chudzinki Napisano Czwartek o 08:53 Autor Napisano Czwartek o 08:53 (edytowane) A ktoś jest w stanie doradzić czy taką trasę https://mapy.com/s/behotonuge przyjemniej robić zgodnie ze wskazówkami zegara czy przeciwnie? Na FB jest dziewczyna, która ma objeżdżone tamte strony, ale nie pamiętam nicku. Ktoś ją kojarzy? EDIT. Znalazłem! Anita Sięka 🙂. Edytowane Czwartek o 09:17 przez chudzinki Cytuj
Maciorra Napisano Czwartek o 09:01 Napisano Czwartek o 09:01 Ze sto lat nie byłem w Gorcach, ale na ile pamiętam okolice to kierunek zwiedzania bez znaczenia;) 1 Cytuj
lewocz Napisano Czwartek o 09:24 Napisano Czwartek o 09:24 Z Obidowej na Turbacz lecie wygodna stokówka ( Trasa Narciarska Śladami Olimpijczyków) więc w miarę łatwo zdobywać tam wysokość więc to dobra opcja na rower. Ta dolna część trasy to już nie pamiętam jak tam jest ale generalnie powinno być w dół 1 Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 09:29 Autor Napisano Czwartek o 09:29 @lewocz zapewne piszesz o tym: Zastanawiałem się, ale czy to nie będzie zbyt nudny podjazd? A może nie warto się pchać czarnym szlakiem przez Bukowinę...? Cytuj
lewocz Napisano Czwartek o 09:49 Napisano Czwartek o 09:49 Początek faktycznie jest smętny ale to standard w Gorcach. Dopiero jak się wyleci wyżej robi się ciekawie. Tyle, że nie wiem jak tam formalnie jest z jazdą na rowerze, trzeba by to sprawdzić. 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano Piątek o 15:58 Napisano Piątek o 15:58 Trzeba pamiętać, że ta część Gorców to sporo prywatnych lasów czyli rozp...cha wszystkim co ma silnik. A właśnie rozpoczęli najlepszy dla nich czas w sezonie. Ostatnio robiłem trip od Mogielicy po Gorc. Na tej pierwszej i dalej rower czyściutki a na drugim niestety się ugnoiłem. Już nawet 3 niemaszków na elektrycznych moto tu przywiało takie eldorado jest Jak już jechać to przynajmniej po 2-3 dniach suchych bez opadów. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Były plany na Turbacz lub Leskowiec z Potrójną i Gibasówką, a po dogłębnej analizie pogody wylądowaliśmy w BB... W tym roku to już chyba koniec górskich jazd ... 😐 Cytuj
lewocz Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu E no...na Potrójną to mus jechać. Zaglądnij do chatki...świetny klimat chłopskiej chałupy i bezbłędne bułki pieczone na bieżąco No i plenery obłędne. Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu @lewocz, tą, te czy tą trzecią? 🙂 W dniu 1.10.2025 o 11:03, chudzinki napisał: W czerwcu robiliśmy coś takiego: Cytuj
Xzc Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu W zeszłym roku sporo jeździłem po gorcach, od Gorca w stronę Turbacza nie ma "legalnej"" trasy rowerowe, inna sprawa, że dużo osób i tak tam jedzie, pod koniec lipca zatrzymał mnie strażnik informując, że jest tutaj zakaz poruszania się rowerem, na jakieś 6-7 jazd jakie tam byłem raz miałem taką sytuację, znajomi, którzy jeżdżą nigdy nie spotkali się z kontrolą, nie mniej jednak pod kątem zjazdów, chyba najciekawsza opcja to niebieski z Gorca w stronę szczawy. Reszta tych szlaków dosyć monotonna, na spokojną :turystyczną" jazdę chyba najlepsza opcja z lubomierza żółtym na Turbacz (trasa rowerowa - więc legalna), szeroka szutrówka z miejscami stromszymi odcinkami, nic specjalnego ale jak ktoś chce wyjechać na Turbacz chyba najprościej. Nie jestem pewny co do legalności szlaku z Turbacza w stronę przełęczy knurowskiej (część GSB) do Kiczory na pewno legalny potem ciężko powiedzieć, zjeźdżałem kilkukrotnie i poza krótkim odcinkiem 300-400 m z ścianką, dosyć łagodny i prosty szlak. Jeśli by ktoś szukał ciekawej alternatywy rowerowej, super miejscem jest Magurski Park Narodowy, start w Foluszu, dojazd od polany świerzowej i stamtąd już wbijamy się w las, czy to w stronę Świerzowej a dalej kolanina czy w stronę Magury wątkowskiej a dalej kornut. Sytuacja ta sam co w gorcach, wyznaczone szlaki rowerowe ale super alternatywy po szlakach, zjazdy miejscami wymagające (kolanin) czy bardziej flow zielony do kornut + łączenie z zółtym na folusz. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu @Xzc, dzięki, ale odnoszę wrażenie, że Twoja jazda jest zgoła odmienna od mojej 😀. Niemniej przeanalizuję sobie to co napisałeś, bo póki co to dla mnie czarna magia. Magurski póki co za daleko, objeżdżamy bliższe okolice. Cytuj
Xzc Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Magurski wrzuciłem tutaj dla osób, które będą czytać i może przypadkiem natkną się na to, miejsce bardzo mało znane, totalne odludzia, przypadkiem tam trafiłem a pod kątem rowerowym (od XC po enduro) jest super, może nie ma widoków, ale profile tras są świetne. Gorce to przede wszystkim widoki i mocno popularne miejsce, tak masz rację moja jazda zdecydowanie bardziej skupia się ta technicznych odcinkach niż na tym czy trasa oferuje jakieś walory widokowe, jak dla mnie minus gorców to masa ludzi w sezonie. Przy schronisku na turbaczu w weekendy problem z przejazdem przez ilość turystów, zjazd z czoła turbacza w kierunku schroniska mega zatłoczony. Jako samo miejsce na pewno warto przyjechać w Gorce, ale pod samym aspektem czerpania przyjemność ze zjazdów po szlakach to nie do końca najlepszy kierunek. Na trasie z gorca w kierunku turbacza jest super singiel, zaczyna się zaraz za wieżą na Gorcu, ma może ok 500m może ciut więcej, fajny techniczny odcinek, ale potem w drodze na Turbacz niestety atrakcji brak No i podjazd na turbacz poza żółtym to generalnie srogi wypych, jeśli mówimy o rozpoczęciu do strony ochotnicy, czy szczawy, także to też średnio przyjemna forma na turystyczną trasę, nie wiem jak jest od drugiej strony tj. Rabki czy obidowej, natomiast jedyny ludzki podjazd z tych stron to właśnie ten żółty z Lubomierza. Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Masz na myśli to https://mapy.com/s/colepekege ? Bo na Stravie to kiepsko wygląda 🤔. Cytat Przy schronisku na turbaczu w weekendy problem z przejazdem przez ilość turystów, zjazd z czoła turbacza w kierunku schroniska mega zatłoczony. To chyba prawie wszędzie tak jest. W sobotę na Szyndzielni była katastrofa... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi