Skocz do zawartości

[Licznik] bezprzewodowy, kilka ważnych funkcji

IvanZamorano

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Potrzebuję porady/pomocy.

Planuję zakup licznika i zależy mi w nim na kilku funkcjach:

- bezprzewodowy

- podświetlanie ekranu

- aktualna prędkość

- odometer

- auto on/off - obecnie mam licznik Velo od Cat Eye'a i bardzo irytuje mnie, że trzeba go przed jazdą ręcznie włączyć

Dziękuję za wszystkie porady 🤝

Napisano

Lepiej ręcznie włączyć i cieszyć się dłuższym zasilaniem niż żeby licznik jadł baterię/akumulator będąc tylko uśpionym. Ja swojego Garmina ręcznie odpalam i nie pomstuję na ten fakt.

Napisano
8 godzin temu, pecio napisał:

Lepiej ręcznie włączyć i cieszyć się dłuższym zasilaniem niż żeby licznik jadł baterię/akumulator będąc tylko uśpionym. Ja swojego Garmina ręcznie odpalam i nie pomstuję na ten fakt.

Jak widać dla mnie niekoniecznie, zdarzało mi się w pośpiechu do pracy zapomnieć włączyć licznik...

3 godziny temu, cervandes napisał:

Ale to podświetlenie to ma być włączane na chwilę, czy cały czas ma się świecić?

Na chwilę :)

8 godzin temu, sznib napisał:

Poczytaj, spełnia wszystkie kryteria:

Z tego co widzę BC 12 nie ma podświetlenia. Wersja wyższa 14 już tak. Dzięki za ten trop.

• Mod Team
Napisano
Cytat

Z tego co widzę BC 12 nie ma podświetlenia. Wersja wyższa 14 już tak.

12ka ma. Wciskasz górny przycisk i dolny lewy na raz. Przed chwilą sprawdziłem, bo osobiście nie używam tej funkcji.

Napisano
10 godzin temu, IvanZamorano napisał:

Zapytam jeszcze o Garmin Edge Explore 2 czy ten komputerek mierzy/pokazuje całkowity pokonany dystans?

Garmina dowolnego łączysz ze swoim kontem na Garminie. I tam możesz mnóstwo danych przeglądać, w tym przebieg roweru. Również na samej nawigacji masz dane podsumowujące - ile km z nim przejechałeś.

ALE. Szukasz licznika z auto on-off i pytasz o Garmina? Tutaj nie tylko trzeba go włączyć, wyłączyć, ale też odpalić trening, żeby rejestrować zaczął... Na dodatek trzeba go ładować co kilka godzin użytkowania...

Owszem, ja mam Garmina i nie wyobrażam sobie już powrotu do zwykłych liczydełek rowerowych. Bardzo sobie nawigację na rowerze chwalę. Ale żeby się zdecydować na wydanie paru stówek czy tysięcy - to wypada być przekonanym o potrzebie posiadania takiego licznika. 

A Cannondale Wheel Sensor będzie działał z licznikami Garmina. Po porostu parujesz i masz dane dokładniejsze niż bezpośrednio rejestrowane przez GPS. Zresztą każdy jeden komputerek z GPS z czasem ludzie rozbudowują o dodatkowe czujniki właśnie prędkości czy kadencji, bo pomiar z GPS nie zawsze jest tak dokładny jak byśmy tego oczekiwali. Jeśli juz masz ten czujnik, to możesz go wykorzystać. Ale jeśli nie masz i dopiero rozważasz zakup, to lepszy będzie jakikolwiek inny - czy to oryginał Garmina, czy może zamiennik Magene i inne z Chin. 

No i ostatnia kwestia wyboru samego licznika. Czego od niego oczekujesz. Bo wybieranie Explore jeśli masz zamiar wyłącznie rejestrować dane to lekko poroniony pomysł. Explore jest dobry, jeśli chcesz się nawigować z licznika, czyli wgrywać trasy i przeglądać mapy wgrane w urządzenie (bo ma dotykowy ekran). Jeśli chcesz jedynie zapisywać przejazdy, to lepsze będą dowolne urządzenia bez Explore w nazwie. Ja na przykład przesiadłem się z Edge Eplore na Edge 530 z powodu baterii, ten drugi nagrywa mi jazdy do 16h na jednym ładowaniu, podczas gdy Explore wytrzymywał mi połowę tego. A nawigacji prawie wcale nie używałem...

Napisano

Dziękuję za wyczerpujący komentarz. Ogólnie chcę kupić zwykły licznik, natomiast interesuję się nawigacją, bo w niedalekiej przyszłości chciałbym taką kupić do celów czysto turystycznych bo żadne funkcje treningowe nie są mi potrzebne.

Natomiast Wheel Sensor dostanę z rowerem.

Czy ktoś może ma jakąś wiedzę na temat licznika Cannondale IQ200?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...