Roballinho Napisano 14 Lutego 2024 Napisano 14 Lutego 2024 Chciałem młodemu kupić amortyzator, bo aktualnie jeździ na sztywnym alu-carbonie. Mam kilka typów, ale nie wiem na który się zdecydować. Powinien spełniać następujące kryteria: Tłumienie – powietrze/olej, sterówka 1 1/8, koło 26", haki otwarte 9 mm, skok 80-100mm, waga do 1800 g, cena max 700 zł. Te kryteria bardzo mocno zawężają wybór, bo zostaje mi chyba tylko sprzęt z drugiej ręki. W związku z tym myślę nad którymś z poniższych modeli: RS Reba RS Recon Suntour Raidon Suntour Epixon Manitou R7 Manitou Scareb Jeździec waży jakieś 40-45 kg. Który z powyższych jest mało awaryjny, tani w serwisowaniu i byłby dla niego dobrym wyborem? Ca co powinienem zwrócić uwagę kupując używany amortyzator? A może jest coś jeszcze w obiegu, co spełnia moje kryteria?
Mod Team sznib Napisano 14 Lutego 2024 Mod Team Napisano 14 Lutego 2024 Reba jakaś z Motion Control. Niezawodny amorek, prosty i tani w serwisie.
Sobek82 Napisano 14 Lutego 2024 Napisano 14 Lutego 2024 Najlepiej byłoby kupić niechciane już na promocji 27,5 i zrobić mulett'a albo po prostu wsadzić koło 26 do takiego widelca.
akkwlsk Napisano 14 Lutego 2024 Napisano 14 Lutego 2024 Fox 32, tylko wersja bez talasa, da się kupić za ~600zł, do tego nowe uszczelki kurzowe za stówkę, ewentualne jakieś oringi, ale to groszowe sprawy. W zależności od rocznika, możesz mieć tłumik z otwartą kąpielą olejową, albo z bladderem (coś jak charger od RSa) który zapomniałem jak się nazywa. Foxy z lat 2008-2010 w tych cenach mają proste sterówki, a do tego w środku są mega dobrze wykonane. Także wystarczy pilnować, czy anoda nie jest wytarta i można śmiało iść w foxa. A jak nie, to RSy z tamtych lat też są bardzo wdzięczne, chociaż tłumiki będą słabsze, taka reba z motion control nie ma startu do foxa RL / RLC Suntoura odpuść, tam co chwile trzeba coś poprawiać i wymieniać a i tak działa tak sobie. Mańka nigdy nie miałem, ale tłumik ABS jest raczej dobrze oceniany oraz prosty w serwisie.
michalr75 Napisano 16 Lutego 2024 Napisano 16 Lutego 2024 Napisz na prv, chyba wiem kto może mieć Rebę nową do Twojego roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.