Eathan Napisano Czwartek o 07:04 Napisano Czwartek o 07:04 A może to jest tak, że co któraś generacja działa OK. Jak miałem 820 to był DRAMT. 830 działała idealnie. Więc może trzeba kupować nieparzyste edycje ? Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 09:39 Napisano Czwartek o 09:39 Tutaj pole do polemiki jest obszerne. Może mieć na to wpływ splot wielu czynników . Aktualne firmware , zainstalowane dodatkowe apki IQ, wsadzik mapowy , czujniki, parowanie z telefonem ( kiedyś Garmin nie bardzo "gadał " z jabłkiem ) czy wreszcie USTAWIENIA . Na drodze eliminacji trzeba dojść do "prawdy " . Innej drogi nie ma. Cytuj
SanchoPancha Napisano Czwartek o 14:20 Napisano Czwartek o 14:20 (edytowane) Jest jeszcze coś takiego jak Hardware version, widziałem to na nawigacjach turystycznych. Dwie takie same nawigacje, mające różną wersję sprzętu, są zbudowane inaczej. I widać to czasem na pierwszy rzut oka (np inna guma, klawiatura). Do tego jedna potrafi inaczej (lepiej) łapać satelity od drugiej, inaczej działać kompas (w jednym ok, w drugim skopany), trochę różny kontrast tego samego ekranu, itp. Mimo, że na papierze to ten sam model. Z resztą nie tylko to Garmina dotyczy. Wielu producentów elektroniki, cichaczem dokonuje zmian sprzętu, w kolejnych partiach tego samego produktu. Nie będzie więc niczym nienormalnym, że 2 sztuki Edge 840 będą działać zupełnie inaczej, bo pierwsza będzie z wadliwej serii (z wcześniejszą wersją sprzętu). Czasem Hardware version można sprawdzić z poziomu menu serwisowego (nie wiem jak tam się wchodzi w Edziach), czasem z pod-menu z informacjami o urządzeniu, a czasem wcale. Szukajcie też tego i zwracajcie uwagę jak porównujecie urządzenia. 4 godziny temu, pecio napisał: ...zainstalowane dodatkowe apki IQ.. To chyba na ich forum ktoś pisał. Zaktualizował firmware, zaczęły się zwiechy. Wywalił jakąś apkę Connect IQ i zwiechy zniknęły. Po prostu ta apka była kompatybilna ze starym firmware, a z nowym już nie. Nie zawsze musi to być wina Garmina. Twórcy apek też bywają niechlujni i nie piszą ich tak by były przenośne w przyszłości (stare oprogramowanie Windows, też niekoniecznie uruchomisz na nowym systemie, choć "niby powinno działać"). W ogóle jak się testuje system, to warto to robić "na czysto / na fabrycznie". A dopiero jak działa, to doinstalowywać po kolei resztę. Edytowane Czwartek o 14:37 przez SanchoPancha Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 15:17 Napisano Czwartek o 15:17 Cytat To chyba na ich forum ktoś pisał. Zaktualizował firmware, zaczęły się zwiechy. Wywalił jakąś apkę Connect IQ i zwiechy zniknęły. Garmin non stop zmienia API . Nie zrobisz aktualizacji ( jak jest dostępna ) aplikacji i zaczynają się schody. Cytuj
Charvel Napisano Czwartek o 21:17 Napisano Czwartek o 21:17 W dniu 14.07.2026 o 17:12, pecio napisał: Można coś takiego zrobić w Connect ( taka namiastka ) . W sprzętach tworzysz własny "zbiór" i tam dla przykładu dajesz łańcuchy. Potem na Edge w podsumowaniach po zakończeniu aktywności na tym drugim ekranie wrzucasz to do odpowiedniego "worka" . Czułem, że to spierdzielą nie zawiedli mnie - do zbioru nie mogę dodać istniejącego, aktualnie śledzonego sprzętu wraz z jego przebiegiem tylko wszystko trzeba ręcznie klepać od nowa - i z tego co widzę - nie można dla każdej śledzonej części dodać osobnej daty rozpoczęcia przebiegu, tylko jest jedna dla całego zbioru. Popraw mnie jeśli się mylę, ale to jakiś bezsens - robię zestaw napęd - tyle, że u mnie kaseta ma inną datę rozpoczęcia używania i inny przebieg po którym ją wymieniam , a inny ma łańcuch - a oni tu chcą żebym dla obu ustawił tą samą datę rozpoczęcia używania. Nie widzę też opcji ustawienia max czasu/przebiegu dla danego sprzętu. Na końcu jazdy wyświetli mi, że i łańcuch i kaseta mają za sobą np 50km ? Po co komu taka informacja, bo jeszcze rozumiem, że wyświetliłoby się to w postaci paska postępu i widzę, że łańcuch ma orientacyjnie 70% ustawionego przeze mnie max dystansu, a kaseta 40% BTW: próbowałem to ustawić przez webową wersje connect.garmin.com/modern Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 22:08 Napisano Czwartek o 22:08 (edytowane) Można dodać do zbioru aktualny sprzęt i wszystko zasysa się samo automatycznie . Można także dać inne daty dla każdego komponentu. Nie jest to doskonałe dlatego pisałem " namiastka" . Ale zrobili pierwszy krok w dobrym kierunku. Edytowane Czwartek o 23:04 przez pecio 1 Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 23:15 Napisano Czwartek o 23:15 Tak na szybkiego " zmalowałem " wymyślony podgląd szpeju. Dane możesz dać z sufitu , daty jakie chcesz , jednym słowem wszystko można modyfikować i podpinać pod dowolną aktywność kolarską . Cytuj
Charvel Napisano Piątek o 00:32 Napisano Piątek o 00:32 Lookne jak to wygląda z poziomu GC na telefonie, ale faktycznie widzę, że jest rozjazd pomiędzy tym jak to się konfiguruje poprzez web a jak przez telefon Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 04:04 Napisano Piątek o 04:04 @pecio i @Charvel kolejny raz napiszę, że do śledzenia zużycia sprzętu nie ma nic lepszego niż https://www.probikegarage.com/ Pobiera dane o aktywności ze Stravy. Pięknie liczy, posiada ogromną bazę sprzętu wraz z interwałami serwisowymi, można dodawać własne sprzęty, można nimi mieszać (np. jazda na kilku łańcuchach). Wspiera kilka rowerów, przypomina o konieczności przeglądu, można dodawać np. przegląd z data wsteczną (np. w środę zmieniłem klocki, ale zapomniałem oznaczyć w aplikacji, wczoraj zrobiłem 200 km, dzisiaj mi się przypomniało, że nie dodałem nowych klocków, mogę je teraz dodać z datą ze środy i pięknie dopisze te 200km do przebiegu nowych klocków). Można robić grupy sprzętu (np. można sobie zrobić koło i rozbić na obręcz, piastę, tarcze).Są wersje webowe i apki na Androida i iOS. PS Dodam, że wersja darmowa ma wszystko czego trzeba. 1 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 06:08 Napisano Piątek o 06:08 (edytowane) @Charvel " łebowo "😁 też możesz zmieniać daty i robić inne cuda........ Q @Eathan w twoim przypadku jesteś zmuszony korzystać ze znakomitej 😉 zewnętrznej aplikacji która " kanałami " pozyskuje dane . Cały szkopuł w tym aby robił to Garmin . Płacimy furę kapuchy za szpej z "pseudo" legendarnym ekosystemem to niech się starają . Po za tym miło mieć takowe dane i wgląd do nich bezpośrednio z poziomu Edwarda . Edytowane Piątek o 06:15 przez pecio Cytuj
Charvel Napisano Piątek o 09:24 Napisano Piątek o 09:24 (edytowane) @pecio nie o to mi chodziło, zobacz - tworzę "zbiór" - np napęd - wrzuciłem do niego kasetę i łańcuch - co ma oznaczać data pierwszego użycia, skoro one już są w użyciu i mają różne swoje daty rozpoczęcia Bo to co pokazałeś to używam od 10 lat, a to podsumowanie w Edge jak zrozumiałem z tego co pisaliście pojawia się dla sprzętu który wrzucimy najpierw do jakiegoś "zbioru" Edytowane Piątek o 09:48 przez Charvel Cytuj
Charvel Napisano Piątek o 10:05 Napisano Piątek o 10:05 5 godzin temu, Eathan napisał: @pecio i @Charvel kolejny raz napiszę, że do śledzenia zużycia sprzętu nie ma nic lepszego niż https://www.probikegarage.com/ Pobiera dane o aktywności ze Stravy. Pięknie liczy, posiada ogromną bazę sprzętu wraz z interwałami serwisowymi, można dodawać własne sprzęty, można nimi mieszać (np. jazda na kilku łańcuchach). Wspiera kilka rowerów, przypomina o konieczności przeglądu, można dodawać np. przegląd z data wsteczną (np. w środę zmieniłem klocki, ale zapomniałem oznaczyć w aplikacji, wczoraj zrobiłem 200 km, dzisiaj mi się przypomniało, że nie dodałem nowych klocków, mogę je teraz dodać z datą ze środy i pięknie dopisze te 200km do przebiegu nowych klocków). Można robić grupy sprzętu (np. można sobie zrobić koło i rozbić na obręcz, piastę, tarcze).Są wersje webowe i apki na Androida i iOS. PS Dodam, że wersja darmowa ma wszystko czego trzeba. To co opisałeś w większości ogarnia garminowy "gear" - też można dodawać sprzęt z wsteczną datą. Tego czego mi brakuje to normalnego pola danych który wyświetla aktualny przebieg wybranego komponentu. Jeszcze kilka lat temu webowa wersja garmin connect miała "widżety" gdzie można było w dowolnym ich strony przypiąć takowy - z dowolnie wybranymi danymi - w tym ze sprzętem. Swoją drogą, wrzucili tą funkcje w prawdopodobnie ostatniej wersji firmware dla 540/840/1040 - jeśli ją będą rozwijać, poprawiać, to raczej już nie trafi to do 40-stek. Garmin ma czasami ciekawe pomysły, ale ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Tak było z np Road Hazard czyli funkcją zgłaszania zagrożeń na drodze - funkcja ciekawa ale totalnie niedopracowana, np: brak możliwości ustawienia promienia wykrywania zgłoszonych niebezpieczeństw. Jadąc DDR'em w północnym kierunku dostawałem alerty z rzeczy zgłoszonych z przeciwnej strony - w kierunku południowym, mimo, że w tym miejscu jest to blisko 30-40m odległości pomiędzy DDR'ami . Podobnie z alertami z sąsiednich równoległych uliczek. Wiśnią na torcie był brak możliwości "rozwiązania/wycofania" własnego zgłoszenia (sic!) - Zgłosiłem remont na ścieżce - wodociągi, remont się skończył a moje klikanie, że problem/zagrożenie nie istnieje - totalna olewka. Przez dobre kolejne 3 tygodnie informował o pracach na drogach które dawno już zostały zakończone. Zgłaszałem to, ale ta ich strona "Garmin Ideas" to moim zdaniem wydmuszka. Jeszcze nigdy nic zgłoszonego tam nie wdrożyli/poprawili Cytuj
cervandes Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Zacząłem kolekcjonować Garminy i kupiłem drugiego 1050. Odpakowany, naładowany, komplet aktualizacji, skonfigurowany jako nowe urządzenie, bez odwijania backupu. Oba mają tę samą wersję softu i jestem przekonany, że mają te same ustawienia map i te same mapy wgrane, w tych samych wersjach. Lewy egzemplarz to nówka, prawy jest ze mną rok. I tak: dokładność map a raczej ich widoczność na nowym egzemplarzu jest lepsza - jakoś tak bardziej kontrastowo. Ale kompletnie nie reaguje na przełącznik z mapami popularności. Włączam i nic, nie pojawia się ten fioletowy kolorek który mam i używam regularnie na starym egzemplarzu. Do tego w manegerze map stara sztuka pokazuje wielkość map, ile zajmują one w pamięci a nowy nie pokazuje. I teraz najciekawsze - mimo kompletnie takiego samego configu, z tą różnicą że stary ma w pamięci zapisanych kilkaset godzin treningów a nowy nie ma ani jednego na ten moment - to w nowym brakuje KILKU GB wolnej pamięci. Czy ktoś ma pomysł co można z tym zrobić żeby obydwa urządzenia prezentowały w taki sam sposób mapkę i żeby heatmapa zaczęła działać? Cytuj
cervandes Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dobra, uporałem się. Wywaliłem z nowego komplet map, zainstalowałem jeszcze raz Garminowskie TopoActive Estern Europe i mam teraz taki sam widok map na obu urządzeniach. A konkretnie to taki, jak na prawych fotografiach. Nie ukrywam, że wolałbym widok jak po lewej, ale teraz przynajmniej mam mapy popularności widoczne. Nie jestem w stanie zrozumieć co to się zadziało, że mapa jest rysowana inaczej, mniej wyraźnie. Wolałbym te ostrzejsze kreski widoczne po lewej. Cytuj
Eathan Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu @cervandes to złudzenia, czy te ekrany różnią się kolorystyką? Mam wrażenie, że ten z lewej jest jakby blady. Cytuj
SanchoPancha Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu @Eathan Mają prawo się różnić. Też kolekcjonowałem Garminy (tyle, że turystyczne). I chyba nigdy nie widziałem dwóch, identycznie zbudowanych urządzeń. Drobna różnica w kontraście, kolorystyce czy wykonaniu (użytych materiałach), to norma. Starczy inna partia, inna dystrybucja (USA, Europa), inna wersja sprzętu i już różnice potrafią być bardzo wyraźne. 1 Cytuj
cervandes Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu @Eathan potwierdzam, zdecydowanie inne ekrany, mało tego - w nowym egzemplarzu na pełnym podświetleniu widać backlight bleeding którego w starym za cholerę nie było. Może zrobię przy okazji fotki do porównania, ale to najlepiej jakby było ciemno. Tak, inna rewizja sprzętu, inny dostawca wyświetlacza albo mniej udany montaż i bam, bin binowi nierówny. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi