Skocz do zawartości

[Napęd] Wyczuwalne ale niesłyszalne chrobotanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jestem chyba zbyt pedantyczny ale nie daje mi to pełnego komfortu jazdy więc zapytam.

Rower to fitness - Cube SL Road. Ze zmienionych przeze mnie rzeczy to: wkład suportu z pressfit na Tokena 841 wkręcanego oraz piasta tył Novatec d791. Pedały nowe przejechały 10km, tez są na 3 łożyskach maszynowych.

Przy naciskaniu na pedały czuję "chrobotanie" pod pedałami efekt podobny jakby gdzieś dostał się piach i to niezależnie raczej czy naciskam mocno czy lekko pedał.
Problem w tym, ze wszystko starannie wyczyszczone i wkręcone na Łt43 (mowa o supporcie). Piasta i bębenek nie ruszane od czasu zaplecenia koła, pedały nowe. Gdzie szukać przyczyny? Kaseta wymyta, podobnie jak łańcuch, bez różnicy czy wyszejkowany czy po kąpieli w myjce.

Palcem żadnego luzu na łożyskach misek nie czuje, korba obraca się swobodnie (nie wiem czy aż nie za swobodnie bo widać wyraźny ślad wyślizgany na osi korby -  zaznaczam to bo wczesniej słyszałem klikanie przy pedałowaniu). 

Przy zdjętym łańcuchu, opierając się o ścianę i kręcąc pedałami nie czuć i nie słychać nic, ale to brak "obciążenia" napędu więc może szukać przyczyny właśnie w piaście/bębenku tył?

Napisano

Łańcuch dobrze przeciągnięty przez tylną przerzutkę? Przód dobrze wyregulowany? Nie ociera o klatkę przerzutki?

Napisano

Ja kiedyś też szukałem przyczyn w okolicach suportu, nawet łożyska zawieszenia ramy wymieniałem bo dałem sobie rękę uciąć że dźwięki dochodziły z okolic suportu, winny okazał się hak przerzutki więc polecam sprawdzić i tam.

Napisano

Nie no przez przerzutke puszczony dobrze aż takiego "fopa" bym nie zrobił. Pewnie chodzi o ten "dżynks" na wózku ;)
Przerzutka przód wyregulowana, dzieje sie tak na kazdym biegu, zreszta takie obcieranie to inny dzwiek i to raczej slyszalny.

Lanuch ma znaczenie ktorą strona? Z obydwu bodajze bylo oznaczenie ale wygladal na symetryczny.

Jezdzic nie przejmowac sie? Mam okazje pojezdzic innymi rowerami i nie ma tego czucia piasku na pedalach. 

Napisano

U siebie mam zawsze takie mrowie w stopach od pedalow po wyszejkowaniu łańcucha , jak jest czysty i świeżo nasmarowany olej nie dotarł jeszcze wszędzie i mam takie odczucie , po przejechaniu 50 km już chodzi wszytsko gładko , 

Napisano

Też to mam. Wymieniłem łańcuch i kasetę, korba i przerzutki stare. Przejechałem już z 700 km, w tym urlop na Mazurach. Po powrocie cały napęd był w czarnej paście, nie szejkowałem łańcucha ale pędzelkowałem. Po zakropieniu oliwką krótka jazda i na twardszych przełożeniach czuć "mrowienie".

W zeszłym roku miałem łańcuch KMC i hałasował po szejkowaniu, próbowałem regulować przerzutki aż w końcu odpiąłem łańcuch i założyłem odwrotnie i ucichło. Musiałem go po szejkowaniu źle założyć; niby nie kierunkowy ale może jakoś się "ułożył" z resztą napędu, że potem hałasował przy odwrotnym założeniu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...