mmoorroo Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 (edytowane) W dniu 5.10.2024 o 15:45, niebieskiczerwony napisał: No i jak ten mostek? Jaki ma skok? Używam XLC od długiego czasu. Spoko produkt - lekki, bezproblemowy, bezserwisowy, ale wolałbym coś o nieco większym skoku. Nie skrzypi w czasie jazdy? Serwisujesz go jakoś? Działa na chwycie na klamkomanetkach? Czy tylko na dolnym chwycie? Edytowane 3 Listopada 2024 przez mmoorroo Cytuj
niebieskiczerwony Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 (edytowane) @mmoorroo Nie skrzypi, nie serwisuję, przejechałem jakieś 20 kkm. Używam na klamkomanetkach. Edytowane 3 Listopada 2024 przez niebieskiczerwony 1 Cytuj
mocart Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 W dniu 2.11.2024 o 09:07, Rub1n napisał: Również przetestowałem ten mostek w gravelu i robi robotę Za tę cenę moim zdaniem jak najbardziej warto. Około 1,5 - 2cm skoku w osi pionowej. W zależności jaką twardą sprężynę zastosujesz to siła ugięcia jest inna. W zestawie 4 sprężyny o różnych twardościach. Można łatwo i szybko wymieniać. Plus do redshhifta jest taki że kierownica nie przekręca się "nurkując" tylko pracuje w osi pionowej. Mi odpowiada na chwilę obecną ta czerwona. Zastanawiam się czy można gdzieś dokupić te sprężyny w razie czego ale jakoś nie udało mi się nigdzie na ali znaleźć zamienników. Wiec chyba jak któraś padnie będzie trzeba kupować cały mostek ponownie za 200PLN. To trochę lipa że chinczyk nie sprzedaje zamienników. Jak ktoś coś znajdzie to niech się nadpisze. Po sezonie mogę dodać, że porobiłem troszkę odcinków dłuższych i czuję się jak z moim starym amortyzatorem. Miałem sprężynówkę wiec nie było to dobrej jakości wiec z mojej perspektywy nie wiem może co to jakość jakiegoś rockshocka ale u mnie nawet po stówce w terenie nic nie odczuwam. Wiec dla mnie rozwiązanie jest idealne. Cytuj
mocart Napisano Czwartek o 19:51 Napisano Czwartek o 19:51 no to wrzucę mały update po roku. Wszystko działa git ale zamówiłem sprężyny zamienne żeby mieć w dalszej podróży zamiennik i co ..... sprężyny mam tylko śruba blokująca sprężyny po roku się tak zapiekła że ni jak jej odkręcić. lipa , to jest kiepskie w tej konstrukcji. jakby co sprężyny zamienne na ali są wymiar do szukania 18x9x40 ale nie wiem jakby co jak to teraz wymienić Cytuj
Brombosz Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu @mocart Spróbuj złapać mostek z czyjąś/jakąś pomocą i go dociśnij, przytrzymując w dole aż do zluzowania śruby. Pierwszym podejrzeniem jak dla mnie byłaby sprężyna, która może mieć jakąś ostrą krawędź i po długim czasie użytkowania, albo zapierać o zadrapany inny element. Z jakiegoś powodu w instrukcji jest o wkładaniu i wyciąganiu sprężyn z jednoczesnym unoszeniem i opuszczaniem całości skoku. Strzelam, że jak to jest na gotowo skręcone, to i sprężynka pracuje różnie ponaciągana i nierówno dociśnięta. Gdyby nie wystarczyło, to śrubę poluzuj (jakościowo dobrym) zwykłym kluczem imbusowym. Tylko nie rób tego dociągając stopniowo klucz, tylko osadź go dobrze w gnieździe i mocno dociśnij, luzując to jednym, dynamicznym, mocnym ruchem. Zakładam, że na gwincie był fabrycznie jakiś środek zabezpieczający, bo to w końcu element który pracuje, więc warto spróbować tej metody gdzieś pomiędzy zwykłymi próbami kluczem, a obrobieniem gniazda w główce. Często się udaje, bo chodzi najczęściej o zerwanie zaschniętego preparatu zabezpieczającego gwint śruby, tuż przed tym jak podda się ona gdzie indziej. Przy zwyczajnym zapieczeniu się śruby też można próbować. Szczególnie przydatna technika na drobne gwinty szerokich nakrętek, sworzni, korków, kapsli itp... Stosuję często na trudnych do złapania, tłustych elementach, gdzie powolne dozowanie mojej siły na klucz jest mocno utrudnione i często nieefektywne. Wtedy taka jedna, albo dwie próby szarpnięcia dobrą wajchą, często ratują sytuację. Dyskomfort jest tylko taki, że to wymaga trochę wiary i zawsze podbite jest frustracją, że jak się nie uda, to będzie tylko trudniej. PS. No i rzuć linkiem do tych osobno dostępnych sprężyn. Pora to kupić jako komplet, bo ten mostek teraz tylko 130zł kosztuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi