Wojcio Napisano Sobota o 11:08 Napisano Sobota o 11:08 Mamy ochotę przejechać się wzdłuż Wybrzeża na początku lipca we trójkę z żoną i córką. Wstępna koncepcja była taka - jedziemy na lekko, noclegi w pensjonatach i hotelach organizowane ad-hoc. A wyjazd rozpoczniemy jak będzie ładna pogoda... Gdzie dojedziemy to śpimy. Świnoujście - Hel w 8-10 dni. Może jakiś dzień odpoczynku. Wiele osób opisuje takie wyprawy z namiotem, ale my mamy ochotę na minimalny bagaż i czyste łóżka. Czy ktoś z Was tak jechał? Czy poza typowymi hotelami właściciele kwater przyjmują na jedną noc? Jak z dostępnością noclegów w lecie? Czy bez rezerwacji będziemy spać pod mostami? Zakładam budżet na noclegi bardzo elastyczny - da się za 300 - weźmiemy za 300, trzeba wydać 1000 (nie codziennie) ok. Najbardziej się obawiam, że w popularnych miejscowościach będziemy godzinami poszukiwać jakiegoś miejsca (choć nie jesteśmy wybredni). Przyznam, że na wakacjach nad Bałtykiem nie byłem w tym stuleciu. Cytuj
Rafał87 Napisano Sobota o 11:40 Napisano Sobota o 11:40 Cytat Najbardziej się obawiam, że w popularnych miejscowościach będziemy godzinami poszukiwać jakiegoś miejsca W sezonie wakacyjnym tak właśnie będzie. Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 18:40 Napisano Sobota o 18:40 7 godzin temu, Wojcio napisał: Czy bez rezerwacji będziemy spać pod mostami? Można jeszcze na przystanku autobusowym pod folią NRC A tak serio to nie wybrałbym się z dzieckiem w taką podróż bo dla córki nie będzie to atrakcyjne tylko męczące. Pomijam już kwestię dostępności (a może raczej braku dostępności) miejsc noclegowych. No chyba że córka to co najmniej nastolatka, będzie jechać samodzielnie ale wtedy warto zapytać ją o zdanie czy taka forma wakacji jej odpowiada. Poza tym warto wziąć pod uwagę pogodę. Można trafić na chłodne dni, deszcz, wiatr i czy wtedy też będzie pełna zgodność w rodzinie że wszyscy tego chcą. Z mojego doświadczenia wynika że prognozy pogody sprawdzają się na góra 48 godzin na przód więc to że wyjedziecie przy ładnej pogodzie nie daje żadnej gwarancji że taka utrzyma się do końca wyjazdu. Cytuj
Wojcio Napisano Sobota o 19:46 Autor Napisano Sobota o 19:46 Na wszelki wypadek dodam, że córka jest dorosła, ma 1.8m, kondycję sportowca i jak jest pod wiatr, to nas ciągnie 😄. Mój problem to totalny brak znajomości realiów Wybrzeża w wakacje. Tylko z gazet. Jak tam jeździłem to było PRL. 1 Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 20:48 Napisano Sobota o 20:48 Ciężko Ci będzie znaleźć kwaterę prywatną na jedną noc ponieważ koszta sprzątania, prania pościeli, itp. są bardzo wysokie i po prostu nie opłaca się ludziom wynajmować na jedną dobę. Hotele to co innego ale może być problem z dostępnością miejsc albo ceny będą wywalone w kosmos. Część kwater prywatnych, tzw. apartamentów jest kupiona jako lokata kapitału i oddana do obsługi dla firm zajmujących się wynajmem krótkoterminowym więc tam też jest szansa, że da się znaleźć coś na jedna dobę, szczególnie w środku tygodnia bo ludzie głównie wynajmują od czwartku do niedzieli albo maks. do poniedziałku/wtorku 1 Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 20:51 Napisano Sobota o 20:51 (edytowane) Booking.com prawdę powie. W czasie podobnego wyjazdu co do założeń noclegowych musiałem zmieniać plany dziennych przebiegów o +/-30km żeby dostać sensowny nocleg blisko trasy. Edytowane Sobota o 21:09 przez KSikorski 1 Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 21:04 Napisano Sobota o 21:04 Jechałem trasę Trójmiasto - Kołobrzeg. Planowaliśmy zrobić to w 3-4 dni. Wyszło 7 bo w międzyczasie pogoda się zepsuła. Na 3 dni zostaliśmy w Słupsku. Kwaterę znaleźliśmy za jakieś grosze na tzw. agroturystyce a tak naprawdę był to prywatny dom emeryta pod Słupskiem który mieszkał w mieście. Pooglądaliśmy sobie obrazy Witkacego a jak się pogoda poprawiła ruszyliśmy dalej. Zero problemów z miejscówkami do spania więc można było jechać bez stresu bo w każdej większej miejscowości zawsze coś się znalazło w góra 30 minut. Tylko że jechaliśmy na samym początku września. Czyli większości kwater jeszcze nie pozamykali a turyści już wyjechali. Tak na moje oko 1/5 gastronomii jeszcze działała. Natomiast jak kiedyś pojechaliśmy z partyzanta w środku wakacji na weekend do Sopotu to po 6 godzinach poszukiwań wylądowaliśmy w mieszkaniu jakiegoś menela którego spotkaliśmy pod monopolowym i który nie miał na flaszkę Byłem nawet zdecydowany na apartament w Grand Hotelu za dowolną kasę ale wszystko zajęte. Z ciekawości zajrzałem nawet na camping. Nie mieliśmy ze sobą namiotu ale chciałem sprawdzić na przyszłość - też brak miejsc. Trafiliśmy w końcu przypadkiem bardzo sympatyczną kwaterę. Ale inaczej szuka się kwatery jak masz auto którym w ciągu paru godzin możesz być w domu a inaczej jak jesteś zmęczony po całym dniu jazdy i w perspektywie masz nocleg w lesie pod chmurką. 1 Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 07:50 Napisano Niedziela o 07:50 Planuję taki przejazd, tylko w okolicy Bożego Ciała. Od kilkunastu lat regularnie urlopujemy się nad Bałtykiem, więc prawdopodobnie trasę ułożę wg miejsc, gdzie już byliśmy. Namiot biorę, na wszelki wypadek, bo to już sezon będzie. Jeśli chcesz pod dachem to chyba zwiększysz swoje szanse rezerwując teraz a i tak pewnie będzie kręcenie nosem. Ewentualnie załóż odbijanie "w głąb" lądu na noclegi, w jakieś agroturystyki właśnie. Warto sobie zrobić jakiś wstępny plan i wypisać po kilka takich potencjalnych noclegów na każdy dzień (jeśli nie zarezerwujesz wcześniej). Druga sprawa - jazda przez miejscowości wypoczynkowe w sezonie to będzie mordęga - wszędzie pełno bażantów włażących pod koła.... 1 Cytuj
Yarooo Napisano wczoraj o 10:21 Napisano wczoraj o 10:21 (edytowane) Jechałem w tamtym roku odcinek Świnoujście-Ustka. Z noclegami nie było żadnych problemów mimo że, jechałem na przełomie lipca i sierpnia. Widziałem mnóstwo ogłoszeń o wolnych pokojach i domkach. Nocowałem w gospodarstwach agroturystycznych. Cena noclegu 80-100PLN za noc. Najlepiej szukać noclegu poza większymi miastami i jak napisał @spidelli kilka kilometrów w głębi lądu. Edytowane wczoraj o 10:36 przez Yarooo 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi