Skocz do zawartości

[Napęd] Kaseta ciężko się obraca

cwic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam mały problem, pod koniec zeszłego roku wymieniałem oś tylną w starym krosie hexagon 3 (z 2007 roku). Skręciłem wszystko pojeździłem chwile i rower wylądował w garażu bo zima przyszła, odkopuję staruszka i pamiętam ze już przed zimą cos się działo, ale teraz objawy są mocne. Jak przestaję kręcić pedałami to łańcuch mi się blokuje.

Rozebrałem koło i wydaje mi się że to kaseta. Czy za mocno ją dokręciłem i teraz za ciężko chodzi? (patrzcie filmik)

Luzować kasetę czy to coś innego?

Kaseta

Napisano

Tak wolnobieg.

Jak przestaje kręcić pedałami i podnoszę nogi pedały nadal się obracają, jak przytrzymam pedały nogami czy po prostu przestaje kręcić łańcuch się "luzuje" w gornej części. 

Napisano
10 godzin temu, cwic napisał:

Rozebrałem koło i wydaje mi się że to kaseta. Czy za mocno ją dokręciłem i teraz za ciężko chodzi?

Tak, problem jest w wolnobiegu. Jeżeli nie rozkręcałeś go, nie dobierałeś się do jego łożysk, to nie, zwykłe nakręcenie wolnobiegu na piastę nie powoduje takich objawów.
Tutaj w grę wchodzi brud, korozja, wypłukany smar. Jw. trzeba rozebrać, wyczyścić, nasmarować.
Jeszcze ewentualnie coś ociera od strony szprych.

Jeżeli jednak rozbierałeś, to opcji jest kilka:
- za gęsty smar i po prostu mechanizm się "skleja"
- zgubiłeś, nie dałeś wszystkich podkładek pod nakrętkę (ta z dwoma zagłębieniami) i to spowodowało zbyt mocne skręcenie, ściśnięcie łożysk

Napisano

Wydaje mi się że nie przesmarowałem wszystkiego dobrze, rozbiorę to dzisiaj, porządnie wyczyszczę i nasmaruję.

Napisano

No ale rozbierałeś też wolnobieg czy nie? Bo jeśli nie, to sam stan piasty nie ma na ten objaw żadnego wpływu i ponowna rozbiórka i smarowanie nic tu nie pomoże.

Czyli albo, jak już uzurpator wspomniał, wolnobieg ociera o ochraniacz szprych, albo wolnobieg zardzewiał w środku, bo dostała się woda i wypłukała smar. Jeśli to drugie, to można spróbować przepłukać wonobieg bez rozbierania (ale po zdjęciu z piasty) jakimś WD40 lub podobnym, kręcąc palcami, a potem wkroplić jakiś dość gęsty olej, bo same penetranty bardzo słabo smarują. Oczywiście kulki wolnobiegu najlepiej lubią smar stały, ale łożysko to nie jest jakieś mocno obciążone i na oleju też będzie chodzić.    

Napisano

To pytanie czy nie zgubiłeś podkładek (nie wspominając o kulkach łożysk).

Zwykle chyba są 3-4, ale mogę słabo pamiętać, bo ostatni raz rozbierałem kilkanaście lat temu. Konstrukcja tez mogła się trochę zmienić.
Pamiętam za to, że jak kiedyś chciałem skasować luz i wyjąłem 2, to było za ciasno i na szybko dokładałem jedną (na szczęście zachowałem w razie co).

Jak brakuje i nie masz ich pod ręką, to można próbować podejść do jakiegoś serwisu rowerowego i wydębić coś ze złomu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...