Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co nie zmienia faktu że jakie by to nie było,to wytyczanie trasy na zegarku to masochizm. Już nie mówiąc o pkt,albo utworzeniu porządnej trasy co byśmy chcieli zobaczyć po drodze. Ja wolę telefon/tablet w rękę,porządny plan i ląduje to na zegarku. Na wycieczki piesze rewelacja. Rower? Tylko dedykowane urządzenie na kierownicę. 

Napisano
1 godzinę temu, Kalamus napisał:

Gdyby połączyć technologię tych dwóch zegarków, mielibyśmy już teraz pierwszoligową nawigację, co najmniej do wędrówek pieszych.
Nic też nie stoi na przeszkodzie by dać możliwość planowania tras (punkt startowy, punkty pośrednie).

To wychodzi nam Fenix 8 PRO 😉

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 20.11.2025 o 08:12, RabbitHood napisał:

No właśnie do dzisiaj się zastanawiam jaką.

Wg mnie smartwatchy w ogóle nie warto kupować. Straciłem tylko na nie czas i pieniądze.

Ale jeśli już musiałbym wybierać, to wybrałbym Huawei Watch 4 Pro Ellite (z eSIM). Ale tylko po odblokowaniu i po doinstalowaniu brakujących apek spoza sklepu - takich jak klawiatura Google, mapy Google, komunikatory, banki (działają mBank i Alior).
Wówczas taki zegarek może służyć jako miniaturowy, podręczny telefon komórkowy na rower. Nawigacja sprawdza się tam o tyle, o ile awaryjnie trzeba odnaleźć się w terenie i ustalić drogę. Do dłuższych tras się nie nadaje, bo nie da się na tym jechać (to byłby masochizm).

Ogólnie to cały ten rynek smartwatchy mnie dziwi, że w ogóle istnieje. Jest to dowód, że ludzie kupują emocje związane z produktem, a nie dobry ani użyteczny produkt.

Napisano

Z zegarków używam Suunto, a z liczników Sigmę Rox. Moim zdaniem jest to najlepszy sprzęt w niesamowitej cenie.

Napisano

Rzecz jest najlepsza bo ją mam. Klasyk.

Porównywałeś ze wszystkimi innymi ? Porównywałeś szczegółowość map, ich różnorodność, wyszukiwanie adresów/POI, jakość wytyczanych tras, przeliczanie, prowadzenie ?
Cena też nie jest argumentem. Niezawodność, funkcjonalność i trwałość są czasem warte wyższej ceny. Bo na dłuższą metę 1 dobra rzecz wychodzi taniej niż 3 badziewia.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Próbowałem chyba wszystko, co jest na rynku, oprócz najtańszych chińczyków. 

Co znamienne, taki wybór jest często stosowany przez profesjonalistów.

Napisano

@meXy toś mnie rozbawił....Sigma Rox wybór profesjonalistów....... Jak patrzę co mają na kierach w peletonie to króluje tam Garmin. W bieganiu i tym podobnym znów numerem jeden jest Garmin potem Coros.

Nie ma co się oszukiwać i dorabiać filozofii ale na chwilę obecną Garmin nie ma konkurencji.

• +1 pomógł 2
Napisano

To narzekanie na nawigacje w zegarku garmin dla przypadku pruszania sie rowerem, można chyba wprost porownać do przypadku gdy ktos kupuje samochod, i zaczyna płakać, że audio gra mu gorzej niż jego super audiofilski zestaw w domu, albo, na ekranach w samochodzie YT gorzej gra, bo w domu to ma 100cali 8k itd to sa jakies jaja. ;-)) najlepsi to sa Ci co kupuja jakis przedmiot bez zastanowienia, a pozniej płacza, 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Używany Garmin Fenix 5 / 6 na OLX można kupić tanio, uchwyt na kierownicę (dwa uchwyty) też za grosze.
Na rower w 100% wystarczy, także do mapowej nawigacji, po wgranym śladzie.

Napisano
W dniu 3.01.2026 o 16:57, gnomon napisał:

najlepsi to sa Ci co kupuja jakis przedmiot bez zastanowienia, a pozniej płacza, 

Do pieszej nawigacji też się nie nadaje. Parę minut liczy trasę, zejdziesz w złą ścieżkę, zaś parę minut liczy. Warto sobie więc wziąć termos i herbatkę ze sobą, aby móc w spokoju wypić przy każdym takim przeliczaniu.

Punktów pośrednich też nie dodasz, po adresie nic nie wyszukasz, bez fixa GPS nic nie wytyczysz (gdybyś chciał wytyczyć trasę wcześniej).

Do nawigacji to szmelc jakich mało. I nie zmienia tego fakt, że na nie-garminowskich zegarkach jest zwykle jeszcze gorzej.

W dniu 15.01.2026 o 13:42, wojtek_se napisał:

Używany Garmin Fenix 5 / 6 na OLX można kupić tanio, uchwyt na kierownicę (dwa uchwyty) też za grosze.
Na rower w 100% wystarczy, także do mapowej nawigacji, po wgranym śladzie.

Nawigację rowerową też kupisz za grosze na OLX. A praktycznie każda miażdży twój zegarek w przedbiegach.
Zegarki to przede wszystkim marketing, a realna użyteczność na granicy sadomasochizmu.

Napisano

rozumiem rozczarowanie...ze maly zegarek z mała baterią ....nie dziala jak nawi w samochodzie, gdzie ma calkiem sporego proca, w opór prądu i danych z internetów ...że też Garmin o tym nie pomyslał, że to bedzie tak blado wypadało. Powinien chyba wogole wycofać te ficzery :P 

Napisano (edytowane)

Mały zegarek z małą baterią i tak potrafi 100x więcej niż kiedyś komputery zajmujące całe piętro budynku. To się nazywa postęp techniki.

Nie potrafi jednak jeszcze nawigować. Tutaj nawigacja turystyczna sprzed 10 lat, kosztująca 10x mniej, policzy ci trasę 10x szybciej. O komforcie nawigowania nawet nie wspominając.

Garmin nie musi niczego wycofywać. To kupują głównie gadżeciarze, którzy najpierw kupują pod wpływem emocji i reklamy, a potem sobie ten zakup racjonalizują na 1000 możliwych sposobów.
Sam byłem takim gadżeciarzem, też dałem się na to nabrać i też sobie (i innym) wmawiałem "niewątpliwe zalety" tego. Potem zrozumiałem, że do wszystkiego są na rynku od dawna lepsze narzędzia.

Edytowane przez Kalamus
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Qrła...mam juz 4tego garmina - jest swietny do moich zastosowan. 😉

Powiem Ci wiecej, klasyczny zaisty zegarek automatyczny, nie nadaje sie na rower. Każdy jeden ...mechanizm niewytrzyma.

Powie Ci to każdy zegarmistrz 😉

A nawet sprzedawca, np Tag Heuer pyta, czy jezdzisz motocklem, rowerem...

Edytowane przez gnomon
Napisano

Mówimy o nawigacji. Wskazałem ci jasne wady.
I nie mów, że "twój liczy szybko trasy" bo nie uwierzę. Czytałem opinie o Enduro 3 na reddicie i tez psioczyli na strasznie powolne liczenie tras.
Mnie już szkoda kasy, a przede wszystkim szkoda czasu na te zabawy/zwroty/odsprzedaże tego chłamu.

A teraz weź sobie Huawei Watch 4 Pro i wytycz trasę np w programie Somyac GPS Navigation, to zobaczysz ile może trwać wytyczanie trasy na zegarku. Przy offline trwa to ledwie chwilę, a z eSIM'em natychmiast.
Wtedy będziesz mógł sobie schować Garmina z jego kilku-minutowym liczeniem tras, z miejsca do szuflady ;)

Co nie zmienia faktu, że dyskomfort nawigacji na zegarku nadal jest ogromny, a braków wiele. Każda navi turystyczna/rowerowa jest lepsza. Wystarczą ze 2-3 przejazdy żeby się o tym przekonać.

Napisano

Garmin ma dedykowaną aplikację Explore. Trasy tam rysuje się świetnie, kilka kliknięć i jest na zegarku, bez przeliczania - instant. Nie wiem skąd tyle gorzkich żali. 

Napisano

@Kalamus zegarek nie służy do nawigacji. On ma inne zadania do spełnienia. Nawigacja / mapy są w zegarku dodatkowym bajerem .  Z takim myśleniem daleko nie zajedziesz. Chcesz prawdziwą nawigację turystyczną kup na przykład Garmina Montanę. Chcesz nawigację dedykowaną rowerzystą - kup któregoś Garmina Edge. 

• +1 pomógł 3
Napisano
29 minut temu, Eathan napisał:

@sky87 już nawet nie musisz rysować. Odpalasz Google Maps, wyznaczasz sobie traskę i masz ją na zegarku ;) Wystarczy jedną IQ Apps.

I to jest najlepsze rozwiązanie. Jak jestem w obcym mieście to ustawiamy sobie trasę i co zwiedzać. W pokoju na spokojnie całą trasa zaplanowana.  Odpalone na Google maps na telefonie i telefon ląduje w kieszeni. A na zegarku wibracja i strzałkami kierunki i góry koperty. Nie odpalam całej mapy. 

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, sky87 napisał:

Garmin ma dedykowaną aplikację Explore. Trasy tam rysuje się świetnie, kilka kliknięć i jest na zegarku, bez przeliczania - instant. Nie wiem skąd tyle gorzkich żali. 

Bo taką funkcję to mają zegarki bez map (seria Instinct), a także chińskie Amazfity kosztujące parę stówek. Garminy kosztują często od 3,5 do nawet 8 klocków i są chwalone jako niby top-topów. Ponadto Garmin powstał jako firma nawigacyjna.

10 godzin temu, Eathan napisał:

@sky87 już nawet nie musisz rysować. Odpalasz Google Maps, wyznaczasz sobie traskę i masz ją na zegarku ;) Wystarczy jedną IQ Apps.

Ja nic nie muszę. W zegarku Huawei Watch 4 Pro dyktuję adres, on rozpoznaje mowę i trasę mam gotową w ciągu sekundy. Komórka może zostać w domu/aucie/biurze.
W wielu innych markach np z WearOS/iOS jest podobnie.
A ten zegarek, nawet gdy był nowością, kosztował mnie mniej niż pół ceny Fenixa.
To trochę daje do myślenia.

10 godzin temu, pecio napisał:

@Kalamus zegarek nie służy do nawigacji. On ma inne zadania do spełnienia. Nawigacja / mapy są w zegarku dodatkowym bajerem .  Z takim myśleniem daleko nie zajedziesz. Chcesz prawdziwą nawigację turystyczną kup na przykład Garmina Montanę. Chcesz nawigację dedykowaną rowerzystą - kup któregoś Garmina Edge. 

Właśnie o to chodzi, że ja tak nie myślę i innym takie myślenie też odradzam.
Montana mi nie leży, ale mam parę GPSMAPów. Każdy działa wyśmienicie i jest pełnowartościową nawigacją w każdym calu. A obsługa tego to czysta przyjemność, zwłaszcza teraz w zimę.
Oczywiście mogę planować trasy w komórce, ale jako dodatek, a nie jako mus. Mogę komórkę zostawić w domu, mogę tego używać nawet w temperaturze grubo poniżej -20 st. C i działa, po prostu dobrze działa.

Poza tym temat dotyczył używania zegarka Garmin jako nawigacji (tutaj rowerowej). A wy się rozpisujecie, że co prawda nie nadaje się nawigacji, ale i tak warto go do nawigacji kupić, bo ma inne niż nawigacja zalety :D

Edytowane przez Kalamus