedmioty o ostrych krawędziach?

Na moje oko, to puścił klej.

@szy

Cytat

Sprawdziłem datę, żeby reklamować - niestety, przegapiłem termin. Podczas używania wydawało mi się, że to drobna usterka i nie myślałem o reklamowaniu, teraz po opróżnieniu i po ponad dwóch latach, widzę że to ewidentna wada.

Zależy jak mocno przegapiona i jak dobrze możesz udowodnić brak swojej winy.
Do sprawdzenia jakie są warunki gwarancji ile czasu ma się na zgłoszenie.
Podobnie z rękojmią, bo tutaj mi się w pamięci kołacze, że ma się trochę czasu na samo zgłoszenie, tylko trzeba dobrze wykazać kiedy wada się ujawniła, że było to w okresie rękojmi. Drugi haczyk, to jak nic się nie zmieniło, to w drugim roku ciężar dowodu spoczywa na zgłaszającym roszczenie, nie ma już domniemania, że wada istniała i sklep musi wykazać winę użytkowania.

Na szybko, do potwierdzenia i doczytania: https://konsument.gov.pl/reklamacja-rekojmia-a-gwarancja/

Cytat

Termin na złożenie reklamacji

W polskim prawie konsument musi złożyć reklamację w ciągu roku od wykrycia niezgodności z umową. W innych państwach UE okres te może być inny, ale nie krótszy niż 2 miesiące od wykrycia wady.

Cytat

Domniemanie istnienia wady

Zgodnie z polskim prawem, wada która ujawniła się w ciągu roku istniała w momencie sprzedaży. Dla kupującego oznacza to, że to na sprzedawcy ciąży obowiązek udowodnienia, że powstała z winy konsumenta. Okres ten może być inny w pozostałych krajach UE, jednak nie krótszy niż 6 miesięcy.
Jeżeli jednak wada uwidoczniła się w okresie 12-24 miesiące, to konsument musi udowodnić, że istniała w momencie zakupu.

• +1 pomógł 1