Skocz do zawartości

[Opona] Najlepsza alternatywa dla michelin country grip 29x2.10

Majkel798

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jakie najlepsze są alternatywy dla wspomnianych w tytule opon w niestety niskim budżecie 200 złotych. Raczej jazda po drogach sporadycznie las... Czy szersze opony również wchodzą w rachubę czy tylko 2.10?Rozstaw w miejscu opony to około 3.20 cala Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam...Dziękuję za odpowiedź i przepraszam że tyle to trwało ale miałem dużo na głowie a tutaj nie zaglądałem. Pozdrawiam 

Napisano

Pytanie poboczne. Po przebiciu opony z dętką zdejmuje się oponę, szuka gdzie jest coś wbite, wyciąga to, potem zakłada się nową dętkę, zakłada oponę i naprawione.

Co się robić po przebiciu opony bezdętkowej? Kupuje nową czy się taką łata?

Napisano
9 godzin temu, leon7877 napisał:

Co się robić po przebiciu opony bezdętkowej? Kupuje nową czy się taką łata?

Jeżeli przebicia nie zaklei mleczko, to w dziurę pakujesz knot za pomocą specjalnego szydełka. Ten knot zaślepia dziurę, a resztę uszczelnia mleczko. Knot z czasem ulega zwulkanizowaniu i zespala się oponą. Jeżeli knot nie chcę się trzymać, albo rozdarcie jest sporawe, to niestety trzeba założyć dętkę do czasu naprawy opony łatką od środka. W ostateczności kupuje się nową oponę. 

image.png.e01227e22eb42f20daaca335a73f8c70.png

Napisano

No właśnie czytałem o tym wypełnieniu, tzw mleczku. Ciekawe, czy można wpuścić coś takiego do środka do dętki? Może też uszczelni? Tylko że to można było zrobić z dętką z wentylem samochodowym, bo można by było wyciągnąć wentyl i wlać płyn. A presty nie wyciągnę, pewnie się nie da albo się zapcha wentyl

Napisano

Oczywiście, że można tak zrobić. O ile mnie pamięć nie myli, to z dwie dekady temu tak to się zaczęło. Ale nie wlewamy do dętki z wentylem AV (samochodowy), bo jest generalnie nierozbieralny, tylko właśnie z presta, bo te są rozbieralne. Wykręcasz głowicę, wlewasz mleczko, wkręcasz głowicę i gotowe. Jak to się sprawdzi, to nie powiem. Plusem jest, że nie musisz mieć opon i obręczy dedykowanych do systemów bezdętkowych.

Jednak zdecydowanie lepszą opcją jest całkowity system bezdętkowy. Daje on lepszą pracę opon i jazdę na niskim ciśnieniu. Wadą jest koszt systemu bezdętkowego.

Napisano

Dlatego napisałem, że generalnie nie jest. Bo są też wentyle, które są nierozbieralne. Ogólnie to za dużo z tym zachodu, a producenci już dawno w sporcie postawili na wentyle presta. Podobnie producenci systemów/zestawów pod tubeless. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...