Legion84 Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia Cześć, zdecydowałem przesiąść ze swojego MTB na gravela. I teraz pytanie co kupić, żeby nie żałować. Mój budżet to 4 tys PLN. Szukam sprzętu dla chłopa o wzroście 191 cm. Będę wdzięczny za polecajki sprzętów, godnych uwagi. Cytuj
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia Szczerze mówiąc budżet taki "do niczego" bo na byle jakiego gravela wystarczy a do takiego, który ma wszystko co dobry gravel powinien mieć brakuje kilka stów. Najrozsądniej dorzucić i wybrać pomiędzy rometem aspre 2 i boreas 2. Zmierz też przekrok żeby się nie okazało, że sztycy zabraknie i trzeba szukać roweru z długą rurą podsiodłową Cytuj
Legion84 Napisano 4 Kwietnia Autor Napisano 4 Kwietnia Co do przymiarki, to na pewno będę szukał z odbiorem osobistym. Żeby geometria była dobra dla mnie i wielkość ramy. Zawsze brakuje kilka stówek Co w takim razie poleciłbyś do maks 5 tys ? Cytuj
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia Cytat Żeby geometria była dobra dla mnie i wielkość ramy. A jakie masz doświadczenie żeby to stwierdzić w dwie minuty? To czy "trafiłeś" okaże się po kilkuset kilometrach Cytat Zawsze brakuje kilka stówek Co w takim razie poleciłbyś do maks 5 tys ? Nie zawsze ale w tym przypadku akurat tak trafiłeś. W temacie graveli masz takie dwa istotne progi finansowe, gdzie pojawiają się istotne elementy. Jeden to ~4500 kiedy zaczynają się hydrauliczne hamulce a drugi ~8000-9000 gdzie gości już karbonowa rama Cytuj
Greg1 Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia 21 godzin temu, Legion84 napisał: Co w takim razie poleciłbyś do maks 5 tys ? Kolega już Ci pisał powyżej: - Romet Aspre 2 - Kross Boreas 2 GRX (wersja bez dopiska GRX ma napęd SRAM 1x11) ja do tego durzuciłbym jeszcze Kellys Soot 50, który też się trafia poniżej 5 tys. zł Cytuj
clavdivs Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia 21 godzin temu, Legion84 napisał: Szukam sprzętu dla chłopa o wzroście 191 cm. Romet, kross kellys, nie maja dużych ram. Spóźniłeś się o 3 miesiące, wystarczy przejrzeć Internet, dobre okazje już się nie trafiają. Cytuj
spidelli Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Zobacz któregoś z tych z "1" w nazwie: Marin Bikes | Four Corners Jak wybierzesz któryś z rowerów, to po lewej jest rozmiarówka, trzeba kliknąć niebieskie kółko ze znakiem "?" wtedy rozwija się rozmiarówka: Te rowery trochę ważą, bo rama jest stalowa no i nie mają sztywnych osi i chyba hak zintegrowany z ramą. Za to Marin nie podaje ograniczeń wagowych. To tak na wypadek, jakby Ci nie podeszły z jakichś względów propozycje, które padły wyżej. Cytuj
Legion84 Napisano 14 Maja Autor Napisano 14 Maja W dniu 5.04.2025 o 09:45, Greg1 napisał: Kolega już Ci pisał powyżej: - Romet Aspre 2 - Kross Boreas 2 GRX (wersja bez dopiska GRX ma napęd SRAM 1x11) ja do tego durzuciłbym jeszcze Kellys Soot 50, który też się trafia poniżej 5 tys. zł Oglądałem tego Krossa Eskera 4.0 GRX, ale kurcze on ma okrągłą ramę..... Wolałbym jednak "płaską", kwestia gustu Romet Aspre2 - chciałem go obejrzeć, ale już niedostępny w centrum rowerowe w Warszawie. Reszta rowerów w tym sklepie już powyżej 5-tki Cytuj
Greg1 Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja @Legion84 Bodajże wczoraj widziałem artykuł, że Aspre 2 chodzi teraz po 4300 zł. W tej cenie to grzech nie kupić - rok temu w marcu jak kupowałem grawela to najtaniej chodziły po 5600-5900 zł i jak udało mi się znaleźć Kellysa Soot 50 za 5300 zł to cieszyłem się jak dziecko 1 Cytuj
Legion84 Napisano 14 Maja Autor Napisano 14 Maja Czyli mimo lepszej ceny Aspre 2, proponowałbyś KS 50 ? A gdzie widziałeś takie ceny za A2 ? Cytuj
Greg1 Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja Nie, nie proponuję Soota 50, pokazuję tylko różnicę cen, że teraz Aspre 2 możesz mieć za 4300 zł. Tu masz nawet za 4099 zł: https://wygodnerowery.com/rowery/romet-aspre-2-grx/ Cytuj
Legion84 Napisano 14 Maja Autor Napisano 14 Maja OK, rozumiem. Bardzo dziękuję za link, widzę jednak, że będę musiał zamówić internetowo. Chyba, że uda mi się gdzieś go zgarnąć w Warszawie lub okolicach. Przy moim wzroście (191 cm) to rama XL wchodzi tylko w rachubę. Cytuj
Greg1 Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja Przymierz gdziekolwiek, nawet sprawdź na olx czy ktoś w okolicy nie sprzedaje i wtedy zamów przez internet 1 Cytuj
Legion84 Napisano 14 Maja Autor Napisano 14 Maja ok, tak zrobię. Z tego co widzę, że więcej dostępnych jest tych modeli z roku 2024. Ale ich cena jest średnio tysiaka wyższa Cytuj
bashey_pl Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja Zapytaj czy sklep nie zejdzie z ceny. Kumpel ostatnio kupował Aspre 3 w Szczecinie. W sklepie stacjonarnym stał bodajże za 5900. Pokazał, że na necie może kupić za 5099 i za tyle mu sprzedali. Cytuj
Legion84 Napisano 15 Maja Autor Napisano 15 Maja Panowie, powiedzcie jeszcze proszę - jak przykładowo zamówię rower np. ze strony Rometa - przyjdzie on złożony ? Czy składam sam i oddaję na regulację do serwisu, i sam ponoszę koszty wyregulowania osprzętu ? Cytuj
Greg1 Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja (edytowane) Przeważnie sklep pisze w jakim stanie wysyła rower. Dlaczego chcesz zamawiać ze strony Rometa? Oni chyba mają wyższe ceny niż inne sklepy? Edit. Romet w regulaminie pisze, że: cokowiek to znaczy... Zadzwoń i zapytaj, sklepy przeważnie wysyłają złożone i wyregulowane i tylko musisz kierownicę wyprostować i siodełko podnieść, czasem przednie koło założyć Edytowane 15 Maja przez Greg1 Cytuj
Legion84 Napisano 15 Maja Autor Napisano 15 Maja Znalazłem u nich model Aspre2, model z 2024 roku w cenie 4400. Nie widzę nigdzie taniej, a jedynie drożej. 1 Cytuj
Legion84 Napisano 19 Maja Autor Napisano 19 Maja Byłem w weekend w centrum rowerowym, żeby zrobić przymiarkę do Rometa. Niestety nie mają już tych modeli... Zaczepiłem kierownika sprzedaży, żeby pogadać/wypytać o tego Aspre 2. Chłop od razu był na nie, nie chciał za bardzo rozmawiać nt tego modelu tylko od razu polecił Kroosa, droższego o ponad 1,5 tysiaka Udało mi się jedynie dowiedzieć, że jak zamówię u nich i zrobię przedpłatę w kasie, to odbiorę złożony i wyregulowany egzemplarz. 1 Cytuj
keltu Napisano 19 Maja Napisano 19 Maja (edytowane) https://allegro.pl/oferta/rower-romet-aspre-2-ciemnozolto-czarny-56-xl-17518561800 Z oficjalnej strony z rabatem -5% za newsletter 4179 zł. https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-aspre-2-5318.html (jest nawet w obu kolorach) Edytowane 19 Maja przez keltu 1 Cytuj
Legion84 Napisano 20 Maja Autor Napisano 20 Maja Dzięki za link.... Napisałem do rometa w zeszłym tygodniu jak wygląda sprawa z dostawą roweru, regulacją itp ale cisza.Chyba tam dzisiaj zadzwonię. Cytuj
clavdivs Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja Masz 191cm wzrostu? Bez przymiarki nie zaryzykował bym kupna Rometa xl. Rower będzie za mały. Cytuj
Legion84 Napisano 20 Maja Autor Napisano 20 Maja No to będę miał ciężary z tym, bo nie mogę znaleźć w Warszawie nigdzie takiego rozmiaru. Gdzieniegdzie się jeszcze S/M trafiają tylko Cytuj
Legion84 Napisano 21 Maja Autor Napisano 21 Maja Próbowałem wczoraj znaleźć sklep w Warszawie lub okolicach, gdzie jest dostępny największy rozmiar Aspre 2. Niestety nigdzie już takich nie ma. Zostaje mi chyba podniesienie budżetu, ale niestety nie za dużo. Bo tylko do 6 tys. Czy w związku z tym wspominany wcześniej polecany przez sprzedawcę rower Kross Path 5.0 jest wg Was wartym swojej ceny ? Tutaj jeździłem akurat po sklepie na tym rowerze w największym rozmiarze i wydaje mi się, że był odpowiedni dla mnie. Cytuj
Mihau_ Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja Jeśli uważasz, że napęd 1x jest dla ciebie to może być Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi