Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem laikiem, i z własnej głupoty odkręciłem nie te śrubę i spuściłem sporo oleju/płynu z przedniego hamulca, który ponoć jest "Hydrauliczny Shimano MT200" według aukcji z której kupiłem rower. (Niżej zdjęcia)

Jest mi ktoś w stanie krok po kroku wytłumaczyć jak dolać olej? Korzystają z tego zestawu, czy ten zestaw ma w ogóle sens?

No i czy ja w ogóle mam na pewno te hamulce 😅 

(LINK DO ZESTAWU)

IMG-20250503-140730478-HDR.jpg

IMG-20250503-140734541-HDR.jpg

Napisano

Wydaje mi się,że tłumaczenie tego na forum może być skomplikowane, niezrozumienie oraz kolejne pytania mogą tylko jeszcze bardziej zagmatwać sprawę. Nie łatwiej zatem na YT obejrzeć? To właśnie proponuje a zestaw bedzie pasował. Tzn tego oleju nie znam i nie używam ale zestaw zaalewający wygląda na odpowiedni.

• +1 pomógł 1
Napisano

@Przecietny patrzyłem coś tam na YT, ale tak konkretnie do tego modelu nie mogłem nic znaleźć i wolałem dopytać by nie zepsuć sprawy jeszcze bardziej 😅 W takim razie zamawiam ten zestaw, dziękuję.

Napisano

Używałem w zeszłym tygodniu dokładnie tego zestawu i wszystko poszło gładko. Dołączona do niego instrukcja nie jest szczególnie intuicyjna.

Na YT możesz znaleźć różne metody odpowietrzania hamulców, ja zastosowałem tą:

Napisano

Jak dla mnie bardzo dobrze sprawdzają się tutoriale z tego kanału, od chińskiego producenta zestawów do odpowietrzania:

Pytanie tylko czy jak wylał się płyn to nie zalałeś tarczy i klocków. Jeśli tak to tarcza i klocki raczej do wymiany.

Napisano

A jak kupować, to cały zestaw na Ali.., tak abym mógł odpowietrzyć u siebie i u wszystkich znajomych rowerzystów😄😂:

IMG_20240120_100939.thumb.jpg.3c0151156304baa9595d1ef017880c24.jpg

Jeśli olej się wylał i zatłuścił hamulec, to nie tragedia, trzeba wyjąć klocki i wszystko przeczyścić, wręcz przepłukać benzyną ekstrakcyjną. Same klocki wypłukać obficie, a potem przetrzeć na papierze ściernym, na 90% są do uratowania. Mi zatłuściły się od smaru, ale dało radę uratować😉.

Napisano

Dzięki za rady, zobaczę filmiki i jak przyjdzie zestaw dam znać czy mi się udało 😅

Klocki jak i tarcza raczej nie powinny być uwalone w oleju, gdyż odkręciłem śrubkę chyba od odpowietrznika? Która odblokowała taki zaworek z boku hamulca, i jak nacisnąłem hamulec to olej trysnął 😅

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)
W dniu 6.05.2025 o 22:27, NerfMe napisał:

Jak dla mnie bardzo dobrze sprawdzają się tutoriale z tego kanału, od chińskiego producenta zestawów do odpowietrzania:

Pytanie tylko czy jak wylał się płyn to nie zalałeś tarczy i klocków. Jeśli tak to tarcza i klocki raczej do wymiany.

Zabrałem się za to, będę updateowal jak mi poszło 😂. Edit

Edit:

Chyba się udało, klamka już nie jest luźna, i hamuje, ale podczas hamowania wydaje dźwięki dziwne, niestety klocek jeden był mocniej uwalony olejem, wyczyściłem go, ale chyba to będzie wina tego?

Edytowane przez KrzysiekNN
Napisano

@sky87 jesteś w stanie doradzić, jakie klocki kupić do tego mt200, czym się kierować przy wyborze? Bo patrząc po cenach na allegro to się wąchają od nawet do 10 do kilkudziesięciu;(

Napisano (edytowane)

@KrzysiekNN zaolejone klocki niekoniecznie do wyrzucenia, przerabiałem ten temat😉. Oba klocki wrzuć do słoiczka z benzyną ekstrakcyjną na noc, tak aby olej przeszedł do benzyny, potem przetrzyj na papierze ściernym. Będzie dobrze🙂. Zacisk w szczelinie też koniecznie odtłuść, tarcze też, ale demontowanie to przesada.

Klocki kupujesz tak jak lubisz: żywiczne, półmetaliczne, ceramiczne, metaliczne (najtwardsze),  a najlepiej takie jakie były oryginalnie -pomaga wg koloru👍.

Edit: Teraz dopiero zauważyłem, że wcześniej doradziłem Ci to samo, nie będę kasował, rób co chcesz😉.

Edytowane przez Turysta05
  • +1 pomógł 1
Napisano
16 godzin temu, KrzysiekNN napisał:

@sky87 jesteś w stanie doradzić, jakie klocki kupić do tego mt200, czym się kierować przy wyborze? Bo patrząc po cenach na allegro to się wąchają od nawet do 10 do kilkudziesięciu;(

https://allegro.pl/oferta/oryginalne-klocki-hamulcowe-zywiczne-shimano-b05s-zestaw-na-2-kola-9247846361?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:queryandcategory&bi_c=MzdmODZhY2EtODA1Yi00YzkxLTlkNzQtOGZhZThjMzJhY2VjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5a0eb22b-02b1-4b62-ba3e-0b46c69354c4

Szkoda zabawy w namaczanie itd. Przy metalicznych można wypalać a i tak kończy się nowym klockiem. Na benzynę wydać tyle co na jedną parę klocków, jest sens?

• +1 pomógł 1
Napisano

@sky87 dzięki za linka, w weekend będę próbował ogarnąć temat, który podrzucił @Turysta05

Troche z ceną polecałes 😅 Bo jednak za koszt tych klocków mam jakieś 5-6 butelek litrowych benzyny ekstrakcyjnej 😅 Więc wydaje mi się że warto spróbować, zwłaszcza że jednak klocki praktycznie nowe, bo rowerem zrobiłem może 160km, a to przednie koło to tyle hamowania co nic było 😅

Napisano

To raczej nie ma sensu w przypadku organicznych klocków, bo olej wchłania się w żywicę. Nie ma znaczenia czy klocki są nowe i ile było jeżdżone.

Napisano
22 godziny temu, KrzysiekNN napisał:

@sky87 dzięki za linka, w weekend będę próbował ogarnąć temat, który podrzucił @Turysta05

Troche z ceną polecałes 😅 Bo jednak za koszt tych klocków mam jakieś 5-6 butelek litrowych benzyny ekstrakcyjnej 😅 Więc wydaje mi się że warto spróbować, zwłaszcza że jednak klocki praktycznie nowe, bo rowerem zrobiłem może 160km, a to przednie koło to tyle hamowania co nic było 😅

Nawet jak wylejesz na te klocki 5l benzyny to dalej nic z nich nie będzie. A komplet klocków na dwa koła za 45zł to nie majątek. Ja uważam że zęby są droższe od hamulców czy opon.