Baxdad Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia Witam. Na początku dzięki za pomoc przy kupnie roweru dla syna. Zakupiona Orbea Onna 27 20, młody zachwycony, śmiga aż miło. I teraz tata musi kupić bo słabo wygląda na starym trupie 🙂. Coś wygodnego i żeby od czasu do czasu zrobić jakąś trasę ok. 50-60 km. Myślę o gravelu z prostą kierownicą.. Ma to sens? Wpadły mi w oko dwa Mariny - DSX FS i zwykły DSX. Ktoś miał do czynienia z tymi modelami? Nie znam się na tych geometriach i nie wiem jak z pozycją na tych rowerach. Ewentualnie coś podobnego możecie polecić? Będę wdzięczny za rady. Cytuj
Greg1 Napisano 24 Kwietnia Napisano 24 Kwietnia Jest u nas kilku Marino-maniaków więc na pewno coś powiedzą o tych rowerach. Generalnie jest to rower bardzo polecany ale osobiście bym odpuścił wersję FS. Marin DX to wręcz taki trochę mtb ze sztywnym widelcem, z napędem mtb i miejscem na bardzo szerokie opony mtb. Ja ze swojej strony mogę polecić coś trochę "lżejszego", czyli Cube Nulane Pro - wg mnie kwintesencja roweru typu "grawel z prostą kierownicą". Ma sztywne osie, hydrauliczne hamulce, karbonowy widelec, miejsce na opony 42-45 mm, napęd 2x10 (do niedawna grawelowy GRX 2x10, od tego roku Cues 2x10). Mam jedo poprzednika czyli Cube SL Road i do takich uniwersalnych zastosowań (bez ciężkiego terenu oczywiście) jest super - jak jeszcze nie miałem "normalnego" grawela to jeździłem nim wszędzie, po mieście, po asfaltach, szutrach, trasy po kilkadziesiąt kilometrów nie były problemem. Teraz dalej dzielnie mi służy i jest moim commuterem 1 Cytuj
HSM Napisano 24 Kwietnia Napisano 24 Kwietnia W cenie w okolicach 1 tys. euro ten Nulane Pro jest bardzo mocnym kandydatem https://www.bike-discount.de/en/cube-nulane-pro-fireorange-n-black Jak ma być taniej, to nawet wersja Nulane One jest ciekawa, bo różni się tylko napędem (1x9 Cues zamiast 2x10 Cues) https://www.bike-discount.de/en/cube-nulane-one-mineralgrey-n-black Od wczoraj dzięki forum jestem jeszcze fanem Rose Blend (mocowanie stopki, he..., he...) https://www.rosebikes.pl/bikes/road/endurance/blend?sf=1 ale to baranek i niestety drożej (1,2 tys euro za 2x10 na Tiagrze i 1,4 tys. euro za 2x10 na GRX). Cytuj
Greg1 Napisano 24 Kwietnia Napisano 24 Kwietnia (edytowane) W Nulane też jest dedykowane miejsce na stopkę i dedykowana stopka - fabrycznie montują tylko w wersji FE, czyli takiej z błotnikami, bagażnikiem i oświetleniem. Swoją drogą to też niezła opcja do ozważenia, co prawda wersja Nulane Pro FE w Polsce jest już minimalnie powyżej budżetu ale w Niemczech jest znacznie tańsza - link. Ja w swoim SL Road dokupiłem dedykowaną stopkę Edytowane 24 Kwietnia przez Greg1 Cytuj
HSM Napisano 24 Kwietnia Napisano 24 Kwietnia @Greg1 Też o tym myślałem. Jak pytający potrzebuje błotniaków czy bagażnika, to wersja FE jest nie tylko warta rozważenia, le wręcz jedynym sensownym wyjściem. Generalnie jestem zwolennikiem stosowania rozwiązań oferowanych przez producenta, a nie później dopasowywania jakichś uniwersalnych błotników, bagażników. Te firmowe zazwyczaj lepiej wyglądają. Dokupienie ich osobno od Cube'a to jest wydatek 50-60 EUR, a wersja FE kosztuje tylko 100 EUR więcej niż golas, a dostaje się oświetlenie z dynama... no i tę stopkę 🙂. Więc jak najbardziej się kalkuluje. A zakup z Polski to można rozważyć jedynie, jak by się znalazło wyjątkową okazję. Bo to, co mi wyskakuje, jest tak 300 zł (dla Pro) i 400 zł (dla Pro FE) droższe niż w tym B-D. A i dostępność rozmiarów nie jest najlepsza... Tak zresztą sobie myślę, czy te Nulane Pro nie podrożeją w tym Dojczlandzie, bo za 1 tys. euro naprawdę ciężko znaleźć rower z karbonowym widelcem, sztywnymi osiami, sensownym napędem i hydraulicznymi hamulcami, w dodatku jakiejś rozpoznawalnej marki... Cytuj
Wojcio Napisano 24 Kwietnia Napisano 24 Kwietnia (edytowane) To ja o DSX. Mam dsx1 a żona ma dsx2. Bardzo fajny rower. Używam po mieście i na wycieczki w tym leśne i szutrowe. Najdłuższa miała ponad 120km. Na oponach 40c szybki a na 2.1” (bo wchodzą bez proszenia) dzielny. Też sztywne osie, karbonowe widły itd. Model 2 ma nie tylko 12 biegów, ale też lżejsze koła. Niestety kaseta 12s to nie Shimano i praca jest gorsza niż HG+. Fabryczne opony to niestety druciaki, ale przynajmniej przyczepne. Nie wiem czy ma jakieś obiektywne przewagi nad Cube. Ja napęd 1x preferuję i DSX przyjmie szersze gumy. Kolor wolę Cube. Edytowane 24 Kwietnia przez Wojcio Cytuj
Baxdad Napisano Piątek o 19:07 Autor Napisano Piątek o 19:07 (edytowane) No fajny ten Cube. Kolor jest tylko ten pomarańczowy? I chyba łatwiej będzie z przymiarką. Bo tego Marina nie mogę znaleźć u mnie w okolicy. Chociaż Marin wizualnie bardziej mi się podoba. A do takiego użytkowania jak pisałem ma znaczenie czy napęd będzie 1x12 czy 2x10? Gdzieś tam wyczytałem że 1x12 szybciej się zużywa łańcuch i że to bardziej w góry taki napęd... Edytowane Piątek o 19:56 przez Baxdad Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 22:16 Napisano Piątek o 22:16 Cube też są jakieś ciemnoszare czy grafitowe. Ciemne w każdym bądź razie Cytuj
MateoP Napisano Sobota o 05:48 Napisano Sobota o 05:48 Czy brał ktoś z was może kiedyś z tej strony rower na raty 0%? https://www.bike-discount.de/de/cube-nulane-pro-fe-fireorange-n-black Czy tak samo się bierze jak w Polsce? Cytuj
nctrns Napisano Sobota o 08:04 Napisano Sobota o 08:04 https://www.bike-discount.de/en/payment-methods#finanzierung Cytat Financing (only possible within Germany) Cytuj
michalab Napisano wczoraj o 12:34 Napisano wczoraj o 12:34 (edytowane) W dniu 24.04.2025 o 20:37, Wojcio napisał: To ja o DSX. ... Na oponach 40c szybki a na 2.1” (bo wchodzą bez proszenia) dzielny. ... A możesz napisać jaka opona 2.1 bez proszenia weszła, jaką ma faktyczną szerokość i czy masz przy tym błotniki? Edytowane wczoraj o 12:34 przez michalab Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 16:10 Napisano wczoraj o 16:10 VITTORIA Terreno Zero XC 2.1. Jeśli dobrze pamiętam to 52mm. Błotnik mam AssSaver, więc on nigdy nie będzie zawadzał. Mam nieoryginalne koła - Fulcrum, są o 2mm szersze niż fabryczne Marina, więc opona inaczej się ułoży. Ale to nie było na wcisk. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi